Update: 20-10-11

Agenda > Kalender > Spiel > Preview A-K

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2011
Messe Essen 20 - 23 oktober 2011

Deel I - Deel II

Op 20 oktober 2011 beginnen in Essen de Internationale Spieltage 2011, de grootste spellenbeurs ter wereld met meer dan 750 exposanten uit 34 landen, 11 beurshallen, zo'n 150.000 bezoekers en een recordaantal van maar liefst 700 nieuwe producten.

Spiel is een publieksbeurs, waar je meer kunt dan alleen maar kijken en/of kopen. Het motto luidt niet voor niets "Komm, spiel mit". De tafels bij de stands nodigen je uit: schuif aan en speel mee. Een gebrek aan medespelers zul je niet hebben, de hallen zijn gevuld met spelliefhebbers. Om het helemaal makkelijk te maken worden de spelregels ook nog uitgelegd. Zeg het nou zelf, er is toch geen mooiere manier om nieuwe spelletjes te leren?

Spiel besteedt aandacht aan alle bekende spelsoorten. Je vindt hier klassieke bord- en kaartspellen, wargames, verzamelkaartspellen, fantasy-rollenspellen, CD-rom's, miniaturen, live roleplaying, reclamespellen, spelmaterialen en -tijdschriften. Het geheel wordt afgerond met toernooien, wedstrijden en tentoonstellingen. Laat ik de beroemde vlooienmarkt niet vergeten, de plek voor een tweedehands koopje of een uniek collectors item. Wat je ook speelt of verzamelt, tijdens Spiel kom je het tegen. Mocht je wat willen kopen, dan zul je aangenaam verrast zijn door de lage prijzen. Elders in Bordspel.com vind je artikelen over Spiel 2010. Dit geeft je een indruk van hetgeen je tijdens de Spieltage kunt verwachten.


volle zalen tijdens Spiel 2010

Toernooien, demo's en acties

Tijdens Spiel 2011 worden allerlei toernooien, tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd, waaronder:

  • De feestelijke uitreiking van de Deutsche Spiele Preis 2011 op woensdagavond.
  • De bijeenkomst van spellenverzamelaars op vrijdagmiddag [link]. Dit jaar staat de 125-jarige geschiedenis van de auto centraal.
  • De huldiging van de winnaars van de International Gamers Awards (7 Wonders en A Few Acres of Snow). Vrijdag 21 oktober, 15.00 uur in de BGG-stand (10-40).
  • Rio Grande Games organiseert het Dominion World Masters toernooi [info], met een hoofdprijs van 1.000 euro.
  • Het EK bordspellen voor teams.
  • Informatie en tips voor spelauteurs in de SAZ-stand.
  • Boardgamegeek is prominent aanwezig (stand 10-40). Ze verzorgen tientallen videoreportages en interviews. Het uitzendschema vind je hier.

Nieuwe spellen

Steeds meer uitgevers gebruiken de Spieltage als platform voor de lancering van nieuwe spellen. Ook tijdens Spiel 2011 kun je honderden nieuwe spellen verwachten:

2F-Spiele (stand 11-63)
In het bordspel Funkenschlag: Die ersten Funken [info] bestuurt iedere speler een prehistorische stam. Je ontdekt nieuwe technieken en vaardigheden, verzamelt voedsel en verspreidt jouw clan over het bord op zoek naar nieuwe jachtgebieden. Het spelsysteem is geinspireerd door het bekroonde bordspel Funkenschlag (hier bekend als Hoogspanning). 999 Games komt eind oktober met een Nederlandstalige editie.

Freitag [info] is een deck building spel voor één speler. Een gevecht tussen Robinson/Vrijdag en twee piraten staat centraal. Als je een gevecht wint, voeg je een goede kaart aan jouw deck toe. Als je verliest, mag je zwakke kaarten lozen, maar raak je ook levenspunten kwijt. Die mag je uiteraard niet allemaal verliezen. In 2012 komt 999 Games met een Nederlandstalige editie.
Funkenschlag: der Liefervertrag is een promokaartje voor Funkenschlag. Hiermee doe je permanent een stapje terug in de speelvolgorde. Voor een donatie aan een goed doel mag je een exemplaar meenemen.
Funkenschlag: Die Roboter [info] introduceert een robot als extra 'speler'. Dit lijkt me op het eerste gezicht vooral een aanwinst voor potjes met twee spelers. 999 Games komt eind oktober met een Nederlandstalige editie.

Abacus (stand 10-40)
Een heruitgave van Spiel. Het spelmateriaal bestaat uit een tableau en tientallen dobbelstenen, waarmee in de loop van het spel een piramide wordt gebouwd. De doos bevat regels voor meerdere spellen.
Spiel Mini is een uitgeklede versie, waarin alle extra regels ontbreken. Spelers worden uitgenodigd om het materiaal te gebruiken om zelf dobbelspellen te bedenken en aan Abacus aan te bieden.
Anno Domini – Süden is een nieuwe variant van het kennisspel Anno Domini (in Nederland bekend als Vroeger of Later).
Flugverbot is een gratis mini-uitbreiding van Alan Moon's bordspel Airlines Europe.
Michael Schacht en Abacus strooien ook dit jaar met kleine presentjes. Er is niet alleen een gratis tegel voor Zooloretto, ook voor Gold! en Valdora is er iets leuks.
Michael demonstreert verder twee nieuwe titels, die pas volgend jaar op de markt komen: een op Zooloretto gebaseerd dobbelspel (zaterdag om 16.00, 16.30 en 17.00 uur) en Expedition Africa (zaterdag & zondag om 14.30 uur). In het laatstgenoemde spel wordt het centrale spelmechanisme van Valdora gebruikt voor een ontdekklingsreis in Afrika.

Adlung (stand 11-33)
Fliegende Teppiche is een behendigheidsspel, waarbij de spelers hun kaarten gooien naar doelen met verschillende scoreregels.
Kikerikimäh!? is een kennisspel voor kinderen, waarin de dierenwereld centraal staat.
In Marienkäfer und so moet je zo snel mogelijk insecten herkennen, waarvan alleen de contouren zijn afgebeeld.
In kaartspel Tuareg proberen nomaden in twee rondes meerderheden in verschillende grondstofsoorten te bemachtigen. Daarnaast is het zaak om bepaalde kaarten (ezels, dieven, grotten en kaarten) strategisch te positioneren.

AEG (stand 5-28)
Heart of Doom [info] is een nieuwe uitbreiding van het deck building spel Thunderstone.
Blood Country [info] is een nieuwe uitbreiding van het deck building spel Nightfall.

AF Games (stand 7-6)
Eragra [info] is een uitgebreid kaartspel fantasy setting. Het spel wordt gespeeld in twee stappen, met verschillende regels en doelen.
Strike Dice [info] is een abtract bordspel in een fantasievol jasje. Dobbelstenen doen tevens dienst als pionnen. Door geschikt positiespel probeer je hiermee driehoekige kaarten te verzamelen, waarmee je het spel kunt winnen.

Aktuell Spieleverlag (stand 11-39)
Familiengeflüster [info] is een party game voor gezinnen met jonge kinderen. Je noteert een wens die een medespeler moet uitvoeren, waarna je een 'schets' van de wens op de rug van de medespeler 'tekent'.

Albe Pavo (stand 9-60)
In Sake & Samurai [info] speel je een dappere en dorstige samoerai, die zijn tegenstanders probeert te verslaan bij een drinkgelag. Het is zaak om niet te snel bezopen te raken, anders ben je overgeleverd aan jouw tegenstanders.

Alea (stand 9-108)
Het prototype van het uitmuntende bordspel Puerto Rico werd op Spiel 2001 gedemonstreerd en was onder veelspelers meteen de hit van de beurs. Het spel kwam pas in 2002 op de markt. Als de productie volgens planning verloopt, viert Alea de tiende verjaardag van Puerto Rico al op Spiel 2011. Dan verschijnt een gelimiteerde jubileumeditie, in een luxe uitvoering met nieuwe illustraties.

Alnstar (stand ??)
in het bordspel Milton Keynes [info] kunnen gewetenloze projectontwikkelaars zich uitleven op een lapje grond.

Amalgam games (stand 4-228)
USKOCI [info] is een kaartspel over Kroatische piraten. Je verzamelt schatkaarten, waarbij gebeurtenissen roet in het eten kunnen gooien.

Amigo Spiele (stand 11-22)
In Frederic Moyersoen’s bordspel Die Brücke am Rio D’Oro staat een oude hangbrug centraal. Aan de overkant wacht een schat. Je moet de buit voorzichtig terugbrengen, na een misstap storten jouw schatten in de diepte of worden ze door medespelers geroofd.
In het bouwspel Carré bouwen de spelers een vierkant uit losse tegels. Over de rand bouwen is verboden, gaten moeten worden gevuld. Met actiefiches kun je de medespelers hinderen.
Wizard Junior is een vereenvoudigde versie van het kaartspel Wizard.
In Knizia’s Big Five proberen de spelers als eerste hun dierenkaarten af te leggen. Niet alle dieren mogen naast elkaar liggen. Een rij met vijf kaarten (Big Five) levert een bonus op.
Atlantis: Ikarus is een gratis uitbreiding met 7 nieuwe tegels met dubbele kleuren.

In Tom Lehmann’s The City [info] proberen de spelers snel hun eigen steden op te bouwen. Nieuwe gebouwen zorgen voor inkomsten en winstpunten. De speelkaarten hebben een dubbele functie, speelgeld en gebouwen.
In het kaartspel 23 worden de kaarten in oplopende volgorde afgelegd. Als je te grote sprongen maakt, krijgt je strafpuntenchips. Wie na twee potjes de minste chips bezit, is de winnaar.
Hol’s der Geier [info] is een heruitgave van Alex Randolph’s kostelijke kaartspel. Met hun gedekt uit te spelen biedkaarten proberen de spelers muizen te verzamelen en gieren te vermijden. Door de patregel is de uitkomst soms zeer verrassend.
Friesematenten 2 introduceert 60 nieuwe kaarten en 40 houten fiches.
Kinderspellen: Bärenspiel, Kunterbunt Duo, Piraten Abenteuer, Regenbogenland, Regenbogenschlange en Schlängeln.
Het in Nürnberg aangekondigde Bohnanza dobbelspel lijkt deze beurs niet te halen.

Ammonit (stand 9-64)
Trajan [info] is een bordspel van Stefan Feld. Romeinse staatslieden ageren in zes aandachtsgebieden, voor het welzijn van Rome en in hun eigen belang. Acties worden gestuurd door het verplaatsen van gekleurde pionnen op de zes velden van jouw actiecirkel. Dit laatste systeem is volgens de auteur gebaseerd op Mancala.

Angelo Porazzi Games (stand 9-30)
In Assist [info] ‘help’ je jouw medespelers met het verliezen van fiches, door een woord te raden voordat zij dit doen.

AoS Team (stand 10-66)
Age of Steam: Greece en Age of Steam: Cyclades zijn nieuwe uitbreidingen van het treinenspel Age of Steam.

Argentum (stand 5-64)
Coney Island [info] is een nieuw bordspel van Michael Schacht. De spelers exploiteren een attractiepark aan de kust bij New York. Je probeert te scoren met jouw eigen artiesten, maar je werkt ook mee aan gezamenlijke grote projecten.
Er is verder een gratis uitbreiding op een postkaart voor de kopers van dit bordspel.
Michael demonstreert zijn nieuwe spel op donderdag (11.30 en 16.00 uur) en vrijdag (14.30 uur).

Artipia Games (stand 4-407)
In het bordspel Drum Roll [info] zijn de spelers circuseigenaars aan het begin van de 20e eeuw. Tijdens het spel voeren de spelers drie shows op. Elke show wordt in 5-7 rondes voorbereid. Dit gebeurt in een actiefase, waarin de spelers benodigdheden verzamelen, investeren, tickets verkopen en personeel en artiesten inhuren. Vervolgens ronden de spelers de voorbereiding af door hun artiesten van de benodigde zaken te voorzien. Na drie shows is de winnaar bekend.

Ascora Games (stand 5-98)
Nefarious [info] is een bordspel van Donald X. Vaccarino, de auteur van Dominion. De spelers zijn waanzinnige uitvinders, die hun volgelingen inzetten om allerlei spectaculaire uitvindingen te doen voordat de concurrentie succes heeft.

Asmodee (stand 12-07))
Claustrophobia: De Profundis is een uitbreiding van Claustrophobia.
In het kaartspel Mundus Novus [info] speel je een Spaanse reder, die zijn vloot naar de nieuwe wereld stuurt om rijkdommen te verzamelen. Door ruilhandel probeer je vervolgens waardevolle setjes te vormen, waarmee je ontwikkelingskaarten of geld kunt bemachtigen.

Asyncron (stand 5-83)
Fief [info] is een bewerkte nieuwe editie van de gelijknamige Eurogames/IT klassieker. Het spel draait nog steeds om verovering en diplomatie in de middeleeuwen.
In Copié Collé moet je raden wie een bepaalde kaart op zijn hand heeft.

Bambus Spiele (stand 12-76)
Eerder dit jaar werd een handgemaakte versie van Pingvinas (bij ons bekend als Pinguïn van Phalanx Games) aangekondigd, maar hierover hoor of lees ik niets meer.
Bambus verkoopt Gurami - das neue Zahlenrätsel [info], een verzameling cijferpuzzels.

Bewitched Spiele (stand 11-65)
Frigiti [info] is een woordspel, waarbij de spelers woorden vormen met gedobbelde letters en vervolgens de betekenis verzinnen.

Bezier Games (stand 5-100)
Age of Steam uitbreidingen: African Diamond Mines & Taiwan Cube Factories, Australia & Tasmania, Orient Express & Disoriented Express en Outer Space & Reversteam.
Eindigt een spel in een gelijke stand? Met TieBreaker kun je alsnog de winnaar bepalen.
Ultimate Werewolf Artifacts introduceert artefacten in het spel Weerwolven. Met deze magische voorwerpen vergroot je jouw mogelijkheden.

Black Dove Games (stand 4-318)
In het kaartspel For Fame & Fortune prober je na een aantal rondes ‘drafting’ en kaarten uitspelen de beste hand te verzamelen.
Murder! Mystery! Mastermind! is een deductiespel.

Blackrock Editions (stand 9-07)
Het behendigheidsspel Kairn wordt omschreven als curling voor holenmensen. Met een tik van een vinger schuif je jouw steen naar de andere kant van het speelbord. Met een hamer en een totem kun je jouw positie verbeteren resp. beschermen.

Cambridge Games Factory (stand 4-231)
In het economische bordspel Montana draait het om het verzamelen van grondstoffen en de groei van jouw territorium. Het centrale spelelement is een op Poker gebaseerd veilingmechanisme.
In het kaartspel Pala is de speeltafel het palet, waarop de speelkaarten de verfkleuren voorstellen. Door het mengen van kleuren beïnvloed je de kleur van jouw kaarten en daarmee ook de slag. Er zijn twee manieren om Pala te spelen.
In Quills gebruiken de spelers letterkaarten om woorden te vormen.

Clicker Spiele (stand 9-37)
Een gelimiteerde heruitgave van Fliegen naschen (99 exemplaren) en een tweede oplage van Blue (in een blikken doosje).

Cranio Creations (stand 9-57/60)
Dungeon Fighter klinkt als een stoer fantasy spel, maar is een combinatie van dungeon crawling, behendigheid en het uitvoeren van kolderieke opdrachten (raak het doel door onder jouw been door met gesloten ogen te dobbelen.....).
Een nieuwe editie van Horse Fever.

Cwali (stand 12-24)
Het voetbalspel Champions 2020 [info] gebruikt de basismechanismen van StreetSoccer, maar 'simuleert' voetbalwedstrijden met 11 spelers in een stadion. Jij kiest een basiselftal met een doelman, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Jouw overige spelers starten op de reservebank. De voetballers hebben meer mogelijkheden dan bij StreetSoccer, maar ze kunnen ook overtredingen begaan of een blessure oplopen.

Ab in die Tonne [info] is een erg leuk behendigheidsspel. Je probeert voorwerpen zo handig in jouw vuilnisbak te dumpen, dat je zo min mogelijk ruimte gebruikt.
In het bordspel Meltdown 2020 [info] dreigt de reactor van een kerncentrale te ontploffen. Jij leidt de reddingsoperatie om jouw werknemers in veiligheid te brengen.
Mondriaan 2020 [info] is een legspel voor twee spelers. Je scoort punten via het aanleggen van tegels met rode, gele en blauwe elementen.
Cwali heeft dit jaar een zeer aantrekkelijke 'package deal'. Een bundel met de vier nieuwe spellen kost 70 euro.

Czech Games Edition (stand 4-310)
Dungeon Petz is een nieuw bordspel van Vlaada Chvatil. De imps zijn uit de dungeon ontsnapt en hebben dierenwinkels met monstertjes geopend. Met groepjes imps claimen de spelers in het geheim hun acties, waarbij de grootte van de groepen de speelvolgorde bepaalt. Je gebruikt acties bijv. voor fokken, voeren, tentoonstellen en verkopen van de monstertjes.

In Last Will van Vladimir Suchy moeten de spelers zo snel mogelijk door hun erfenis  heen jassen. De spelers kiezen actievelden, waarmee ze bepalen in welke volgorde ze hun workers inzetten, hoeveel acties ze mogen uitvoeren en hoeveel kaarten ze mogen trekken. Deze kaarten bevatten verschillende manieren om van jouw geld af te komen.
Pictomania van Vlaada Chvatil is een party game, waarin de spelers woorden in tekeningen omzetten en elkaars krabbels proberen te achterhalen.
De tweede grote uitbreiding van Galaxy Trucker is onderweg, maar zal Spiel 2011 niet halen.
Informatie over de nieuwe spellen en extraatjes: CGE Essen 2011.

Days of Wonder (stand 12-68)
Ticket to Ride - Team Asia & Legendary Asia [info] is de eerste set uit de Ticket to Ride Map Collection, een verzameling dubbelzijdige speelborden voor Alan Moon's  bordspel Ticket to Ride. Deze set bevat twee borden met delen van Azië.
Small World Tunnels is een gratis mini-uitbreiding, waarmee je Small World en Small World Underground kunt verbinden.

Deinko (stand 4-102)
Help Me! [info] heeft een speelveld van 5x6 dierentegels met zeer snoezige plaatjes. Je kiest een tegel of stapel en verplaatst deze naar een naburige tegel of stapel. Aan het einde krijg je 1 punt voor elk zichtbaar exemplaar van jouw tot dan toe geheime diersoort.
In Illusion [info] voeg je bloemenkaarten aan een tuintje toe, waarbij het zaak is goed te onthouden wat er eerder is gespeeld.
In het kinderspel Jack and the Beanstalk [info] bouwen de spelers aan drie bonenstaken.
In het kaartspel Master of Pizza [info] bestaat het deck uit 5 soorten toppings (waarde 0-7). Daarnaast heeft iedere speler 3 bestellingen. Via een slagenspelletje verzamel je de toppings, die je op verschillende scorestapels bewaart. Aan het einde van de ronde bepaal je of je een bestelling wilt vervullen, waarbij alleen de bovenste kaart van elke toppingsoort telt. Dit lijkt me een lollig slagenspel.

Drei Magier Spiele (stand 11-31)
Die geheimnisvolle Sternschnuppe is een behendigheidsspel voor kinderen.
In het loopspel Hexenhochhaus proberen heksen als eerste de top van de heksentoren te bereiken. Met een bezem ga je sneller, maar dan moet je wel onthouden waar het magneetje zit.
Bij het kaartspelletje Mogel Motte probeer je met list en bedrog jouw kaarten kwijt te raken…… zonder betrapt te worden door de keverpolitie.

dv Giochi (stand 10-30)
Bang! Gold Rush is een uitbreiding van het kaartspel Bang!.
La Vendetta della Lupa Mannara is een uitbreiding van de Weerwolvenkloon Lupus in Tabula.

Eggert Spiele (stand 12-84)
In Santiago de Cuba [info] keert Michael Rieneck terug naar het beroemde Caribische eiland, waar jij als sjacheraar goederen verhandelt. Cubaanse karakters en gebouwen leveren daarbij allerlei voordelen op. Dit is een coproductie met Pegasus.
Kaispeicher is een uitbreiding van Die Speicherstadt. De set bevat niet alleen nieuwe goederen, gebouwen, contracten en schepen, maar ook actiekaartjes, een alternatief veilingsysteem en 25 metalen munten. Klinkt goed!
Volgens de tamtam komen de hierna genoemde nieuwe titels pas na de beurs op de markt.
Edo
[info] is een bordspel van de nieuwe Vlaamse auteurs Thomas Vande Ginste en Wolf Plancke, waarin Japanse familieclans strijden om de gunst van de Shogun. Franz Vohwinkel verzorgt de illustraties.
In Das Dorf [info] staat het leven in een middeleeuws dorpje centraal. Bewoners ontwikkelen zich en hopen daarbij de dorpskronieken te halen voordat ze het hiernamaals betreden.
Er zit verder een tweede uitbreiding van Die Speicherstadt in de pijpleiding.

Emperors of Eternal Evil (stand 4-412)
Cave Evil is een bordspel over necromancers en zwarte magie. Niet mijn kopje thee.

Fantasy Flight Games (stand 9-108)
Rune Age [info] is een deck building kaartspel dat zich afspeelt in FFG's speelwereld Terrinoth. Het spel wordt gespeeld in scenario's. De vier volken strijden soms tegen elkaar, in andere scenario's vechten ze samen tegen het spelsysteem. Deck building, knokken en 'coöp'..... met zo'n mix is mijn belangstelling gewekt.

Blood Bowl Team Manager [info] is een tweede deck building spel. Hier speel je de coach van een Blood Bowl team en bouw je een deck waarmee je een Blood Bowl seizoen winnend probeert af te sluiten. De teams bestaan uit de bekende rassen (Humans, Dwarfs, Wood Elves, Orcs, Skaven of Chaos). Er zijn verschillende strategieën mogelijk.

Fata Morgana Spiele (stand 11-59)
Siebenpunkt is een tactisch legspel, waarbij de spelers een balans zoeken tussen het vergroten van de leefruimte voor dieren en andere ecologisch verantwoorde keuzes.

Flatlined games (stand 4-216)
In Rumble in the House [info] worden ongewenste bewoners uit een huis gejaagd. Iedere speler controleert twee bewoners. Je probeert deze geheim te houden en ondertussen de bewoners van jouw medespelers te achterhalen. Als een van jouw bewoners het langst in het huis verblijft, dan win je de ronde. Deze Belgische uitgever belooft ook Nederlandstalige spelregels.

Fragor Games (stand 9-17)
De Schotse broers Lamont komen dit jaar met het bordspel Poseidon's Kingdom [info]. Het thema klinkt een tikkie vreemd. Hans de Kraken houdt vriendjes van de spelers gevangen, die op zoek waren naar de verloren drietand van Poseidon. De spelers moeten hun vriendjes bevrijden. Het spelsysteem gebruikt het geslaagde 'anthill systeem' uit Antics. Het spel bevat ook weer een paar koddige miniatuurtjes, zoals we ze vroeger van deze uitgever gewend waren.

Franjos (stand 12-99)
Een nieuwe editie van de klassieker Can't Stop [info].

FryxGames (stand 4-314)
In Space Station [info] breid je in zes rondes een ruimtestation uit met nieuwe modules. Je hebt geld nodig om modules te kopen en bemanningsleden om hun speciale acties te gebruiken. Elke ronde krijg je 1 punt per soort voor de meeste modules van elke soort.
In Wilderness [info] draait het om survival. De spelers moeten een tocht door de wildernis zien te overleven. Van dit spel zijn enkele handgemaakte exemplaren beschikbaar, die 190 euro per stuk moeten kosten.

Funforge (stand 9-38)
Het partyspel The Big Idea [info] bestaat uit kaarten met bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden. Maak een combinatie met een interessante uitvinding en probeer hiervoor jouw medespelers te enthousiasmeren.

GameHeads (stand 9-11)
Das Letzte Bankett [info] is een groepsspel voor 6-25 spelers. Hovelingen storten zich in de intriges aan het hof. De karakters sluiten zich aan bij verschillende belangengroepen, smeden plannen, zetten vaardigheden en voorwerpen in, om uiteindelijk de eigen groep aan de winst te helpen.

The Game Master (stand 12-42)
In het bordspel Fortuna [info] leiden vele wegen naar de winst. Het speelbord bevat een vereenvoudigde weergave van Rome, waarop iedere speler zijn eigen scorespoor van 15 stappen moet bewandelen. Actiekaartjes zorgen voor de aanvoer van grondstoffen, geld en andere voordelen. Als je een actie hebt uitgevoerd, dump je de kaart bij een medespeler en pik je een van zijn actiekaarten. Vervolgens gooi je een of meer dobbelstenen. Hiermee bepaal je welk bonusveld je kunt activeren. Als je aan de voorwaarde van het gekozen veld voldoet, ga je een of meer stappen vooruit op jouw scorespoor. Niet gekozen bonusvelden worden voorzien van muntjes. Zo'n veld levert in de volgende ronde een privilegekaartje op, dat goed is voor winstpunten of gratis grondstoffen.

Leader 1 Hell of the North is de Nederlandse editie van een wielrenspel uit de reeks van de Italiaanse uitgever Ghenos. Op Spiel is deze editie niet te koop.

Gameworks (stand 12-07)
Bonbons [info] is een variatie op het geheugenspel Memory met een extraatje, je kunt medespelers bestelen.
In Dominique Ehrhard’s kaartspel TSCHAK! [info] speelt iedereen met dezelfde hand. Hiermee probeer je via een aantal ‘subspelletjes’ monsters te ontwijken en een dungeon te plunderen.

Gen-X Games (stand 4-119)
2 de Mayo: Assault on Palace Grimaldi is een uitbreiding van het uitstekende tweepersoonsspel 2 de Mayo. De set introduceert nieuwe varianten, 22 nieuwe kaarten en aangepaste versies van de oorspronkelijke kaarten.
In Air Show [info] beheren de spelers een vloot van historische vliegtuigen. Veilingen, resourcemanagement, gebouwen, inhuren van experts….. alles moet uitmonden in spectaculaire shows, waar inkomsten en winstpunten zijn te verdienen.
KARMABUSINESS [info] lijkt op het eerste gezicht een economisch spel met een verlicht sausje erover.
In het kaartspel Stalag 17 [info] probeer je jouw drie gevangen als eerste uit een krijgsgevangenenkamp te laten ontsnappen. Je moet niet alleen de juiste voorwerpen verzamelen, ook timing is van belang.

Ghenos Games (stand 9-41)
Lamborghini [info] is een racespel met vijf miniatuurauto’s (schaal 1/87). De races vinden plaats op Monza en Hockenheim. Naast de actie op de baan moet je auto’s en materialen kopen, coureurs inhuren en jouw auto’s prepareren voor de race.
Leader 1: Hell of the North [info] is een zusterspel van het wielrenspel Leader 1. Hier verplaatst het strijdtoneel zich naar onze contreien. The Game Master komt met een Nederlandstalige editie.
In Lupin The Third [info] proberen de karakters uit een bekende Mangastrip een schat te stelen, terwijl een van de spelers de politie vertegenwoordigt.

Giochix.it (stand 5-53)
Upon a Salty Ocean [info] is een economisch bordspel, dat zich afspeelt in de Franse havenstad Rouen anno 1530. De spelers winnen en verschepen zout, kopen schepen en gebouwen en proberen hiermee de meeste francs te verdienen. Rocks Games verzorgt een Nederlandstalige editie van dit spel.
The Forgotten Planet [info] is een legspel, waarbij de spelers met hun robots de controle over een planeet proberen te verkrijgen. De auteur heeft Nederlandstalige regels op BGG gepubliceerd.

Gmeiner-Verlag (stand 12-89)
Dreck am Stecken is een deductiespel, waarbij schurken een zo laag mogelijke straf nastreven.

Grouper Games (stand 4-404)
In Masters of Commerce [info] probeer je als huurbaas of winkelier zoveel mogelijk geld te verdienen. Onderhandelingen bepalen de huurprijzen, een dobbelsteen beinvloedt de winkelopbrengst.

Gry Leonardo (stand 4-120)
In Mare Balticum [info] ben je de kapitein van een visserijvloot. Jouw schepen vissen op verschillende vissoorten in de Baltische zee. Vis je op zalm, kabeljauw, haring of bot, of ga je voor amber? Daarna moet je jouw lading in de juiste havens afleveren.

Gryphon Games (stand 10-53)
In het abstracte bordspel Mirror, Mirror [info] mag je een vijandelijk speelstuk slaan, als je weet welke verborgen kleur het stuk heeft. Heb je het fout, dan verdwijnt jouw stuk uit het spel. Je kunt de kleuren achterhalen via de spiegels op de achterzijde.
Number Please! [info] is een verzameling rekenspelletjes.
Er verschijnen verder heruitgaven van BuyWord, Montage en Can’t Stop.

Gung Ho Games (stand 7-10)
In Pirates of Nassau [info] speel je een plunderende piraat, die uit de vingers van de Britse marine probeert te blijven. Het is onzeker of het spel op tijd is geproduceerd.

H@ll9000 (stand 9-45)
De tiende verjaardag van deze website wordt gevierd met het spel Ostfriesisches Schafe-Schubsen [info]. Schapen racen op een dijk en proberen elkaar het leven zuur te maken.

Haba (stand 11-14)
Een indrukwekkende reeks kinderspellen: ABC – Zauberduell, Alle deine Tiere, Auf Beutezug!, Baumhausparty, Diego Drachenzahn – Vulkanwettkampf, Durchs Jahr, Fex Keks oder König, Fex Tierisch auf Zack, Fritz Froschprinz, Ganovenbande, Gary Gouda, Hoppe Reiter, Kleiner Obstgarten, Krimskrams, Liselotte lauert, Liselotte teilt aus, Mein erster Lernspielzoo, Nachts im Stall, Piratendukaten, Pony Pokal, Michael Schacht’s Socken Zocken – Schleudergang, Tempelschatz, Tier auf Tier klein aber oho!, Von früh bis spät, Wo ist mein Futter? en Zahlendino.

Hans im Glück (stand 11-3/11-45)
Mit Stil zum Ziel [info] is een uitbreiding van het bordspel Stone Age. Je krijgt het materiaal voor een vijfde speler, luxe goederen en de bijbehorende handelaar en nieuwe kaarten en hutten.
Hawaii [info] is het nieuwe 'grote' bordspel van deze uitgever. Er is weinig inhoudelijke informatie beschikbaar. De setting van het spel is de economische ontwikkeling van dorpjes op het gelijknamige eiland, waarbij resourcemanagement en timing belangrijke elementen zijn.

HiG en Schmidt Spiele organiseren de actie 'Carcassonne baut eine Schule in Ghana'. Je kunt hieraan bijdragen door voor 3 euro een stoffen zakje te kopen, met een kleine uitbreiding voor Carcassonne (Die Schule) en een promokaart voor Dominion (Carcassonne). Het ingezamelde bedrag gaat naar Rainbow over Ghana.
Hinterland is de nieuwe uitbreiding van Dominion.
Marcel-André Casasola Merkle's bordspel Land in Sicht! (alternatieve titel: San Salvador)lijkt op het eerste gezicht een combinatie van ontdekken en grondstoffen verzamelen. Dit spel werd eerder dit jaar aangekondigd als een Spiel 2011 release, maar lijkt nu even van de radar verdwenen.

Hasbro (stand 10-25)
Risiko Evolution [info] is een nieuwe versie van Risk, waaraan innovatieve spelelementen zijn toegevoegd. Jouw handelingen in het huidige spel beïnvloeden de regels van latere spellen. Dit spel wordt gedistribueerd door Heidelberger.

Hazgaard Editions (stand ??)
In het kaartspel Dojo [info] verzamel je in een aantal rondes stoere dierenkaartjes in een raster van 3 x 4 kaarten. Via duels kun je de waarde van jouw rijen en kolommen verhogen.

Heidelberger (stand 9-108)
Het bordspel 011 [info] speelt zich af in een alternatieve en fantasievolle versie van de 19e eeuw. Leden van de Zweedse metalband Therion duiken op als karakters in het spel. De band neemt een video op, waarin zij optreden als hun karakters uit het spelsysteem.
Dungeon Fighter klinkt als een stoer fantasy spel, maar is een combinatie van dungeon crawling, behendigheid en het uitvoeren van kolderieke opdrachten (raak het doel door onder jouw been door met gesloten ogen te dobbelen.....).
Die Gulli-Piratten [info] is een bordspel over rioolpiraten. Tussen uitwerpselen en andere troep strijden ratten om de controle over piratenschepen. Ach ja, weer eens wat anders, zo’n thema.

Heptagon Verlag (stand 9-31)
In het kaartspel Machtwechsel [info] verzamelen de spelers kaarten van hun politieke partijen, hinderen ze elkaar daarbij en sluiten ze op tijd nieuwe coalities.

Histogames (stand 5-94)
Een jubileumeditie van het bordspel Friedrich [info], ter gelegenheid van de 300ste geboortedag van Frederik de Grote.

Homoludicus (stand 4-119)
In Kalua [info] strijden vijf religies om dominantie. Jij speelt een van de goden en beloont of straft jouw aanhangers.

Huch (stand 12-89)
Duitse versies van Alba Longa (Quined Games) en Fortuna (The Game Master).
Talat [info] is een abstract bordspel, dat wordt gespeeld op 2 of 3 borden bij 2 of 3 spelers. Je moet vijandelijke stukken slaan en jouw eigen stukken naar de vijandelijke startrij bewegen. Je kunt per beurt maar op één bord ageren.
Bij het partyspel Was klotzt du? [info] moet je iets uitbeelden met behulp van houten blokken.
In het kaartspel Yakari verzamelen de spelers punten door het uitspelen van kaarten die overeenkomen met de kaarten van een centrale stapel.
In het coöperatieve bordspel Yakari moeten de indiaantjes uit het vorige kaartspel op tijd thuis zien te komen.
Het kennisspel Welt des Automobils bevat 600 vragen over auto's en wat daarbij komt kijken.

Hurrican (stand 12-36)
In Sidi Baba [info] doorzoekt een groepje spelers een doolhof naar een schat, terwijl een medespeler als roverhoofdman zijn opponenten probeert te stoppen. De spelers moeten snel beslissingen nemen, voordat de olielampen uitgaan en ze verdwalen.
Dr. Shark [info] is een behendigheidspel, waarbij je op de tast aanwijzingen uit een zwembad moet graaien.
Mr. Jack Pocket: Goodies is een kleine uitbreiding van Mr. Jack Pocket, met een nieuwe verdachte.

Hyptic (stand 4-323)
In het kaartspel Shroom Boom verzamelen de spelers paddo's. Hiertoe wisselen ze informatie uit. Als je de verkeerde paddestoelen proeft, krijg je strafpunten.

Id&aL Éditions (stand 9-07)
Burdigala [info] speelt zich af in Bordeaux in de Romeinse tijd. Gedekte tegels op bouwplaatsen tonen bouwkosten, op de achterkant staat de opbrengst. De beweging van de architecten wordt door dobbelstenen gestuurd.

Iello (stand 9-48)
Innovation [info] is een speelse reis door de geschiedenis, waarbij de spelers hun beschavingen ontwikkelen via technologie, ideeën en culturele groei. De kaarten grijpen vernuftig in elkaar. Ook andere beschavingen kunnen van jou profiteren. Dit is een grafisch verbeterde nieuwe editie. Innovation is een aanrader voor liefhebbers van ontwikkelingsspellen.

The King of Dwarves [info] is een slagenspel van Bruno Faidutti, waarbij het deck en de puntentelling elke ronde wijzigen.

Igramoon (stand 5-102)
Expedition Sumatra: Dadu Dadu [info] is een dobbelspel, dat thematisch aansluit bij het bordspel Expedition Sumatra.

Ilopeli (stand 9-07)
In het kinderspel Jurassik [info] zoeken paleontologen naar botten van dinosaurussen.
Sherlock [info] is een coöperatief geheugenspel, waarbij de dader wordt ontmaskerd omdat de verzamelde kaarten andere verdachten vrijpleiten.

Indie Boards & Cards (stand 12-86)
In het coöperatieve bordspel Flash Point: Fire Rescue [info] proberen brandweerlieden mensen uit een brandend huis te redden. De regels bevatten meerdere spelniveaus.

Iron Games (stand 5-92)
In het kaartspel PAX [info] zijn de spelers ontsnapte Romeinse slaven. Er zijn twee manieren om het spel te winnen. Werk samen met je medeslaven om Rome te verslaan en zorg ervoor dat jij dan de sterkste blijkt. Of werk samen met de vijand, zodat de opstand wordt neergeslagen en jij tot de Romeinse Senaat mag toetreden.
In het deck building spel Pergamemnon [info] bestrijden de beroemde volken uit de klassieke oudheid elkaar. Hun legers worden daarbij versterkt met mythische wezens.

Isensee Verlag (stand 10-49)
Aktienrausch van Florian Isensee.

Jactalea  (stand 9-129)
The Blue Lion [info] is een spel voor twee spelers. In het Louvre worden unieke diamanten tentoongesteld. Dit wekt uiteraard de belangstelling van dieven.

Japanime Games/Cardhaus (stand 9-103)
De Engelstalige basisset van het deck building kaartspel Tanto Cuore [info], beter bekend als 'Dominion met kamermeisjes'.
Diverse Japanse uitbreidingen van dit spelsysteem.

Japon Brand (stand 4-123)
Bij Master Merchant [info] begin je met twee kaarten, waarmee je geld kunt stelen of een kaart uit het aanbod kunt kopen. Je mag twee kaarten spelen, gedekt voor goud of open voor een actie. Gekochte kaarten leg je op jouw aflegstapel. Als je hand leeg is, neem je jouw volledige aflegstapel op de hand. Je probeert als eerste 8 goud of 8 verschillende kaarten te verzamelen.
CryptidsTV [info] is een partyspel, waarbij tekenen en andere creatieve vaardigheden aan bod komen.
String Railway: Transport [info] is een zusterspel van het treinenspel met de veters, waaraan goederenvervoer is toegevoegd.
Bij Shakespeare CARDUTA [info] moeten de spelers citaten uit Shakespeare's werk koppelen aan op tafel liggende afbeeldingen.
Japon Brand neemt verder een lading Japanse (deck building) kaartspellen [info] mee, waarvan ik op dit moment niet kan overzien in hoeverre ze met Engelstalige regels een beetje speelbaar zijn.

Jira's Games (stand 9-21)
Space Bastards [info] is een science-fiction spel waarin vijf buitenaardse rassen planeten bevolken. De relaties tussen de rassen bepalen de actiemogelijkheden, waarmee je opponenten opvreet, handel drijft, baby’s maakt enzovoort.

Le Joueur (stand 5-59)
In Cité [info] verzamelen de spelers grondstoffen en bouwen ze nieuwe gebouwen. Omdat jouw wijken niet alle benodigde grondstoffen produceren, zijn onderhandelingen met medespelers vereist. Dit spel was vorig jaar mondjesmaat verkrijgbaar.
Ook in het ontwikkelingsspel Déluges [info] staat het verzamelen en delen van grondstoffen centraal. Hier draait het om primitieve beschavingen, die een stijgende zeespiegel moeten overleven. Dit spel was vorig jaar mondjesmaat verkrijgbaar.
In L'Aventure c'est dur [info] speelt jouw dappere ridder landkaartjes uit om de drakengrot te bereiken. Daar bepalen de gevechtskaartjes de uitkomst van de strijd.
In het kaartspel Sandwich [info] verzamelen de speler ingredienten, waarmee ze drie sandwiches maken, die vervolgens worden gewaardeerd.

Kaissa Chess & Games (stand 4-308)
In het kaartspel Souvlaki Wars [info] proberen de spelers de klanten van hun Griekse eettentjes zo goed mogelijk te bedienen. Daarbij gooien kaarten met onvoorziene gebeurtenissen vaak roet in het eten.

Kiehly (stand 7-106)
In het tactische bordspel Moeraki - Kemu [info] vertegenwoordigen beide spelers een strijdlustige Maoristam.

Kosmos (stand 12-17/12-20)
Die Fürsten von Catan: Finstere Zeiten [info] is de eerste uitbreiding van het in 2010 ingrijpend verbouwde Kolonisten kaartspel.
Die Siedler von Catan - Aufbruch der Händler [info] is de Europese variant van De Kolonisten van Amerika. Het speelbord toont een kaart van West-Europa in de middeleeuwen. De treinen zijn vervangen door handelsroutes zonder spoorrails.
Scheibenwelt is de Duitse versie van het Discworld bordspel [info] van Martin Wallace.
In Reiner Knizia's Der Hobbit [info] begeleiden de spelers Bilbo en de dwergen op hun avontuurlijke reis naar de Eenzame Berg, waar ze uiteraard de draak Smaug moeten verslaan.
Bij het partyspel Gregs Tagebuch - Stinkekäse leren de spelers elkaar spelenderwijs beter kennen.

In Matthias Cramer's Helvetia [info] staat het leven in een Zwitsers bergdorpje centraal. Er worden huwelijken gesloten, kinderen geboren, huizen gebouwd, goederen geproduceerd en goederen verkocht. Het dorpse leven in de vorm van een ontwikkelingsspel, je zou er bijna van gaan jodelen.
Linq is een nieuwe editie van dit woordspel.
Met Rapa Nui [info] werpt Klaus-Jürgen Wrede een speelse blik op het Paaseiland.
Bij het behendigheidsspel Turmbauer [info] bouwen de spelers aan een toren, die bestaat uit grillig gevormde bouwstenen.
Kosmos en Repos hebben samen een mini-uitbreiding van 7 Wonders uitgebracht. Dit Catanwonder introduceert in drie niveaus het een en ander aan Catanese folklore in de wereld van 7 Wonders. De set is verkrijgbaar bij Kosmos (12-17) of Asmodee (12-56). De opbrengst gaat naar een goed doel.

Krok Nik Douil (stand 4-226)
In het bordspel Vanuatu [info] ontdek je gaandeweg de gelijknamige archipel, waar je grondstoffen verzamelt voor jouw ontwikkeling en waar je allerlei andere activiteiten uitvoert (waaronder het maken van zandtekeningen op het strand). Acties worden vooraf ‘geprogrammeerd’, waarna de plannen van de spelers bepalen wanneer c.q. of je jouw acties daadwerkelijk kunt uitvoeren.
In het vorig jaar reeds aangekondigde bordspel Regents [info] strijden de spelers om het regentschap van Schotland, na het overlijden van koning Alexander III. De strijd draait om de meeste invloed op vijf verschillende terreinen (politiek, militair, religieus, financieel en handel).
De uitgever meldde mij dat er van beide spellen Nederlandstalige regels beschikbaar zullen zijn.

Kuźnia Gier (stand 4-121)
In Alcatraz: the Scapegoat [info] moeten de spelers samenwerken om uit de beruchte gevangenis te ontsnappen. De samenwerking staat onder druk, omdat één speler als afleidingsmanoeuvre wordt achtergelaten. Deze combinatie van coöperatie en negatieve interactie speelt zich af op een speelbord in zes delen, waar je telkens de juiste zaken moet verzamelen.
Top-A-Top is een partyspel, waarbij de spelers snel in woord of gebaar moeten reageren op de grappige plaatjes.

Lees verder in deel II van de Spiel preview.


Agenda > Kalender > Spiel > Preview A-K


Top