Update: 19-10-11

Agenda > Kalender > Spiel > Persdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2011
Messe Essen 20 - 23 oktober 201
1

Spiel 2011 - de persdag

De traditionele persconferentie bestond ook dit jaar uit drie bijdragen, een toespraak van organisator Dominique Metzler, een kort praatje van de exploitant van de beurshallen en een voordracht van de voorzitter van de branchevereniging van speluitgevers. Zoals gebruikelijk werden deze praatjes ondersteund door een video-impressie van de beurs van 2010, begeleid door het Duitstalige popdeuntje 'spiel mit mir'.

Het gaat goed met de beurs, de internationale belangstelling blijft maar stijgen. Er zijn ook dit jaar weer meer standhouders uit AziŽ en Oost-Europa, waaronder de eerste Russische standhouder Rightgames. In de persconferentie werden 810 exposanten uit 34 landen gemeld, die op de beurs meer dan 750 noviteiten presenteren. Het aanbod was nooit eerder zo groot en veelzijdig.


een zaal vol nijvere journalisten

Zulke aantallen vragen veel van de beschikbare productiecapaciteit. De spellenfabrieken draaien overuren en hebben eigenlijk meer werk dan ze aankunnen. Menig uitgever zit in de dagen (en soms zelfs uren) voor Spiel vol spanning te wachten op zijn belangrijkste zending van het jaar. En dan gaat het soms fout. Vorig jaar was Queen Games de grote pechvogel, dit jaar is Eggert Spiele het haasje. In het voorjaar werd er van alles aangekondigd, maar op deze beurs moeten we het doen met Santiago de Cuba. Van dit spel zijn twee pallets beschikbaar, waardoor ze met 360 exemplaren de beurs moeten doorkomen. Lookout Games wordt geplaagd door productieproblemen (uitval van een machine), waardoor er slechts een slordige 200 exemplaren van Ora et Labora in aantocht zijn. Ik heb begrepen dat ze hard bidden voor een grotere tweede zending. Poseidon's Kingdom van Fragor was vandaag nog niet binnen, maar zou er morgenochtend moeten liggen. Een ware aanfluiting op dit gebied komt voor rekening van de Franse uitgever Matagot. Het bordspel Takenoko was al voor Spiel 2010 aangekondigd, maar blijkt een jaar later nog niet klaar voor de beurs. De Franse slag in het kwadraat?

De vertegenwoordiger van de Fachgruppe Spiel kon geen records melden. Sterker nog, er is sprake van een teruggang van 7% in het eerste half jaar. Door het mooie weer rond de Paasvakantie werden toen weinig spellen verkocht. Men kijkt met enig vertrouwen vooruit naar het positieve effect van het laatste kwartaal, de laatste maanden waren al bemoedigend (logisch, deze zomer liep niet over van de zonnige dagen). De export van Duitse titels vertoont wel een stijging. Dit is vooral te danken aan de internationale uitstraling van Spiel. Je struikelt hier niet alleen over de buitenlandse standhouders, er worden ook aan de lopende band licentieovereenkomsten afgesloten.

Uiteraard werd in de persconferentie ruim aandacht besteed aan de winnaars van de Deutsche Spiele Preis (7 Wonders), de Deutsche Kinderspiele Preis (Monster-Falle), de Goldenen Feder (Expedition Sumatra).


Monster-Falle


7 Wonders

HiG en Schmidt Spiele werden in het zonnetje gezet voor de actie 'Carcassonne baut eine Schule in Ghana'. Je kunt hieraan bijdragen door voor 3 euro een stoffen zakje te kopen, met een kleine uitbreiding voor Carcassonne (Die Schule) en een promokaart voor Dominion (Carcassonne). Het ingezamelde bedrag gaat naar Rainbow over Ghana.


een stand in opbouw


mijn favoriete winkel

De beursvloer is dit jaar uitgebreid met een klein gedeelte van hal 7. Hier vind je een handvol nieuwe standhouders, waaronder de Minion Games en de hiervoor genoemnde Rightgames.

Ik sluit dit eerste bericht af met enkele foto's:


de auteur van Helvetia, een veelspelerhit in wording?


Friedemann's tijdmachine


Imperator Tollius Maximus


een favoriet op Bordspelmania


Fragor Games


prachtige speelstukken in Poseidon's Kingdom


Nightfall, deck building met tandafdrukken

Tot later...........

>>

Foto's: Bob en Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Persdag


Top