Update: 21-10-11

Agenda > Kalender > Spiel > Donderdag

Logo (R) Merz VerlagInternationale Spieltage
SPIEL 2011
Messe Essen 20 - 23 oktober 2011

Spiel 2011 - donderdag

De afgelopen jaren stelde de persdag me in de gelegenheid om op woensdag mijn lijstje met voorbestellingen op te halen, zodat ik op donderdag meteen aan de slag kon. Deze tijdbesparende truc werkte dit jaar niet. Een groot deel van de spellen was zo laat geproduceerd, dat de meeste uitgevers pas op donderdagmorgen hun zendingen ontvingen. Daarnaast had de organisator op woensdag een verkoopverbod ingesteld. Dit werd weliswaar op grote schaal genegeerd, maar sommige uitgevers waren nerveus genoeg om het niet aan te durven. Moraal van het verhaal, ik was op donderdag veel tijd kwijt aan mijn boodschappenlijstje, vandaar de verstoring in het dagelijkse ritme. Geen drama, wel een tikje onhandig.

De beurs valt dit jaar niet in de herfstvakantie van deze Duitse deelstaat. Op donderdag leidde dit niet tot merkbaar lagere bezoekersaantallen. Een half uurtje voor de opening stonden de gangen en foyers weer bomvol wachtenden. Toen ruim voor tienen de deuren werden geopend, spoelde de massa in een rap tempo door hal 12 en verder. Ik verwacht dat het vrijdag iets rustiger zal zijn, waarna het weekend weer ouderwets druk zal worden.

De grote magneet van de vroege morgen was Panic Station van White Goblin Games. WGG en partner Stronghold Games hadden ieder 100 exemplaren in huis (de voorverkoop was een knallend succes). In een staat van enige paniek vormden zich snel lange rijen voor hun stands. Even later was Panic Station los. Geruststellende gedachte voor Nederlandse belangstellenden, WGG heeft een voorraad voor de Nederlandse speciaalzaken apart gehouden. Geen paniek dus, het spel ligt hier binnenkort gewoon in de winkels.

Queen Games heeft zich het afgelopen jaar volledig vervreemd van de Duitse detailhandel. Via de zoon van de eigenaar hebben ze een eigen webwinkel, waar ze rechtstreeks aan de consument verkopen. Daarnaast hebben ze de inkoopprijzen voor de winkeliers zo verhoogd, dat er nauwelijks een mooie marge resteert. De winkeliers hebben Queen massaal in de ban gedaan. Deze truc van Queen werkt uiteraard alleen zolang de directe verkoop aan de spelers goed functioneert. Op Spiel 2011 pakt Queen Games daarom flink uit met een handvol grote stands in de hallen 10 en 5.

Ik heb 's morgens met Bob en een vriendelijk Nederlands stel het nieuwe bordspel Kingdom Builder gespeeld. Dit is een van de nieuwe titels van de auteur van Dominion. Het speelbord bestaat uit vier kwarten en is gevuld met zeskantige velden in allerlei gebiedsoorten. Je vindt er verder enkele barriŔres in de vorm van bergen en rivieren, alsmede enkele kastelen en steden. Op laatstgenoemden liggen twee bonusfiches klaar, waarmee je interessante extra acties kunt bemachtigen. Aan het begin bepalen drie scorekaarten waarmee je in het spel punten kunt verdienen. In onze pot waren dit mijnen, kastelen (die zelf ook al wat opleveren) en meerderheden in de vier kwartieren. De spelers krijgen iedere ronde een gebiedskaart, die bepaalt op welke gebiedsoort je max. drie stukken mag plaatsen. Als je naast een stad gaat staan, mag je een van de daar aanwezige bonusfiches pakken en vanaf de volgende beurt gebruiken. Als je meer van deze fiches bezit, kun je jouw beurt opfleuren met extra speelstukken en leuke verplaatsingstrucs. Deze fiches zijn essentieel voor een succesvol verloop. Aan het einde van de rit worden de punten verdiend. Tot die tijd was onze pot een boeiende strijd om de meerderheden, de beste fiches en de locaties rond de kastelen. Het eerste potje begon een beetje stroef door de vage regeluitleg van het standpersoneel, maar daarna waren we met plezier bezig. Er is ook een versie met Nederlandstalige regels aan boord. Kijk dus even uit welke je koopt. Wij vonden het de eerste keer een leuk spel, maar dit had vermoedelijk veel te maken met de mix van scorekaarten en bonusfiches. Hierdoor ontstond bij ons een spannende strijd om de meerderheden. Ik begreep van anderen dat het met andere combinaties een stuk tammer uitpakt. Try before you buy!

A Fistful of Penguins is een lollig dobbelspelletje van Wattsalpoag, waarbij de spelers dieren dobbelen om winstpunten te verzamelen. De scoremethode verschilt per diersoort, waarbij sommige combinaties elkaar in de weg zitten. De verschillende combinaties worden getoond op een handig scorekaartje. Je kunt het geluk in de hand houden door met pingu´nstukken dobbelstenen te kopen en/of opnieuw te gooien. Met eekhoorns kun je medespelers bestelen. Erg leuk voor liefhebbers van luchtig dobbelplezier. Helaas was het spel donderdagmiddag al uitverkocht.


Friedemann tijdens de persshow

De Eerste Vonken is Friedemann's Hoogspanningsysteem in een stenen tijdperk jasje. Voor een beschrijving verwijs ik je naar de preview. We  moesten de eerste pot even wennen aan de afwijkingen ten opzichte van de voorganger, maar daarna gingen we los. Het gestoei met de speelvolgorde en de timing van jouw groei op het bord zijn ook hier cruciaal. De Eerste Vonken speelt lekker vlot weg. Met een beetje ervaring moet het in een uurtje kunnen.

Tot later...........

>>

Foto's: Bob en Erwin


Agenda > Kalender > Spiel > Donderdag


Top