Agenda > Verslagen > Spiel 2006

Internationale Spieltage
SPIEL '06
Messe Essen 19.-22. oktober 2006


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Van 19 t/m 22 oktober was de Duitse industriestad Essen het centrum van de spelende wereld. Volgens de organisator lokte de 24e editie van de Internationale Spieltage 151.000 bezoekers uit alle werelddelen naar de 10 hallen van het plaatselijke beurscomplex. Daar wachtten 730 exposanten uit 31 landen, die dolgraag hun producten aan het grote publiek wilden tonen. Op een beursoppervlakte van 43.200 m2 werden duizenden spellen en andere producten getoond en gedemonstreerd, waaronder meer dan 350 nieuwtjes en wereldpremières.


een rustige start

Sinds 2001 werd Spiel steeds georganiseerd tijdens de herfstvakantie in dit deel van Duitsland. Dit betekende dat de hallen de afgelopen jaren ook op donderdag en vrijdag bomvol waren. Dit jaar viel de herfstvakantie in de twee weken voor de beurs. Dit was allereerst gunstig voor mijn vaste gastschrijfster Det, die op de camping in Zeeland haar roestige Duits kon ophalen. Voor de doordeweekse bezoekers van de beurs was het prettig dat men op donderdag en vrijdag zonder moeite door de hallen kon wandelen. En met een beetje geduld was het vinden van een vrije speeltafel ook geen probleem. Elk voordeel heeft uiteraard zijn nadeel. Onze vaste slaapplek bevindt zich naast een groot schoolgebouw; de jonge Duitse herrieschoppertjes waren al zeer vroeg actief op hun schoolplein. Verder heb ik begrepen dat de drukte op zaterdag niet te harden was. Volgens het slotbericht van de organisator moest de beheerder van het metronet zelfs speciale maatregelen nemen om de toevoer van passagiers vlot en veilig te laten verlopen. Ik ben blij dat ik op zaterdag niet meer aanwezig was.

De persconferentie op woensdag ging weer van start met een korte video met sfeerbeelden van de Spieltage van 2005. Vervolgens werden in vogelvlucht enkele trends en nieuwe producten gepresenteerd. In voorgaande jaren volgde dan een toneelstukje met de winnaar van de Deutsche Spiele Preis, maar deze traditie is blijkbaar gestaakt. Aan het einde van de persconferentie stond de branchevereniging “Fachgrupe Spiel” stil bij de ontwikkelingen in de spellen- en speelgoedbranche. De productgroep “spellen voor families en volwassenen” is in 2006 met 3,3% gegroeid, terwijl de omzet in de totale speelgoedsector met 3,4% is gedaald. Deze ontwikkeling wordt met name toegeschreven aan het “innovatievermogen” van de spellenbranche. Denk in dit verband niet alleen aan de “cross-over” tussen bordspel en computertechnologie c.q. multimedia (bijv. Ravensburger en Hasbro), maar ook aan de verovering van de boekwinkels met spellen als Die Säulen der Erde.

In de marge van de persconferentie presenteerde Ravensburger de uitkomsten van een onderzoek naar effecten van gezelschapsspellen op kinderen, ouders en het volledige gezinsproces. Dit onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Leipzig. Ik heb het lijvige rapport niet doorgenomen, maar in het bijgevoegde persbericht vond ik o.a. de volgende opmerkingen: “spellen stabiliseren het gezin; “kinderen testen hun vaardigheden in spelsituaties en verkennen daarmee hun grenzen”; “spelen betekent leren en afbouwen van egocentrisme”.

Na de persconferentie stormde het overgrote deel van de genodigden naar de Neuheitenschau. Daar werden dit jaar in drie kleine zalen de meeste nieuwe spellen uitgestald en toegelicht door de bedenkers of medewerkers van de uitgevers. Een paar honderd nieuwsgierige journalisten in drie kleine en bloedhete zalen? Dat is niet mijn kopje thee! Ik slenter dan liever in alle rust door de hallen. Je maakt eens een praatje met een bekende, krijgt beter zicht op de standplekken van de kleine uitgevers, koopt de eerste spelletjes en hapt een ranzige Bratwurst weg. 


reporter Rick, onze man in Canada

Tijdens een van deze wandelingen kwam ik Rick Thornquist tegen. Rick is de uitgever, hoofdredacteur en razende reporter van Boardgamenews, mijn favoriete spellensite. Ik werk al een paar jaar met veel plezier met hem samen, maar het is me nu pas gelukt om hem in levende lijve te ontmoeten. 

Na een uur of twee is het boven weer redelijk rustig en kun je op je gemak de nieuwe spellen bewonderen. Die Neuheitenschau is overigens een prima service van de organisator!


Neuheitenschau: crimineel druk 

De avond van de persdag stond ook dit jaar in het teken van de officiële uitreiking van de Deutsche Spiele Preis. Wij kregen dit jaar een uitnodiging voor deze feestavond, maar helaas verhinderden de naweeën van de hiervoor genoemde Bratwurst de feitelijke deelname.

Woensdagmiddag organiseerde de vriendelijke Schotse familie Lamont van Fragor Games een “mead reception” in hun stand. Onder het genot van een smakelijke honingwijn keuvelden de aanwezigen over hun ervaringen van de persdag en hun verwachtingen voor de komende beursdagen. De gastvrije Schotten waren ook dit jaar prachtig uitgedost.


vriendelijke Schotten

Het vervolg van dit verslag bevat een opsomming van de spellen die ik op Spiel heb gespeeld, gekocht en/of besnuffeld. Een compleet overzicht van alle nieuwe titels krijg ik ook dit jaar niet uit mijn toetsenbord. Ik hoop dat ik, mede dankzij de hulp van Rob & Det, de voor de lezers interessante titels in dit verslag heb opgenomen. Zoals gebruikelijk zijn de mooiste foto’s gemaakt door Henk-Johan, voor de minder geslaagde kiekjes houd ik mezelf verantwoordelijk.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2006


Top