Agenda > Verslagen > Spiel 2005

Internationale Spieltage
SPIEL '05
Messe Essen 13.-16. oktober 2005


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Repos Productions

Bij Cash 'n Guns zitten 4-6 gangsters aan tafel en moeten ze de buit verdelen. Iedere speler heeft een eigen schuimrubberen pistool, een speelfiguur en een setje kogelkaarten (1x "Bang! Bang! Bang!", 2x "Bang!"en 5x "Clic Clic Clic"). Tijdens het spel wordt acht keer een stapeltje bankbiljetten verdeeld. Elke ronde speelt iedere speler één van zijn kogelkaarten. De startspeler telt tot 3, waarna iedere speler zijn pistool op een medespeler moet richten. De startspeler telt nogmaals tot 3, waarna de spelers de kans krijgen om af te druipen. Iedere lafbek krijgt een schandefiche. De resterende bikkelharde gangsters wikkelen vervolgens hun kogelkaarten af. Als je wordt geraakt door een driedubbele "Bang!" krijg je een wondfiche, mag je niet terugschieten en krijg je geen geld. Een gewone "Bang!" levert ook een wond op, maar verhindert het terugschieten niet. Een "Clic Clic Clic" doet niets. De niet geraakte spelers verdelen de buit. Als je drie wondfiches bezit, lig je uit het spel. Na acht rondes wint de rijkste speler (na aftrek van $ 5.000 per schandefiche). Dit jolige spel wordt tijdens het Spellenspektakel door Hodin gedemonstreerd.

Sagacity Games

Freya's Folly is een bordspel voor 3-5 dwergen, die juwelen verzamelen om mooie sieraden te maken. Je mag elke beurt twee actiepunten besteden. Hiermee kun je jouw dwergen naar de mijn sturen, om daar juwelen te verzamelen. Deze juwelen heb je nodig om opdrachtkaartjes en Brinsingamenkaarten te voltooien. Het bemachtigen en voltooien van een opdracht kost je ook telkens een actie. Opdrachtkaartjes leveren winstpunten op, Brinsingamenkaarten leveren extra acties op. Je kunt ook juwelen ruilen op de zwarte markt. Daar kun je ook speciale kaarten bemachtigen, die jouw dwergen van een speciale vaardigheid voorzien of waarmee je juwelen kunt stelen. Aan het einde van het spel kun je op meerdere manieren winstpunten verdienen. Met name voltooide opdrachten leveren veel op, maar met onvoltooide opdrachten kun je ook veel punten verliezen.

Schmidt Spiele

In Angkor moeten alle spelers zo'n waardevol mogelijk tempelcomplex blootleggen. Hiertoe worden om beurten tegels aangelegd. Iedereen probeert op een eigen speelbordje de mooiste tempelstukken neer te leggen. Als de andere spelers het echter te gortig vinden worden, dan komt er ineens vanuit de rand een jungle opzetten. Deze overwoekert alles, maar er kan wel weer opnieuw getracht worden daar een tempelstuk te ontdekken. Gelukkig kan met rivierstukken en een paar speelstukken de junglehonger gestopt worden. En goed geplaatst kan dat ook nog eens extra punten op het einde opleveren. Een vlot, tactisch legspelletje, waarbij mooie tegels wel erg veel wildgroei (van de andere spelers) opleveren. De geluksfactor van het tegeltrekken lijkt wel behoorlijk hoog. (Beschrijving: Niek).

Spielteufel

Deze kleine Duitse uitgever presenteerde twee nieuwe bordspellen in de bekende semi-professionele uitvoering (lees: handmatig tekenwerk met kleurpotloden, maar het ziet er verder prima uit).

Abusir speelt zich af van 2496 tot 2433 voor Christus. Tienduizenden arbeiders werken aan de piramides van de farao's Sahure, Neferirkare en Niuserre. Het basismateriaal voor de bouw is witte kalksteen uit de steengroeve van Ma’asara. Voor de zuilen en de poorten wordt per schip graniet aangevoerd. Het spel begint met zeven lege bouwplaatsen. De spelers moeten het juiste materiaal transporteren en in de piramides bouwen en vooral ook niet te beroerd zijn om een concurrent opzij te duwen.

Bij Aggersborg bouwen de spelers aan een imposante burcht, met een stevige muur en plaats voor 48 huizen in vier wijken. Aan het begin van een ronde bepalen de spelers met hun biedkaarten (waarde 1-6) de speelvolgorde. Ze krijgen deze kaarten pas na zes rondes weer terug. Als één biedkaart met de waarde "1" is gespeeld, wordt een dak of huis weggehaald en krijgt het slachtoffer een vuurfiche. Als één biedkaart met het symbool "opstand" is gespeeld, kan in een bepaalde wijk niet worden gebouwd. Vervolgens voeren de spelers hun acties uit: een huis of een dak plaatsen; een muurdeel plaatsen, als je een bepaalde configuratie van huizen en daken hebt gebouwd; vuurfiches inleveren voor een extra bouwactie of een muurdeel; of een voltooide wijk tellen. Als een wijk is voltooid, mogen de spelers bij de wijktelling extra muurdelen plaatsen als ze de meeste daken bezitten (1e plaats: 3 muren, enzovoort). Degene die na de vier wijktellingen de minste muurdelen op voorraad heeft, is de winnaar.

Sphinx Spieleverlag

Spinnentwist is een strategisch tweepersoons spelletje. Iedere speler heeft een setje mannetjesspinnen. Elke beurt mag je één spinnetje het web van de grote vrouwtjesspin binnen laten gaan. Verder mogen alle daar reeds rondwandelende eigen spinnen bewogen worden. Elk bewegend spinnetje lokt echter het vrouwtje. En als het vrouwtje eenmaal bij een mannetje gekomen is, dan wordt die met huid en haar verorberd. Gedurende dit feestmaal (dat afhankelijk van een dobbelsteenworp een fastfoodmaaltijd of een exquis zesgangendiner blijkt te zijn) kunnen de spinnetjes echter zonder vrouwelijke toenaderingspogingen bewegen. Mannetjes die het vrouwtje weten te bereiken en zo een paar weten te vormen, leveren aan het einde punten op, terwijl mannetjes die slechts als prooi dienden, voor aftrek zorgen. (Beschrijving: Niek).

Behalve deze ultieme paringsdans, had Hennig Poehl ook nog een wel heel morbide spel: Totentanz. Nu strijden de witte (ouderdoms) en zwarte (voortijdige) dood om een stel zieltjes. Om een kaart met een klok en twee wijzers worden twaalf kaarten in een kring uitgelegd. Op de meeste staan karakters. Sommige blaken nog van gezondheid, andere hebben nog maar een klein helpend handje nodig om het aardse tranendal achter zich te laten. Elke beurt kunnen een paar acties uitgevoerd worden, afhankelijk van de positie van de speler op de klok. Hier is het dus inderdaad wel eens vijf voor twaalf... (Beschrijving: Niek).

Splotter

Indonesia is het nieuwe bordspel van de Nederlandse uitgever Splotter. De 2-5 spelers ontwikkelen de economie van Indonesië. In de loop van het spel ontwikkelt de economie zich van landbouw naar industrie. De spelers verdienen ondertussen geld door de productie en transport van goederen en door aankoop en fusies van bedrijven, op het juiste moment en voor de juiste prijs. Er zijn twee soorten bedrijven: productie en scheepvaart. De scheepvaartbedrijven vervoeren de geproduceerde goederen naar de steden, hetgeen beide bedrijven geld oplevert. Succesvolle bedrijven groeien, hetzelfde geldt voor de steden. Als je investeert in de ontwikkeling van de economie, komen nieuwe goederensoorten beschikbaar. Ik moet me helaas tot deze zeer globale beschrijving beperken. Door de relatief stevige speelduur (3-4 uur) heb ik het spel nog niet kunnen spelen.

Sunriver Games

HAVOC - The Hundred Years War is een smaakvol vormgegeven kaartspel voor 2-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat o.a. uit 108 kaarten in zes kleuren (waarde 1-18). Deze kaarten tonen prachtige middeleeuwse taferelen. Er liggen 3 open kaarten op tafel, de rest vormt de gedekte trekstapel. De actieve speler mag kaarten trekken of een veldslag starten. Je trekt 2 kaarten (open en/of dicht) en legt 1 open kaart af. Je mag verder een "Dog of War" kaart spelen om een extra kaart te trekken of uit de aflegstapel te zoeken. Tijdens een veldslag spelen de spelers beurtelings twee kaarten uit of ze passen. Je speelt door tot je 6 kaarten hebt gespeeld. Dan wint degene die de hoogste set heeft uitgespeeld (vergelijkbaar met Poker), hetgeen winstpunten oplevert. Na een veldslag kun je "Dog of War" kaarten gebruiken om een mooie kaart uit de puinhopen te vissen. Na negen veldslagen is het spel voorbij.

Tenki Games

Deze nieuwe Italiaanse uitgever presenteerde twee spellen van Red Omega Studio. Laatstgenoemde was in het verleden zelf present, maar beperkt zich tegenwoordig tot het ontwerpen van spellen en laat de productie over aan anderen. Daimyo is een min of meer abstract bordspel voor 2-4 spelers. Op een speelveld van zeszijdige tegels verplaatsen de spelers hun legers. De speelhandelingen worden daarbij gestuurd door actiekaarten. Het is de bedoeling om als eerste een vijandelijke Daimyo te elimineren of een thuisgebied van iedere medespeler in te nemen. Sharkpark is een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een zee met 60 velden. Op het bord zwemmen 36 vissen met een waarde van 2-4 punten. De spelers besturen enkele haaien, die proberen de waardevolle vissen op te peuzelen. Beide spellen zijn voorzien van Nederlandstalige spelregels.

Themenspiele-Verlag Meppen 

... maakt spellen vanuit een thema en gebruikt videocassettes als doos. In Bürokratie gaat het om de bureaucratie die kennelijk ook in de Duitse scholen te vinden is. Je begint als directeur van een school. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk partijbonzen in de onderwijsdirecties te krijgen. Dit doe je door kaarten uit te spelen. Elke kaart heeft drie functies: een nieuwe schoolinrichting, een extra kwalificatie, of ondersteuning om de andere functies te kunnen gebruiken. Als het leerlingenaantal stijgt, kunnen inrichtingen gebouwd worden, waar meteen bureaucraten voor nodig zijn. Daalt het, dan kan ingegrepen worden met nieuwe pedagogiek of een catastrofe; duidelijk dat er dan ook extra overhead nodig is. Uiteindelijk kun je het spel ook winnen zonder bureaucraten (door zeven gelijke inrichtingen uit te hebben liggen), maar dit duurt wel het langste...
(Beschrijving: Niek).

DRG (Die riesige Gemeinheit) speelt zich af in de ziekenhuiswereld. Er wordt gediagnosticeerd, opgenomen, behandeld en zo (hopelijk) geld verdiend. Er zit een behoorlijke portie bluf in het spel, want de hoofddiagnose is dan wel zichtbaar, maar de verwijsbriefjes niet. Zaak is het om de krenten uit de pap te vissen. Helaas kunnen zelfs na de behandeling nog complicaties optreden, die de winsten teniet doen. Een voorloper van dit spel (dat in Essen tijdelijk uitverkocht was), kan gemaakt worden door de aanwijzingen te volgen op http://www.aerztelauf.de/drg.pdf.
(Beschrijving: Niek).

Tilsit

Key Largo is een bordspel voor 3-5 spelers. Het spel speelt zich af op een Caribisch eiland, waar de spelers gedurende 10 dagen zoveel mogelijk geld proberen te verdienen met het opduiken van schatten en andere activiteiten. Elke ochtend beslissen de spelers in het geheim wat ze de komende dag zullen doen: toeristen vermaken, schatten zoeken in een scheepswrak, schatten op de markt verkopen, materiaal kopen of in de kroeg nieuwe duikers inhuren en geruchten oppikken. Je begint met een beetje cash en probeert gaandeweg meer geld te verdienen. Het spel eindigt zodra een orkaan losbarst. Dit is een pikant thema in een jaar waarin de Golf van Mexico door de ene na de andere verwoestende orkaan wordt overspoeld.

Fantasy Pub is een heruitgave van de gelijknamige titel van Mind The Move uit 2003, waarbij hobbits, dwergen, krijgers en orks een kroeg onveilig maken.

Vendetta

Deze Nederlandse distributeur annex uitgever pakte groots uit met een leuk initiatief. De forse stand was gevuld met de spellen van kleine Nederlandse uitgevers c.q. spelontwerpers, aangevuld met de eigen uitgaven en distributietitels van Vendetta. 

Je vond er o.a. nieuwe spellen van The Realm of Fantasy (het kaartspel AAARGH! en een tweede uitbreiding voor Atta Ants), het bordspel War Stories en prototypes van twee andere spellen van Symbiose Games, de Vendettaspellen UWO en Nobody but us Chickens, het prachtig uitgevoerde Balance Duels ("Backgammon op een wip"), het abstracte bordspel Krabcek en een prototype van een spel met een kantelende kubus als speelveld. Volgend jaar een haringkar erbij, dan is dit "Holland House" helemaal af.

Warfrog

Byzantium is een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel speelt zich af in het Oost-Romeinse rijk anno 632. Byzantium wordt bedreigd door de expansiedrift van de Arabieren. De spelers vertegenwoordigen geen vaste partij in het conflict. Zij zetten hun grondstoffenblokjes en geld in voor beide kemphanen. Iedere speler heeft een legerbord, met informatie voor zijn twee legers, de Arabieren en de Byzantijnen. Elk leger heeft vier velden: hoofdmacht, elitetroepen, garnizoen en beweging. Om jouw legermacht te verplaatsen, betaal je een blokje uit het bewegingveld. De kracht van een leger hangt af van de hoeveelheid blokjes in het desbetreffende veld. Iedere speler heeft verder twee legerpionnen, een Arabier en een Byzantijn, waarmee hij over het speelbord beweegt. Het spel duurt in principe drie ronden, maar eindigt voortijdig na de val van Constantinopel. 

Elke speelronde bestaat uit een aantal actieronden, waarin iedere speler telkens een actie uitvoert, tegen betaling van een of meer blokjes. Je kunt een vrije stad innemen, door er een blokje te plaatsen; je kunt extra blokjes op jouw legerbord plaatsen; je kunt belasting innen; je kunt een speciale actie uitvoeren (bijv. keizer of kalief worden of een stad ontwikkelen of fortificeren); je kunt bewegen en/of vechten met een van jouw legers; je kunt geld doneren aan een kerk of moskee; ten slotte kun je passen. De grondstoffenblokjes spelen een centrale rol. De blokjes in de reservepool zijn gratis. Verder kun je tegen betaling blokjes terugkopen. Gevechten worden afgehandeld met dobbelstenen en draaien meestal om de verovering van steden. Je verdient winstpunten door steden te veroveren, keizer of kalief te worden of moskeeën en kerken te bouwen. Je registreert de winstpunten voor Arabieren en Byzantijnen afzonderlijk. Als je één partij hebt verwaarloosd, krijg je alleen de punten voor jouw sterkste partij. Als je voor een goede balans hebt gezorgd, mag je de punten van beide partijen bij elkaar optellen. Ik had de laatste jaren al niet te klagen over de vormgeving van de spellen van Warfrog. Bij Byzantium heeft men er nog een paar tandjes bijgeschakeld. Zowel doos, het materiaal als de regels zien er prachtig uit.

Yuhodo

Deze Japanse uitgever was voor de derde keer aanwezig en presenteerde het nieuwe kaartspel Phantom Rummy. Dit spel heeft 100 speelkaarten met prachtige afbeeldingen en een aantal symbolen. Elke kaart heeft een "naam" (cijfer of icoon) en behoort tot een van vier kaartsoorten: human, angel, demon of item. Het is de bedoeling om een set van acht kaarten te verzamelen, die bestaat uit één paar (gelijke kaarten) en twee trio's (gelijke kaarten of oplopende nummers). Iedere speler begint met 7 handkaarten. Aan het begin van een potje wordt een aantal kaarten (spelers + 1) open op tafel gelegd. De actieve speler voegt een van de open kaarten aan zijn hand toe (c.q. legt een nieuwe set open kaarten neer, als de vorige is uitgeput). Vervolgens mag de actieve speler een trio uitspelen en twee kaarten van de stapel aan zijn hand toevoegen. Als hij geen trio uitspeelt, moet hij een handkaart op een eigen aflegstapel leggen. Als je op één kaart na een winnende combinatie in jouw hand hebt, mag je dit aankondigen. Vanaf dat moment mag je de door medespelers afgelegde kaarten gebruiken om jouw set van acht kaarten te voltooien. Na de aankondiging mag je geen losse trio's meer uitspelen. Je moet een getrokken kaart gebruiken om jouw set te voltooien of deze meteen afleggen. Als je de set van acht kaarten hebt verzameld, krijg je 1 punt voor reeds uitgespeelde trio's, 1 punt voor elke rode kaart en eventueel een bonus voor de bovenste kaart van de gedekte stapel. De regels voor gevorderden voegen nog enkele extraatjes toe.

Ystari

Caylus is een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers zijn bouwmeesters, die een nieuw kasteel voor koning Philip de Schone moeten bouwen. Het speelbord toont een kasteel en een weg met een aantal gebouwen en bouwplaatsen voor nieuwe gebouwen. In een ronde zetten de spelers eerst hun arbeiders in, op het kasteel en/of de gebouwen. In het kasteel is ruimte voor één arbeider per speler, op een gebouw kan in principe maar één arbeider staan. Het plaatsen van arbeiders kost geld. Deze loonkosten kunnen flink oplopen als je medespelers passen en de arbeidersfase verlaten. Vervolgens worden de arbeiders één voor één geactiveerd. Elk gebouw heeft een speciale eigenschap. Sommige gebouwen genereren grondstoffen, anderen leveren winstpunten op, staan je toe om nieuwe gebouwen te bouwen, vullen jouw geldvoorraad aan of beïnvloeden de speelvolgorde. Je profiteert overigens alleen van een gebouw als de provoost dit goed vindt. Deze neutrale speelfiguur wandelt heen en weer over de weg en bepaalt tot welk punt de gebouwen hun voordeeltjes opleveren. Het is ook mogelijk om bij te dragen aan de bouw van het kasteel. Hiermee verdien je de nodige winstpunten en, onder bepaalde voorwaarden, ook nog een andere leuke bonus.

Ik heb inmiddels twee potjes achter de kiezen en ben zeer onder de indruk. Het spel is in de kern toegankelijk, maar krijgt pit door de vele mogelijkheden van de verschillende gebouwen (veel manieren om je te ontwikkelen leiden tot lastige keuzes). Gelukkig zijn de gebouwen voorzien van handige pictogrammen, waardoor je na een paar speelrondes ploeteren vanzelf een goed zicht op de mogelijkheden krijgt. De speelduur is aan de forse kant (90 - 120 minuten ben je zo bezig), maar dit is geen probleem bij een spel van deze kwaliteit. White Goblin Games zal dit uitmuntende spel tijdens het Spellenspektakel verkopen, inclusief Nederlandstalige spelregels.

Ystari verkocht verder een uitbreiding voor het bordspel Ys. Deze bevat materiaal voor een vijfde speler, nieuwe karakterkaarten en gebeurteniskaarten.

Z-Man Games

In het bordspel Castle Merchants zijn de 2 - 4 spelers middeleeuwse handelaren, die goederen proberen te slijten bij diverse kastelen. Elk kasteel is geïnteresseerd in een bepaalde goederensoort en men geeft snelle handelaren meer geld dan laatkomers. Met een paardenkar trekken de handelaren door een veranderend landschap uit losse padtegels. Om padtegels te plaatsen en jouw kar te bewegen moet je de juiste speelkaarten uitspelen (denk aan Elfenland). Met twee kaarten kun je een lege padtegel weer verwijderen of via een dobbelsteenworp tegels verplaatsen. Iedere speler beschikt over twee of meer lawinetegels, waarmee men routes kan blokkeren. Aan het begin wordt jouw kar geladen met de vijf verschillende goederensoorten. Als je een goed in een kasteel aflevert, verdien je goud of kaarten. In een warenhuis kun je nieuwe goederen laden. Degene die als eerste 18 goudstukken verzamelt, is de winnaar. De tekst op de doos wekt mogelijk de indruk dat Castle Merchants een handelsspel is, maar dit is niet het geval. Dit is een luchtig familiespel, waarbij je zo efficiënt mogelijk probeert te reizen en elkaar probeert dwars te zitten. Dit spel bevat ook Nederlandstalige regels en wordt door Vendetta in Nederland gedistribueerd.

Het tweede bordspel Parthenon heb ik nog niet bekeken. Deze titel komt tijdens het Spellenspektakel aan bod.

Zoch

Naast een uitbreiding voor Dicke Luft en een piepklein extraatje voor Niagara/Iguazu (Diamanten Joe) had Zoch dit jaar maar één nieuw spel in de aanbieding. Dschamal is een verzameling houten speelstukjes in een stoffen zak. Voorzover ik het heb begrepen werkt het spel ongeveer als volgt: twee spelers krijgen een opdracht, voelen in de zak en proberen het juist gevormde speelstuk uit de zak te vissen. Dit klinkt niet echt als mijn kopje thee.

Goed nieuws voor de liefhebbers van Iguazu: Diamanten Joe is binnenkort ook in Nederlandse spellenwinkels te vinden.

Ten slotte

Na een relatief lauw voorjaar heeft deze editie van Spiel de jaargang 2005 van een stevige opkikker voorzien. Met name de kleine buitenlandse uitgevers hebben enkele prachtige spellen afgeleverd. De hitlijst van het Duitse spellenblad Fairplay geeft een redelijke opsomming van de spellen die dit jaar in de smaak zijn gevallen. Onder andere Caylus, Big Kini, Il principe, PÜNCT, Antike, Shear Panic en Mesopotamië gooiden hoge ogen. Wij zullen ons de komende weken uitleven op een grote stapel nieuwe spellen. We nemen aan dat jullie een soortgelijke klus wacht en wensen je daarbij veel speelplezier.

Erwin Broens & Henk-Johan Kwakkel
Met dank aan Det en Niek.


 

Agenda > Verslagen > Spiel 2005


Top