Agenda > Verslagen > Spiel 2005

Internationale Spieltage
SPIEL '05
Messe Essen 13.-16. oktober 2005


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

2F-Spiele

De man met het groene kapsel presenteerde dit jaar eindelijk de langverwachte uitbreiding van Funkenschlag. Voor een slordige 7 euro verkocht hij een dubbelzijdig bord met kaarten van Frankrijk en ItaliŰ. In de Franse variant is aan het begin meer uranium verkrijgbaar en wordt de kerncentrale 11 bovenop de stapel gelegd. In ItaliŰ zijn olie en kolen relatief schaars.

Abacus

Michael Schacht's Sushi Express is een luchtig racespelletje voor 3-6 spelers. Het speelveld bestaat uit 12 losse tegels. Aan het begin van een ronde gokt iedere speler op een worp met twee dobbelstenen. Daartoe plaats je een biedsteen op een van de velden van een biedbordje. Degene met het hoogste bod gooit de twee stenen. Gooit hij in twee pogingen lager dan zijn bod, dan mag hij zijn bestelwagen niet verplaatsen. Als troost krijgt hij dan wel een actiekaart (waarmee hij bijv. biedstenen kan manipuleren of zijn bestelwagen extra mag bewegen). Gooit hij hoog genoeg, dan moet hij zijn bestelwagen het gegokte aantal velden verplaatsen. Vervolgens moeten alle medespelers, die een lager bod hebben uitgebracht, ook hun bestelwagens het door hun gegokte aantal velden bewegen. Als een wagen op het park eindigt, krijgt deze speler een actiekaart. Als een wagen de finish passeert, mag je een klantenkaart pakken. De hoogste bieder mag als eerste een klantenkaart uitkiezen, enzovoort. Het is de bedoeling om veel verschillende klantenkaarten te verzamelen. De eerste kaart per kleur is namelijk 3 punten waard, de volgende kaarten slechts 1 punt. Er zijn ook nog fooikaarten. Degene met de minste fooikaarten krijgt een aantal strafpunten, dat gelijk is aan het aantal fooikaarten van de speler met de grootste fooienpot. Sushi Express is geen diepzinnige kost, maar wel een lollige combinatie van gokken en de juiste kaartjes verzamelen.

Bij Abacus kon je een gratis uitbreiding voor het bordspel China afhalen. Dit is een setje met 18 bonusfiches in drie kleuren, die je zelf nog even moet uitsnijden. Aan het begin van het spel leg je twee gedekte fiches in elke provincie, op huisvelden zonder kruispunt. Als je daar een huis bouwt, krijg je het bonusfiche. Aan het einde van het spel krijg je 6 bonuspunten als je de meeste fiches van een kleur bezit.

Abacus is de Duitse distributeur van de Italiaanse uitgever daVinci. Eerder dit jaar werd men door het Duitse uitgevertje DAVINCI Spiele voor de rechter gedaagd. Je kunt de uitkomst van dit geschil aflezen van de Duitse doosjes: de naam daVinci is vervangen door de naam dV Games. Abacus en daVinci presenteerden een paar nieuwe spelletjes, waarvan ik er twee nader heb bekeken.

Palatinus is een vlot meerderhedenspel voor 2-5 spelers, dat zich afspeelt op de zeven heuvels van Rome. Het speelveld bestaat uit 7 gebiedstegels met 7 velden (1 centrale heuvel en 6 gewone velden). Iedere speler beschikt over een setje bevolkingsfiches (leiders, boeren en handelaren), die hij achter een zichtscherm bewaart. De actieve speler legt een bevolkingsfiche op een vrij veld. Sommige fiches mag je gedekt neerleggen. Nadat alle fiches zijn gelegd, worden de gedekte fiches omgedraaid en de punten geteld. Eerst worden de leiders op de gewone velden geteld. Je telt alle boeren en handelaren op de aangrenzende velden. Is dit aantal gelijk, dan verdwijnt de leider uit het spel. Is een van de groepen groter, dan vangt de leider alle fiches van de grootste groep. Elk gevangen fiche is 1 punt waard. Vervolgens worden de heuvelvelden geteld. Dan tel je de invloedpunten van de fiches aan de voet van de heuvel op. Handelaren krijgen invloed voor naburige fiches, boeren krijgen invloed voor bepaalde aangrenzende velden (leeg of met een bron). De speler met de meeste invloed krijgt een heuvelfiche, dat 3-6 punten oplevert.

Lucca CittÓ is een kaartspel voor 3-5 spelers, waarbij de spelers paleizen, stadsmuren en torens bouwen. Iedere speler beschikt over een openliggend stadskaartje, met de drie sectoren van zijn bouwprojecten. Iedereen begint met twee bouwkaarten in zijn sector "paleis in aanbouw". Op het midden van de tafel ligt een aantal setjes van drie bouwkaarten (spelers + 1). De speelvolgorde wordt bepaald door het aantal schilden op de eigen bouwkaarten. De actieve speler mag eerst een of meer voltooide paleizen openen, door deze bouwkaartjes uit zijn sector "voltooid paleis" naar zijn sector "geopend paleis" te verplaatsen. Dit levert winstpunten op. Als tweede handeling moet de actieve speler een van de open setjes bouwkaarten nemen en uitspelen. Eventuele torenkaarten leg je meteen in jouw sector "voltooid paleis", gewone bouwkaarten leg je in jouw "paleis in aanbouw". Een "paleis in aanbouw" is automatisch voltooid als deze uit 3-5 kaarten bestaat (afhankelijk van spelersaantal). Hiervoor krijg je 1 winstpunt per venster. Vervolgens schuif je het paleis door naar de sector "voltooid paleis". Je kunt een gewone bouwkaart ook als stadsmuur gebruiken, door deze omgedraaid in de sector "voltooid paleis" te leggen. Ten slotte kun je een gewone bouwkaart ongebruikt afleggen. Aan het einde van het spel moet iedereen eerst een "voltooid paleis" openen. Dan controleert iedereen of hij voldoende schilden op zijn paleizen in aanbouw heeft om de door hem gebouwde stadsmuren te ondersteunen (2 schilden per muur). Zo ja, leveren torens en stadsmuren 1 winstpunt per geopend paleis op.

Adlung

Deze kleine Duitse uitgever had ook dit jaar weer de nodige kaartspelletjes in piepkleine doosjes. Ik heb me beperkt tot een kennismaking met twee nieuwe titels, Niek heeft nog een derde spel getest.

Rotundo is een vlot veiling- annex verzamelspelletje voor 2-5 spelers. De spelers verzamelen setjes kaarten met knikkers. Iedere speler begint met 7 kaarten, waarna de bovenste kaart van de stapel wordt omgedraaid. Als je aan de beurt bent, kun je passen, knikkers verzamelen of knikkers veilen. Als je verzamelt, maak je een set van de open kaart en twee kaarten uit jouw hand. Deze set moet aan twee voorwaarden voldoen: gelijke of verschillende kleuren en gelijke of oplopende getallen. Na het neerleggen van een set in jouw uitstalling mag je eventueel kaarten van de aflegstapel op je hand nemen. Als je kiest voor een veiling, gaat de open kaart naar de hoogste bieder. Deze voegt de gewonnen kaart aan zijn hand toe, betaalt deze met kaarten uit zijn uitstalling en legt dit bod op de aflegstapel. Aan het einde saldeer je de waardes van de kaarten in jouw uitstalling en jouw handkaarten. Dit spel bevat o.a. Nederlandstalige spelregels.

Helden & Zauberspruche is een uitbreiding voor het kostelijke kaartspel Zauberschwert & Drachenei. Deze set bevat kaarten voor een vijfde speler, nieuwe landschappen, artefacten en avontuurkaarten en introduceert de in fantasykringen onvermijdelijke Orks.

Elementals is een snel reactiespelletje. Alle spelers zijn tovenaars die met de elementen aarde, lucht, water en vuur spelen. Elke ronde komt er een kaart open te liggen, waarop een mannetje staat afgebeeld dat in drie delen is opgedeeld: hoofd, romp en benen. De spelers draaien om de beurt een kaart van de eigen stapel open. Komen minstens twee van de drie lichaamsdelen qua elementen overeen, dan mag de speler die het snelste reageert alle kaarten die tot dan toe omgedraaid zijn, toevoegen aan zijn stapel. Sommige kaarten maken het nog een stukje chaotischer. Het is natuurlijk de bedoeling om niet zonder kaarten te komen zitten. (Beschrijving: Niek).

Alea / Ravensburger 

Alea demonstreerde zoals gebruikelijk een prototype. Dat was dit jaar een familiespel met een piratenthema: Um Ru(h)m und Ehre. Het speelbord bestaat uit losse tegels en toont allerlei straatjes en actievelden in een piratenstad. De spelers bewegen een piratenkapitein naar deze actievelden. Hiertoe vorm je een spoor van eigen piraatjes tussen de huidige positie van de kapitein en de gewenste positie. De actievelden hebben allerlei effecten. Soms krijg je geld (extra acties), een vaatje rum (een bonus bij het dobbelen) of fiches, waarmee je winstpunten kunt verdienen of speciale acties kunt uitvoeren. Door het bewegen van de kapitein slinkt jouw voorraad piraten. Aan het einde van de dag probeer je jouw piraten in een gunstige uitgangspositie te krijgen. Maar voor de beste plaatsen moet je met jouw medespelers strijden.

Ravensburger presenteerde de opvolger van King Arthur. Die Insel is een nieuw bordspel van Reiner Knizia, waarbij een computerchip het spelverloop volgt en de spelers door een avontuur op een eiland met een vulkaan leidt.

Amigo

De kaartjes in de gratis 6 Nimmt! uitbreiding hadden een verkeerde achterkant, waardoor men de uitgifte van de pakjes heeft gestaakt. Je kunt een foute set of de coupon opsturen naar Amigo Spiel + Freizeit GmbH, Stichwort "Hornochsen", Waldstra▀e 23-D5, D-63128 Dietzenbach in Duitsland. Voeg een lege (aan jezelf geadresseerde) envelop bij en ze sturen je in de loop van november een juiste set.

De nieuwe versie van Oltre Mare ziet er prachtig uit. Er is een beetje geknutseld aan de spelregels, het bord is aangepast en vergroot en de nieuwe 3D-bootjes doen enigszins denken aan Pirates of the Spanish Main.

Fettnapf is een nieuw kaartspelletje, waarbij spelers cijferkaarten uitspelen en de waardes optellen of aftrekken. Als je de aangegeven limiet overschrijdt, krijgt jouw rechterbuurman een kaart met een getal. Als je na het uitspelen van een cijferkaart op een van deze getallen uitkomt, krijg je een strafpuntkaart. Na drie strafpunten is het feest voorbij en wint degene met de minste strafpunten.

In Wir sind Schwanger van Uwe Rosenberg hebben de spelers ongetwijfeld veel lol met het combineren van voor- en achternamen. De combinatie van thema en uitvoering kon mij niet boeien.

Drachenreiter is een racespel voor 2-6 spelers. Het circuit bestaat uit tweezijdige losse tegels, waardoor je elk spel op een nieuw circuit kunt spelen. De spelers racen met draken door een diepe kloof. De spelers kiezen elke ronde hun bewegingssnelheid op een draaischijfje en moeten vervolgens de bijpassende vliegroute volgen, ook al staan andere draken of de wand van de kloof in de weg. De positie in de race bepaalt de volgorde waarin de draken bewegen. Voor de uitvoering van de beweging gebruik je meetlatjes in verschillende formaten. Als je tegen de muur van de kloof of een andere draak botst, moet je energiechips inleveren en start je de volgende beurt met een lage snelheid. Je verliest ook energie als je over een magische val vliegt. Als je geen energiechips kunt inleveren, is jouw draak een tijdlang de kluts kwijt, hetgeen niet bevorderlijk is voor zijn vliegkunst. Tijdens de vlucht kun je op bepaalde velden toverkaarten en energiechips verdienen. Met de toverkaarten kun je bijv. andere draken dwarszitten of jouw eigen draak beschermen. Het spel is voorbij als minstens een draak de finish bereikt.

Angelo Porazzi Games

TATATA! is een luchtig kaartspelletje voor 2-8 spelers, waarin de spelers met hun vliegtuigjes over een circuit racen en ondertussen luchtduels uitvechten. Het speelveld wordt opgebouwd uit de basiskaarten van de spelers, waartussen enkele gedekte luchtkaarten worden gelegd. Iedere speler beschikt over een eigen vliegtuig, die op zijn basis begint. Je wint het spel door als eerste drie rondjes over het circuit te voltooien. Iedere speler begint met 4 actiekaarten. Er zijn zes verschillende soorten: fly (beweeg een aantal velden), TATATA! (schiet op een vliegtuig op het volgende veld), move (ontwijk een aanval), joker, action (bepaalt hoeveel kaarten je deze beurt mag spelen) en looping (je mag op een achterliggend vliegtuig schieten). Als je op een gedekte luchtkaart eindigt, draai je deze om en voer je de desbetreffende handeling uit. Dit maakt bijv. allerlei speciale aanvallen mogelijk. Sommige luchtkaarten voeg je aan jouw hand toe, om ze op een geschikt moment te gebruiken.Lees verder in deel III van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2005


Top