Agenda > Verslagen > Spiel 2005

Internationale Spieltage
SPIEL '05
Messe Essen 13.-16. oktober 2005


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Van 13 t/m 16 oktober was de Duitse industriestad Essen het middelpunt van de spelende wereld. Tienduizenden bezoekers trokken naar Spiel, de grootste spellenbeurs ter wereld. De beurs vond dit jaar voor de 21ste keer plaats in het grote beurscomplex van Essen, waar meerdere grote beurshallen waren gevuld met spellen, puzzels, comics, braadworsten en allerlei andere zaken.

De 23ste editie van Spiel viel ook dit jaar samen met de herfstvakantie in dit deel van Duitsland. Dit leidde zoals gebruikelijk tot een spreiding van de bezoekers, waardoor het ook op donderdag en vrijdag redelijk druk was. Spiel 2005 heeft 144.000 bezoekers getrokken, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Gezien het zomerse weer mag de organisator ook dit jaar meer dan tevreden zijn.

Met dank aan een verzamelaar van autoradio's konden we woensdag niet op tijd vertrekken en hebben we de persconferentie gemist.  Een Autobahnritje zonder autoruit leek ons geen goed idee. Gelukkig bevatte de persmap een nagenoeg letterlijke weergave van de toespraken. Hieruit bleek dat Spiel 2005 opnieuw een records heeft gebroken: dit jaar waren er 723 standhouders uit 30 landen. De persmap bevatte enkele opmerkingen van de vereniging van spellenuitgevers over de ontwikkelingen in de branche. In de eerste maanden van 2005 is de omzet in spellen en puzzels met 6,5% gestegen. Dit is een stijging van bijna 2 procentpunten ten opzichte van 2004. De Fachgruppe Spiel blikt met enthousiasme vooruit naar komende maanden. Men verwacht met name veel van rage rond de cijferpuzzel Sudoku en van het WK voetbal. Dit optimisme van de branchevereniging wordt blijkbaar gedeeld door de leden, want je werd deze beurs doodgegooid met Sudokuspellen. Ook de eerste voetbalspellen zijn inmiddels gesignaleerd.

Ook dit jaar was de indeling van de hallen veranderd. In hal 4 moest de kinderspeelplaats plaatsmaken voor tientallen kleine spellenuitgevers en de vlooienmarkt. Dit was een verbetering ten opzichte van vorig jaar, omdat alle hallen zich nu op de begane grond bevonden. Het wandelrondje voelde hierdoor logisch aan, al leidde de lengte op een gegeven moment wel tot protesterende voeten en kuiten.

De hoeveelheid nieuwe producten was ook dit jaar enorm. Er werden ongeveer 400 nieuwe producten gepresenteerd. De perszaal met de nieuwe spellen was tweemaal zo groot als vroeger en lijkt nu al te klein voor volgend jaar. In het verleden vond je op Spiel nagenoeg uitsluitend Duitse uitgevers, waarvan de grote jongens zich vooral richtten op Nürnberg en weinig tot geen herfstreleases presenteerden. Je had toen voldoende tijd om de interessante nieuwe spellen te testen en ging met een beschaafde hoeveelheid spellen naar huis. Tegenwoordig rollen de lopende banden van de grotere Duitse uitgevers ook in oktober op volle toeren en worden we daarnaast ook nog overspoeld door tientallen nieuwe spellen van buitenlandse uitgevers. De keuze is tegenwoordig reuze, waardoor je bijkans verdrinkt in het aanbod. Laat ik niet klagen, een ruime keuze betekent immers dat iedereen wel iets van zijn of haar gading weet te vinden. 

Ik vraag me wel af of deze stortvloed aan nieuwe spellen commercieel verstandig is. Het overgrote deel van de nieuwe spellen zal nooit een groter publiek bereiken en blijft ongetwijfeld hangen in een marginale oplage. Dit jaar werden opvallend veel relatief recente spellen voor dumpprijzen verkocht. Blijkbaar is de levensduur van een nieuw spel tegenwoordig zo kort, dat de grotere uitgevers binnen de kortste keren uitverkoop houden. De spelers hebben dit natuurlijk in de gaten, waardoor ze met name bij spellen van Duitse uitgevers de kat uit de boom zullen kijken, om ze een jaartje later voor een prikkie op de kop te tikken. Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voordat de grotere Duitse uitgevers het aansprekende gezelschapsspel aan de wilgen hangen en zich meer en meer gaan richten op lichte kost en lucratieve licenties. Mogelijk is de Sudokuvloed van deze herfst een indicatie?

In dit verslag vind je een gedeeltelijk overzicht van de nieuwe spellen van Spiel 2005. Gezien de enorme hoeveelheid nieuwe releases is het niet gelukt om alles te spelen, te bekijken of te kopen. Als hier een bord- of kaartspel ontbreekt, dat volgens jou in dit verslag thuishoort, stuur dan gerust een mailtje met een korte beschrijving. Dan voegen we dit met alle plezier toe, uiteraard met bronvermelding.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2005


Top