Agenda > Verslagen > Spiel 2004

Internationale Spieltage
SPIEL '04
Messe Essen 21.-24. oktober 2004


Deel I - Deel II - Deel III - Deel IV - Deel V - Deel VI
komspiel.gif (6620 bytes)

Spiel is met ruime voorsprong de grootste spellenbeurs ter wereld, die elk najaar tienduizenden spelliefhebbers uit alle werelddelen naar de Duitse industriestad Essen lokt. De beurs vond dit jaar voor de twintigste keer plaats in de Messe Essen, waar meerdere grote beurshallen waren gevuld met alles wat een spelershart sneller doet kloppen. Uitgevers presenteerden hun nieuwe titels, auteurs toonden hun handgemaakte spellen en er was een forse vlooienmarkt met duizenden oude spellen. Ook op de 22e editie van Spiel was er voldoende te beleven, te zien en te spelen.

De beurs viel weer samen met de herfstvakantie in dit deel van Duitsland. Dit was donderdag goed te merken, op deze dag was het al zeer druk en moest je de nodige moeite doen om een vrije plaats aan een speeltafel te bemachtigen. Volgens andere bezoekers was het in het weekend helemaal een gekkenhuis. Spiel 2004 heeft 149.501 bezoekers getrokken, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Gezien het zonnige weer en de relatief hoge temperaturen mag de organisator tevreden zijn.

Tijdens de persconferentie op woensdag werd duidelijk dat Spiel 2004 opnieuw een aantal records zou verbreken. Dit jaar waren er maar liefst 690 standhouders uit 24 landen present, een stijging van 12% ten opzichte van 2003. Maar liefst 33% van deze standhouders was afkomstig uit het buitenland, waardoor het internationale belang van deze beurs nogmaals werd benadrukt. Een ander record was de hoeveelheid nieuwe producten, die op de beurs werden gepresenteerd. Er werden dit jaar ongeveer 400 nieuwe spellen en andere artikelen geďntroduceerd. Deze overvloed werd al duidelijk tijdens de traditionele presentatie van de nieuwe spellen op de persdag. In het verleden werden de nieuwe titels in een bovenzaal uitgestald, dit jaar had men hiervoor tevens het grootste deel van de naastgelegen foyer nodig.

Met name door de forse groei van het aantal buitenlandse standhouders werden dit jaar twee hallen op de bovenverdieping in gebruik genomen. Hal 9.1 is voor Spielveteranen een oude bekende. Deze zaal was in het verleden o.a. het domein van de fantasyspellen, waarmee men tegenwoordig een veel grotere hal weet te vullen. Deze bovenzaal bevatte dit jaar o.a. de vlooienmarkt. Veel bezoekers hadden dit in eerste instantie niet in de gaten, waardoor de standhouders van de stripbeurs Comic Action regelmatig werden geconfronteerd met zoekende spelertjes. De verhuizing van de vlooienmarkt was een goede zet. De wandelroute tussen de hallen 6 en 9 was hierdoor beter begaanbaar.

Tijdens de persconferentie werden aan de hand van een korte video nieuwe spellen geďntroduceerd, waarbij met name de presentatie van de neuzen en de peuterende vingers uit het kaartspel Popeln tot de nodige hilariteit leidde. Zoals gebruikelijk werden de winnaars van de Deutsche Spiele Preis en de Deutsche Kinderspiele Preis middels een toneelstukje voorgesteld. Sankt Petersburg werd vertegenwoordigd door Tsaar Peter, die onder begeleiding van een Russisch deuntje klaagde over hoge kosten en geldschaarste. Dicke Luft in der Gruft lokte een vijftal vampiers op het podium, waarvan de leider met een charmant Roemeens accent de huisregels van het kerkhof opsomde.

Aan het slot van de persconferentie besteedde de Fachgruppe Spiel, een vereniging van spellenuitgevers, aandacht aan de ontwikkelingen in de branche. In de eerste acht maanden van 2004 is de omzet in spellen en puzzels met 4,6% gestegen. Men verwacht dat 2004 per saldo een kleine stijging ten opzichte van 2003 zal laten zien. Men maakt zich overigens wel zorgen over twee andere ontwikkelingen: de daling van het aantal speciaalzaken en het feit dat de grotere winkels zich meer en meer concentreren op een handvol bestsellers. Als deze trend doorzet, komt de befaamde Duitse spellencultuur mogelijk onder druk te staan. Over de Fachgruppe Spiel gesproken, de Nederlandse uitgever Phalanx Games is onlangs lid van deze vereniging geworden.

Het dominante thema was dit jaar de piraterij. Diverse uitgevers presenteerden nieuwe spellen met piraten, schepen en de bekende vlag met het doodshoofd. Je vond dit thema terug in spellen als Karibik, Pirates of The Spanish Main, Hispaniola, Piratengold, Arubas Schatz, Treasure Island en Piracy. De Lord of the Rings hype van de afgelopen jaren was duidelijk op zijn retour, al presenteerde Phalanx Games met War of the Ring een indrukwekkende nakomeling.

In de rest van dit verslag vind je een gedeeltelijk overzicht van de nieuwe spellen van Spiel 2004, aangevuld met enkele losse opmerkingen in de marge. Gezien de enorme hoeveelheid nieuwe titels was het onmogelijk om alles te spelen, te bekijken of te kopen. Volledigheid wordt dus niet gegarandeerd. Als ik een bord- of kaartspel heb gemist, dat volgens jou in dit verslag thuishoort, stuur me dan gerust een mailtje met een korte beschrijving.

De Hollandse invasie

Dit jaar liepen er opvallend veel Nederlandse bezoekers door de hallen. Waren we in het grijze verleden met enkele tientallen present, ik schat dat er tegenwoordig een paar duizend landgenoten op Spiel afkomen. De organisatie heeft inmiddels ook begrepen dat de Nederlandse spelers een interessante doelgroep zijn en was dit jaar iets soepeler met de verstrekking van perskaarten. Het traditioneel piepkleine groepje Nederlandse “journalisten” werd dit jaar verdubbeld. Dit zal ongetwijfeld de nodige interessante artikelen op websites en/of in tijdschriften opleveren. Ook op Catan vond je een opvallend bewijs van de Nederlandse aanwezigheid. De Duitse Siedlerbus stond een beetje knullig voor de deur van het beursgebouw, terwijl het Nederlandse broertje een prominente plaats naast de toernooiruimte had ingepikt.

Phalanx Games

Bij de stand van Phalanx Games troffen we Wolfgang Kramer en zijn echtgenote aan. Zij overhandigden Michael Bruinsma en Karen Strengers van Phalanx Games een oorkonde voor de 7e plek bij de verkiezing van de Deutsche Spiel Preis. Ik heb van de gelegenheid gebruikgemaakt om ze te feliciteren met de winst van Maharadja bij de Nederlandse Spellenprijs. Zij waren uiteraard zeer verheugd over dit Nederlandse succes.

Phalanx Games had een mooie stand aan het begin van hal 9, waardoor de rondwandelende bezoekers niet om deze Nederlandse uitgever heen konden. Ze presenteerden een wagonlading nieuwe spellen: Tresham’s Revolution, War of the Ring, Hart van Afrika, De eerste Wereldoorlog, Naval Battles en Fantasy Warriors. De demotafels waren constant bezet, waardoor wij onze eerste inhoudelijke kennismaking met deze nieuwe spellen hebben uitgesteld tot het Spellenspektakel.

Splotter

De Splotters hanteerden dit jaar een strakke deadline. Het nieuwe bordspel Antiquity werd pas op woensdag geassembleerd. Antiquity is een pittig ontwikkelingsspel met een stevige verkoopprijs. Het spel heeft in ieder geval één groot voordeel ten opzichte van een voorganger als Roads & Boats: de speelduur blijft beperkt tot twee uurtjes. Het spel is helaas verpakt in een grote doos zonder binnenwerk, waardoor het materiaal tijdens een transport driftig door de doos danst. Dit had men bij een spel van 70 euro beter kunnen en moeten regelen. De kopers van Antiquity werden getrakteerd op een presentje, een piepkleine uitbreiding voor het bordspel Cannes.

Splotter heeft onlangs een lading oudere spellen op de Duitse markt gedumpt. Titels als Cannes, Ur en Bus kon je voor minder dan 10 euro op de kop tikken. Een setje van vijf spellen werd voor slechts 30 euro verkocht. Uit navraag bleek dat hun gebruikelijke opslagruimte binnenkort niet meer beschikbaar is, waardoor ze gedwongen waren op korte termijn hun voorraad af te stoten. Ik hoop overigens dat ze met deze uitverkoop niet alleen Duitse winkeliers hebben bevoordeeld, maar dat ook Nederlandse winkeliers de kans hebben gekregen om deze spellen voor een prikkie in te kopen.

Cwali – blowing in the wind

De (voorheen kleine) Nederlandse uitgever Cwali had dit jaar alweer een grotere stand op een mooie plek in hal 10. Tijdens de opbouwdag werd nog even getwijfeld aan de aantrekkelijkheid van de nieuwe locatie. Cwali stond namelijk vlakbij een grote geopende schuifdeur, waar een meer dan stevige bries doorheen waaide. Toen wij na de persconferentie op de Cwalistand afliepen, was Corné druk bezig met de assemblage van zijn decoratiemateriaal. Met dank aan een forse windvlaag had fotograaf Henk-Johan even later bijna een streetsoccerbord tussen zijn tanden. Gelukkig waren zijn handen sneller dan zijn tanden, waardoor Corné’s decoratiemateriaal deze vlucht in nagenoeg ongeschonden staat heeft overleefd.

Cwali presenteerde twee nieuwe spellen van Corné van Moorsel. Het woordspel Typo (6 Nimmt! met letters) is al sinds de zomer verkrijgbaar, het tweepersoonsspel SeaSim werd op deze beurs gelanceerd. SeaSim is gebaseerd op het spelsysteem van Visjes, een Cwalispel uit 1998. In dit spel strijden gele en rode haaien om de grootste scholen vis. Iedere speler beschikt over drie haaien, die hij zo goed mogelijk probeert te voeden. Het voedsel bestaat uit drie vissoorten, die in grote scholen rondzwemmen. Aan het einde van elke ronde worden deze scholen uitgebreid met nieuwe vissen. Als je goed anticipeert op de groei van de scholen, af en toe jouw gulzigheid weet te temperen en jouw haaien slim verplaatst, kunnen zij hun buikjes vullen. Je wint het spel als jouw haaien als eerste een bepaald gezondheidsniveau bereiken. Je ontvangt gezondheidspunten als een van jouw haaien vissen vreet, maar omdat elke haai energie verbruikt, moet elke haai per ronde ook een punt inleveren. Het spel bevat extra regels voor een virus (maakt vissen ziek), een orka (vreet veel vissen op) en zeestroming (verplaatst de scholen). De spelregels zijn op onderdelen een tikje wollig geformuleerd, maar dit doet geen afbreuk aan de inhoudelijke kwaliteit van dit tweepersoonsspel. Het wordt overigens wel tijd dat Corné zijn Engelstalige regels vooraf door een proeflezer laat controleren. De Engelstalige versie barst namelijk van de kromme zinnen en “Hollandismen”.

The Game Master

Deze nieuwe Nederlandse uitgever was voor de eerste keer aanwezig op Spiel en introduceerde daar de bordspellen De Ontembare Stad en Block It!. Ondanks de afgelegen plek van hun stand, aan het einde van hal 5, trokken de spellen voldoende belangstelling.

De Ontembare Stad is een familiespel dat wat diepgang en speelgevoel betreft een beetje doet denken aan de Kolonisten van Catan. Hier vullen de spelers het landschap rond een stad met allerlei gebouwenkaartjes in verschillende kleuren. Als een kaart met de juiste kleur wordt getrokken, verdien je geld om nieuwe gebouwen te kopen. De kaartstapel bevat verder de nodige gebeurteniskaartjes, die het spel een stevige geluksfactor meegeven. Het spel bevat ook een gemene kant: je kunt losse gebouwen van tegenstanders insluiten en overnemen. Dit is al met al een geslaagd familiespel.

Block It! is een eenvoudig abstract bordspel. Het spelbord wordt gevuld met 25 tegels. Elke tegel heeft vier kwarten (zwart, rood, geel en blauw) en een staafje, waarmee je de tegel kunt oppakken. Bij vier spelers ontvangt iedereen drie blokjes in zijn eigen kleur. Het is de bedoeling om deze blokjes als eerste op het bord te plaatsen. De actieve speler gooit een dobbelsteen met symbolen. De worp bepaalt de uit te voeren actie: 1 of 2 kaartjes draaien, kaartjes verwisselen of een blokje verwijderen. Als jij met vier kwarten een vierkant in jouw kleur vormt, plaats je er een van jouw blokjes. Deze tegels worden niet meer verplaatst of gedraaid (tenzij iemand jouw blokje weet te verwijderen).

Gebrekkige planning

Het was de bedoeling dat de Nederlandse uitgever EL&M Productions het bordspel AlchiMech zou demonstreren en verkopen. Helaas liep de planning van de transporteur niet in de pas met de deadline van de uitgever, waardoor de spellen niet op tijd in Essen zijn afgeleverd. Om de ellende compleet te maken, bleek maandag dat veel spellen tijdens het vervoer zwaar zijn beschadigd.

Bij The Realm of Fantasy liep de productie en/of het transport ook niet geheel volgens de planning, waardoor ik mijn kennismaking met Black Molly en de Atta Ants uitbreiding moest uitstellen tot Eindhoven.Lees verder in deel II van dit verslag

Agenda > Verslagen > Spiel 2004


Top