Agenda > Verslagen > Spel 2010

 


Spel
2010
Broechem 27-28 nov 2010

 

 
Met een auto vol spelers zijn we afgelopen zondag afgereisd naar het Belgische Broechem, waar voor de elfde keer de beurs Spel werd gehouden. Wat ooit begon als een eendaagse conventie met een paar honderd bezoekers, is uitgegroeid tot een prachtig tweedaags evenement met 2.780 bezoekers. Ik heb in een grijs verleden meerdere Vlaamse spelevenementen bezocht, maar was tot op gisteren nog nooit op Spel geweest. Laatstgenoemde beurs sluit naadloos aan op mijn eerdere Vlaamse speelervaringen. De beurs was goed georganiseerd, het spelen stond centraal en de sfeer was gemoedelijk en gezellig.

Spel wordt georganiseerd door de Forum-federatie, een samenwerkingsverband van negen Vlaamse spellenclubs. Op de Nederlandse Spellenspektakels voor 2006 was deze organisatie opvallend aanwezig met een grote 'speel-o-theek'. In Eindhoven kon je al merken dat Forum nauwe banden onderhield met de speciaalzaak Adriaensen. Op hun eigen beurs was deze band meer dan nauw, Adriaensen was namelijk de enige winkelier. Zijn indrukwekkend grote stand was gevuld met scherp geprijsde spellen. Het leek erop dat zijn procedure voor het afrekenen niet zo snugger was opgezet. Kopers stonden namelijk erg lang in de rij voor de kassa. Deze drukte heeft mijn portemonnee uit de buurt van zijn verkoopstand gehouden.

Het alleenverkooprecht van Adriaensen betekende dat de deelnemende uitgevers zelf geen spellen mochten verkopen. Deze beperking hield ze niet van de beurs. Zo’n beetje alle Nederlandstalige uitgevers van naam en faam waren present en demonstreerden hun nieuwste spellen. Dit indrukwekkende palet aan speelse smaken werd nog aangevuld met de speel-o-theek, waar honderden spellen voor de bezoekers klaarlagen. Ook de nieuwste titels van Spiel 2010 kwamen aan bod.

Ik heb deze beurs niet bezocht voor een kennismaking met nieuwe spellen (zie daarvoor mijn Spielverslag), maar uitsluitend om de sfeer te proeven en zelf een paar spelletjes te spelen. De sfeer was prima, zo gezellig en goed georganiseerd vind je het in Nederland niet. Zoiets is volgens mij alleen maar mogelijk door de inzet van de tientallen vrijwilligers van Forum. Het enige minpuntje was de waardeloze klimaatbeheersing in de grote zaal. In de loop van de dag werd het daar bloedheet en daalde de luchtkwaliteit in een rap tempo.

Ik geef het stokje over aan fotograaf Henk Rolleman.


een blik op de volle hoofdzaal


in BelgiŽ smaken niet alleen de spellen goed


dringen voor de enige winkel


Chislaine's Lino valt ook hier in de smaak


op zoek naar de schat op Tobago


de Nederlandstalige editie van a la Carte


hoogspanning aan de speeltafel


een van de nieuwe Goblinspellen: Inca Empire

Heb je na Spiel behoefte aan een sfeervolle beurs, waar het spelen van spellen meer ruimte krijgt dan kijken en kopen? Dan is een bezoekje aan onze ludieke zuiderburen de moeite meer dan waard!
 

Erwin Broens (tekst) & Henk Rolleman (foto's)
November 2010
 

Agenda > Verslagen > Spel 2010

 


Top