Agenda > Verslagen > Spektakel 1998

 


Spellenspektakel VII

Beursgebouw Eindhoven 17 - 19 april 1998

 

 

Op vrijdag 17 april opende het beursgebouw in Eindhoven de deuren voor alweer de zevende editie van het Spellenspektakel, de grootste, leukste en beste spellenbeurs van Nederland. Inhoudelijk was de beurs een geweldig succes. Organisator 999 Games had kosten noch moeite gespaard om de bezoekers te vermaken. De beurs was gevuld met prachtige spellenterrassen, waar men tientallen topspellen kon spelen: oude bekenden als Siedler, El Grande en Formula Dé, alsmede fonkelnieuwe toppers als Elfenland, Cheops en Tycoon. Vooral het door Ducosim bemande woestijnterras was een lust voor het oog, dankzij prachtige decorstukken: sfinxen, een sarcofaag en meer van dat moois. Helaas werd het bezoekersaantal van het afgelopen jaar niet of nauwelijks overtroffen. Is spelend Nederland nog steeds niet wakker of strooiden de werkzaamheden van de NS wederom roet in het eten? Het Spellenspektakel is een prima beurs, die veel meer bezoekers verdient. Volgend jaar (16 – 18 april 1999) wil ik alle bezoekers van Spelweb op deze beurs zien, in gezelschap van een of meer vrienden!

Nieuwe bord- en kaartspellen

In verschillende stands kon je kennismaken met de nieuwe spellen van 999 Games. Door productieproblemen waren Land in Zicht en de Kolonisten van Catan nog niet beschikbaar. Dit is jammer, want op deze beurs hadden de spellen een mooie start kunnen maken. De bezoekers lieten zich hierdoor niet ontmoedigen en speelden naar hartelust met Duitse versies. De Siedlerstand was een trekpleister, dankzij de toernooien, de vergrote spelborden en de charmante Siedlerettes. Ook van Elfenland was een vergrote versie beschikbaar. Dit leuke gezelschapsspel trok minder belangstelling dan Siedler, hetgeen deels werd veroorzaakt door de te kleine stand. Tijdens de beurs bleek dat 999 Games een unieke collectie hoogwaardige spellen aan het opbouwen is. Na de drie toppers van 1998 is de koek nog lang niet op. Ze hebben inmiddels de rechten verkregen op El Grande en Euphrat & Tigris.

Hans im Glück had deze beurs twee nieuwe spellen in de aanbieding. Cheops is een bordspel van nieuwkomer Klaus Paal. In dit spel roven 2-5 spelers de piramide van Cheops leeg. De tempel is gevuld met tientallen schatten in zes verschillende kleuren. Een gestolen schat kun je meteen verkopen voor 10 piasters, of je kunt gokken op een gunstige prijsontwikkeling op de markt. Speculeren is niet zonder risico: soms verdien je het vijfvoudige, soms helemaal niets. Naast de schatten bevat de piramide een aantal kleitafels, waarmee je onder meer de marktprijzen kunt beïnvloeden. Cheops is een interessant bordspel met prachtig spelmateriaal.
Het tweede nieuwe spel is Freibeuter, van nieuwkomer Reiner Stockhausen. In dit spel jagen piraten op goedgevulde handelsschepen en galjoenen. Het spel dwingt de spelers tot samenwerking. Je kunt in je eentje zonder problemen een galjoen enteren, maar dat is niet genoeg om de buit binnen te halen. Je moet ook nog zien dat je het galjoen omsingelt met vier piratenschepen. Aangezien het bijplaatsen van schepen afhankelijk is van kaartjes, lukt je dat vaak niet zonder hulp van een medespeler. Ook Freibeuter is interessant en mooi uitgevoerd.

Jumbo was dit jaar voor de eerste keer present met een eigen stand. Deze grote uitgever presenteerde zich zoals verwacht op niveau: een grote en opvallende stand en veel nieuwe spellen.
Tycoon is een boeiend handelsspel van Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner. Iedere speler is manager van een onderneming. Je brengt vliegverbindingen tot stand en vliegt de wereld over om hotels en fabrieken te bouwen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat is niet altijd even makkelijk; je moet vaak grote sommen lenen.
Ohio en Grand Prix zijn twee nieuwe kaartspellen van de uiterst productieve Reiner Knizia. In Ohio beschikt iedere speler over een set kaarten van 1 tot 10 en een speciale Ohio-kaart. Je speelt om de beurt een kaart uit, die lager moet zijn dan de kaart van je voorganger. Je mag overigens ook passen. De slag gaat naar degene die de laagste kaart heeft gespeeld. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk punten te halen. De Ohio-kaarten zijn elk 10 minpunten waard. In Grand Prix probeer je eerst een zo sterk mogelijk racewagen samen te stellen. Een bolide bestaat uit een carrosserie-, een motor-, een banden- en een coureurkaart. Hoe hoger de waarde van de kaarten, hoe beter je auto.
Onder de naam After Dinner Game presenteerde Jumbo een serie van drie quizachtige spellen: Strijd der Seksen, Waarom? Daarom! en Kleur Bekennen. Het laatstgenoemde spel is een bewerking van het oudere Black Box. Kleur Bekennen is een hilarisch partyspel, met pijnlijke vragen en dito momenten. Hetzelfde geldt voor Strijd der Seksen. In Waarom? Daarom? draait het om misleidende antwoorden op normale vragen. Zet geloofwaardige flauwekul op papier en lok je medespelers in de val.

Van Kosmos waren twee nieuwe titels te bewonderen. Städte & Ritter is de nieuwe uitbreiding van Siedler. Deze set is in Duitsland een geweldig succes; de eerste oplage is binnen de kortste tijd uitverkocht. Helaas heeft Kosmos maar een handvol exemplaren naar Nederland gestuurd. De set was alleen te koop bij een Duitse standhouder, die reeds op vrijdag door zijn voorraad heen was. De liefhebbers konden de set in ieder geval testen in de Siedlerstand van 999 Games.
Durch die Wüste is een nieuw bordspel van Reiner Knizia. In dit spel ontwikkelen 2-5 spelers karavaanroutes in een woestijn vol waterplaatsen en oasen. De karavanen bestaan uit kamelen met wel erg moderne kleuren. Iedere speler beschikt over vijf ruiters, waarmee hij zijn eigen karavanen kan identificeren. Het doel van het spel is het verzamelen van overwinningspunten. Deze behaal je door het aandoen van waterplaatsen en oasen, het insluiten van gebieden of het bezitten van de langste karavaan. Durch die Wüste is wat aan de eenvoudige kant, maar speelt leuk weg.

Dit jaar deelden twee veelbelovende Nederlandse spelauteurs een kleine stand:
Gerard Mulder is de auteur van het strategische bordspel Charlemagne. De spelers zijn middeleeuwse edelen, die over hun eigen landerijen heersen en de koning dienen door bij te dragen aan de bouw van een kasteel. Dit spel lijkt me dermate interessant dat ik niet kan wachten om het te spelen. Het materiaal is prachtig: zowel het bord als de stukken zijn met de hand gefabriceerd en van hout. Charlemagne is overigens geaccepteerd door het TM-team, de club die bij Kosmos nieuwe spellen test en ontwikkelt. Op deze plaats wil ik Gerard nogmaals hartelijk feliciteren met dit succes.
Corné van Moorsel is de auteur van Visjes. In dit spel vaar je met je boten over de zee met de bedoeling om vis te vangen. Je moet oppassen voor overbevissing, soms is het raadzaam om de scholen enige rust te gunnen. De vissen hebben het al zwaar genoeg, door vraatzuchtige haaien en venijnige virussen. Ook dit spel komt snel op de speeltafel. Visjes is mooi uitgevoerd, met o.a. tientallen schelpjes.

Warfrog: ook dit jaar was de sympathieke Engelse spellenauteur Martin Wallace aanwezig met een eigen stand. Helaas was de nieuwe versie van Lords of Creation, een coproductie met The Joker, nog steeds niet klaar. Dit spel wordt achtervolgd door productieproblemen. Martin beschikte wel over een voorbeeld van de nieuwe doos; die zag er prima uit.

Overige activiteiten

Uiteraard waren de verzamelkaartspellen nadrukkelijk aanwezig, met veel toernooien en verkoopstands. Magic was natuurlijk numero uno, maar je kon ook kennismaken met allerlei andere systemen, zoals het nieuwe kaartspel over Xena (die gillende zwaardvechtster, bekend van TV). Ik heb ook dit jaar mijn best gedaan om de grabbelton van The Blue Troll te plunderen (een waarschuwing voor de heren: de volgende keer is de Mox voor Broens).

Voor de wargamers was er weinig te spelen, maar voor de kooplustigen onder hen was deze beurs een hemel op aarde. Meerdere standhouders waren aan het stunten met belachelijk lage prijzen (kortingen van 50% waren niets bijzonders). Dit is wederom een signaal dat het niet goed gaat met deze tak van de spellenhobby.

Een ware aanfluiting was de beperkte aanwezigheid van AD&D. Mede-organisator PS Games liep in de Spellenspektakelkrant nog volop te pronken met een TSR-stand, maar op de beurs zelf was daar niets van te merken. Gelukkig waren de mensen van Sir Ludemus zo vriendelijk om de nodige demonstraties te verzorgen, waardoor de AD&D-fans niet helemaal voor niets kwamen. Wie er voor deze blunder verantwoordelijk was (TSR of PS Games) maakt me eigenlijk niet uit. Als ze er maar voor zorgen dat het een volgende keer (Benelux GenCon..?) beter is geregeld. Laat ze een voorbeeld nemen aan de prachtige spellenterrassen van 999 Games.

Ik heb geen tijd gehad om me te verdiepen in de miniatuurspellen op deze beurs. Bij Open Art kon men terecht voor Warhammer, inclusief een kennismaking met twee designers van Games Workshop. Elders op de beurs organiseerde PS Games een schildercompetitie, waaraan de deelnemers blijkbaar de nodige lol beleefden.Erwin Broens
April 1998 

Agenda > Verslagen > Spektakel 1998

 


Top