Agenda > Verslagen > Spektakel 2009

 


Spellenspektakel
2009
IJsselhallen Zwolle 14-15 nov 2009

 

 

Dit weekend werd in de IJsselhallen te Zwolle het achttiende Spellenspektakel gehouden. Deze spellenbeurs was oorspronkelijk een initiatief van de eigenaar van 999 Games. Wat ooit begon als een veredelde conventie, groeide in het begin van dit decennium uit tot een sfeervolle spellenbeurs, die in zijn topjaren bijna 15.000 bezoekers naar het Beursgebouw van Eindhoven wist te lokken.


Michael Bruinsma, de 'vader' van het Spellenspektakel

In 2009 werd de beurs voor de derde keer in Zwolle gehouden. Helaas is het Spellenspektakel dit jaar bijna teruggekeerd naar de  omvang van een veredelde conventie. Omdat enkele belangrijke standhouders uit 2008 waren afgehaakt of hun stand fors hadden verkleind, moest de organisator de beurs noodgedwongen 'indikken'. Dit hebben ze vermoedelijk een tikje te voortvarend gedaan, waardoor er te weinig speeltafels overbleven voor de 4.000 bezoekers op zaterdag en de uitstraling van het evenement een deukje heeft opgelopen. Ik snap niet waarom ze de verenigingen niet wat meer ruimte hebben gegeven, ten koste van het springkussengedeelte.

Naast de ingeleverde vierkante meters heeft de beurs inhoudelijk ook een jasje uitgedaan. Er waren bijvoorbeeld weinig belangrijke noviteiten voor veelspelers. De releaseplanning van 999 Games liep niet lekker in de pas met de beursdatum, waardoor een potentiŽle lekkernij als De Veenboeren pas in december wordt uitgebracht. Ook de herdruk van Agricola zelf heb ik niet gezien. QWG Games heeft fors geblunderd door alle exemplaren van Carson City al in Essen te verkopen. Gelukkig kregen ze daags voor de beurs hun nieuwste titel Space Alert binnen. The Game Master liet zich van zijn beste kant zien, met het aantrekkelijke bordspel Opera en een forumdiscussie over de toekomst van het bordspel.

Ook door de afwezigheid van kleine uitgevers als Cwali en Emma Games dreigde de beurs aan aantrekkingskracht in te leveren. Gelukkig stonden de opvolgers klaar om het gat gedeeltelijk te vullen. Giuoco demonstreerde bijvoorbeeld de nieuwe spellen van Chislaine van den Bulk, waaronder Koplopers & Dwarsliggers.

De Belgische tak van Asmodee was nadrukkelijk aanwezig. Zij hadden een opvallende stand rond een ludiek beschilderde bus. Ze demonstreerden daar nieuwe spellen van Days of Wonder (waaronder een Nederlandstalige Small World) en van Queen Games. Ik heb uitgebreid met de eigenaar van Queen Games gebabbeld. Volgend jaar zitten er veel mooie spellen in de pijpleiding, nieuwe titels (zoals het bordspel Fresco en een tweede treinenspel met het CE-systeem) en heruitgaven (o.a. een fantasy-variant op Wallenstein, Dschunke en Showmanager).

De Duitse tak van Hasbro ontbrak op Spiel, de Nederlandse afdeling liet zich in Zwolle van zijn beste kant zien. In een sfeervolle stand demonstreerde men nieuwe titels als het kaartspel Monopoly Deal, het bordspel Monopoly City en de nieuwe teameditie van Trivial Pursuit.

Zaterdagmiddag werd Agricola gehuldigd als winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2009. Een bestuurslid van de stichting NSP overhandigde een oorkonde aan Michael Bruinsma van de winnende uitgever 999 Games. Helaas had de beursorganisatie de bestelde geluidsinstallatie niet op tijd klaargezet, maar deze nalatigheid werd snel hersteld. Onder de toeschouwers zouden zes gesigneerde exemplaren van Agricola worden verloot, maar dit werd door 999 Games anders uitgevoerd. Ook de beloofde 'bubbels' heb ik tijdens de uitreiking niet gezien. Die hebben ze voor zichzelf bewaard. Proost!

Door de vele gesprekken heb ik op de beurs maar ťťn spel kunnen spelen, het nieuwe verzamelkaartspel X610Z van 999 Games. Dit is een combinatie van een verzamelkaartspel in de zin van Magic en Pokťmon en een loopspel op een abstract speelveld. Je probeert met een zelf samengesteld speeldeck jouw centrale speelfiguur veilig naar het finishveld te loodsen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want jouw tegenstanders belagen jouw speelfiguren met allerlei bloeddorstige creaturen. Er wordt dus menig robbertje gevochten. Met dank aan de hiervoor genoemde huldiging kon ik mijn proefpotje niet afspelen, maar mijn eerste indruk was positief genoeg om een setje aan te schaffen. Meer informatie: X610Z website

Ik heb begrip voor de worsteling van de organisator, maar deze editie van het Spellenspektakel heeft per saldo geen positieve indruk achtergelaten. Ik merkte dat bezoekers zich stoorden aan de 'halve' zaal, het geringe aantal demostands en verkooppunten en aan de constante drukte aan de speeltafels; standhouders waren op hun beurt niet te spreken over de hoge standhuur voor een tweedaagse beurs. Deze gecombineerde onvrede is gevaarlijk. 

Aan de andere kant moeten we niet te hard droeftoeteren. Ook in Eindhoven hebben we relatief magere jaren gekend (ik huiver nog steeds van 1996), waarna er met een beetje extra inzet een lange reeks topjaren volgde. Wellicht verzint de organisator voor volgend jaar een list, waardoor de commerciŽle belangen van Libema en de speciale behoeftes van een spellenbeurs elkaar weer een beetje weten te vinden. De oude 999-organisatie wist bijvoorbeeld dat je voor de stands van kleine uitgevertjes/auteurs niet meer dan een vriendenprijsje moest vragen. Je hebt deze mensen hard nodig om een aangenaam beursklimaat op te bouwen, daar moet je als organisator in willen investeren.

Ik sluit af met de opmerking dat het aan de speeltafels gewoon weer leuk en gezellig was. Daar moeten spelers, uitgevers en organisatie ook volgend jaar iets mee kunnen.

Erwin Broens
November 2009
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2009

 


Top