Agenda > Verslagen > Spektakel 2007

 


Spellenspektakel
2007
IJsselhallen Zwolle 23-25 nov 2007

 

 

Dit weekend stond in het teken van het Spellenspektakel, de grootste spellenbeurs van de Benelux. Het Spellenspektakel onderging dit jaar een dubbele verhuizing, van oktober naar november en van Eindhoven naar Zwolle.

Ik ben alleen vrijdagmiddag op de beurs geweest. Voor de andere dagen had ik geen uitnodiging en/of perskaart ontvangen, waardoor ik mezelf op een vrij weekend zonder spellen kon trakteren. Ik houd dit verslag kort, omdat ik in die paar uurtjes op vrijdag weinig informatie heb verzameld.


Een Tantrix recordpoging

De beurs trok vrijdag een kleine 1.500 bezoekers, volgens mijn bronnen waren er zaterdag ongeveer 4.500 bezoekers en op zondag een kleine 4.000 belangstellenden. De verhuizing naar de andere kant van Nederland lijkt hiermee redelijk goed verwerkt te zijn. Het verlies van Brabantse dagjesmensen en Vlaamse veelspelers is blijkbaar opgevangen door een nieuw publiek. Ik vermoed dat het snertweer op zondag de nodige bezoekers van de beurs weg heeft gehouden. Spelletjesweer noemen we dat.... zolang we niet door wind en regen naar een andere plek hoeven te reizen.


Ravensburger (foto: Niek Ederveen)

Het gevolg van de verhuizing naar eind november was merkbaar. Er waren dit jaar weinig verkoopstands van winkeliers. Die staan in de drukke weken voor Sinterklaas vermoedelijk liever in hun eigen zaak. Hun afwezigheid werd deels opgevangen met verkoopstands van uitgevers, maar in de omgeving van de ‘stripbeurs’ was de grote zaal opvallend ruim opgezet. De bekende Duitse standhouder Fantasy En'Counter was gelukkig wel weer aanwezig, waardoor de liefhebbers van bijzondere Duitse en Amerikaanse spellen aan hun trekken kwamen.


Fantasy En'Counter

Een leuk initiatief was de aparte zaal met informatiestands en speeltafels van spellenclubs. Daar vielen met name de speeltafels van Ducosim op, waar je de hits van Spiel 2007 kon spelen. Spelgroep Phoenix demonstreerde er klassiekers van Ravensburger en Alea, het Vlaamse bordspelforum organiseerde een ‘meet & greet’ voor leden en andere belangstellenden. Ducosim organiseerde verder een wedstrijd voor spelauteurs, die is gewonnen door Fish Fish Fish van Chislaine van den Bulk.


Chislaine bij Ducosim

999 Games had dit jaar een opvallende grote stand, met een frisse en professionele uitstraling. Daar demonstreerde men de nieuwe titels van 2007. Ik heb alleen een proefpotje van het bordspel The Golden Compass gespeeld. Helaas was onze spelleider nog niet helemaal thuis in de regels, maar met hulp van een getrainde collega kreeg hij ons toch op pad. In dit loopspel verzamel je ervaring in vier soorten, waarmee je onderweg opdrachten vervult, die jou vervolgens vrienden opleveren. Deze vrienden leveren verschillende bonussen op, die op het eerste gezicht niet allemaal even goed in balans lijken. Omdat de eerste vriend van iedere speler moet verschillen, kregen wij het idee dat deze eerste keuze zeer belangrijk is. Tijdens dit eerste proefpotje konden wij nog geen wezenlijke beďnvloedingsmogelijkheden of interactie ontdekken. Dit smaakvol uitgevoerde spel is met name bedoeld voor het grote publiek.


de nieuwe 999 Games stand

999 Games bemande verder een verkoopstand vol magazijnrestanten en verzamelstukken. Deze spellen werden voor een prikkie verkocht. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de cycloon in Bangladesh. Een sympathiek initiatief!


Bangladesh spellenverkoop

Boosterbox had ook een opvallend grote stand. Deze distributeur en uitgever verzorgde niet alleen demonstraties van zijn eigen spellen, maar onder meer ook van titels van Queen Games, Hodin en Vendetta. Laatstgenoemde presenteerde o.a. de uitbreiding van Hive, die tijdens Spiel nog niet verkrijgbaar was. Boosterbox verzorgde uiteraard demonstraties van het abstracte bordspel Meander, die werden opgefleurd door de aanwezigheid van ontwerper Justus van Oel, en van het nieuwe bordspel Khronos. In de loop van december komt men ook nog met een Nederlandstalige editie van Utopia.


Meander XXL

Boosterbox verzorgt tevens de distributie van Wadi, het eerste spel van Martyn F en Emma Games. Dit uitstekende bordspel zal binnenkort in de Nederlandse speciaalzaken opduiken.

De stand van Identity Games heb ik genegeerd. Daar stond de inmiddels traditionele irritante schreeuwlelijk weer in een microfoon te tetteren, met zijn gebruikelijke mix van slappe grappen en het luchtig afzeiken van bezoekers.

Vrijdagmiddag heb ik uiteraard wel de volle stand van QWG Games bezocht. Het was duidelijk te merken dat hun stand veel kleiner was dan aanvankelijk gepland. Dit kwam de presentatie niet te goede. De fanatieke spelliefhebbers hadden hier uiteraard geen last van, zij genoten aan de speeltafels van de mooie QWG-spellen. Ik mocht daar later op de middag de oorkonde van de Nederlandse Spellenprijs overhandigen, voor het winnende spel De Vorsten van Florence. De rand van een beursstand was niet de ideale plaats voor zo’n huldiging, mijn praatje in een megafoon was ook geen toppertje, waardoor het al met al geen sprankelende happening was. Dat kan en moet volgend jaar beter. 


trotse winnaars (foto: Niek Ederveen)


De Vorsten van Florence

Op zaterdag en zondag was het dermate druk bij QWG, dat men de stand iets moest vergroten. Om het feest compleet te maken, won De Vorsten van Florence ook nog eens de Beurs Top 30 van spellenclub Roll The Dice, terwijl Yspahan op de tweede plek van deze hitlijst eindigde.

Tijdens mijn tocht over de beurs stuitte ik op een stand met piepkleine paarden. Dit was ongetwijfeld een schitterende attractie voor kleine meisjes, maar voor mijn stadse neus was de bijbehorende geur geen pretje. Dit hoeven ze wat mij betreft volgend jaar niet te herhalen.

Ik hoop dat Libéma het Spellenspektakel de kans geeft om zich ook in Zwolle te ontwikkelen tot een succesvolle consumentenbeurs. De organisator had ongetwijfeld op meer bezoekers gerekend, maar een slordige 10.000 gasten lijkt mij een mooie aftrap naar een toekomst vol groei.

Erwin Broens
November 2007

Beursverslagen:
- Spelmagazijn
- De Bordspeler
- Spellengek
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2007

 


Top