Agenda > Verslagen > Spektakel 2003

 


Spellenspektakel
XII
Beursgebouw Eindhoven 31 okt - 2 nov 2003

Deel I - Deel II

 

 

Volgens de gegevens van de organisator heeft het 12e Spellenspektakel 13.000 bezoekers getrokken. Ondanks een daling van +/- 1.000 bezoekers ten opzichte van 2002, heeft de organisator de beurs als een "eclatant succes" ervaren. Met recht, want ook dit Spellenspektakel was een geslaagde beurs, waar de bezoekers in een sfeervolle omgeving tientallen oudere en nieuwe spellen konden testen. 


een blik op de sfeervolle zaal

De hit van de beurs was Puerto Rico, de kersverse winnaar van de Nederlandse Spellenprijs. De speeltafels van Ravensburger waren constant bezet en bij de winkeliers vlogen de Puerto's als warme broodjes over de toonbank. Ook de Weerwolven van Wakkerdam trok de aandacht en bood zowel kinderen als volwassenen veel speelplezier.

Het Puerto Rico spektakel

Zaterdag werd de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs bekendgemaakt. Puerto Rico van Ravensburger heeft deze verkiezing met een ruime voorsprong gewonnen. Het spel verzamelde meer punten dan de nummers twee t/m vier bij elkaar. De prijs werd uitgereikt door Henk-Johan Kwakkel, de voorzitter van de stichting Nederlandse Spellenprijs. Armand Servaes, de coördinator van het Ravensburger demoteam, nam de prijs in ontvangst. In zijn speech gaf hij uiting aan zijn vreugde over het feit dat Ravensburger dit spel durfde uit te geven en dat het publiek Puerto Rico zo goed heeft ontvangen.


Armand en Henk-Johan

Die goede ontvangst werd in Eindhoven bevestigd, zoals gezegd was Puerto Rico de hit van de beurs. De stand van Ravensburger was drie dagen lang afgeladen vol. De belangstelling was dermate groot dat men moest uitwijken naar de toernooiruimte. Zaterdag werd het spel doorlopend op 17 tafels gedemonstreerd. Ook in de stands van de spelverenigingen was het spel populair. De spelleiders van Ravensburger c.q. het Duivelsei hebben drie tropendagen gedraaid.

Een winkelier organiseerde een bijzondere actie rond dit spel. Als je voor 90 euro spellen kocht, kreeg je er gratis een Puerto Rico bij. Binnen twee dagen was hij een paar honderd exemplaren kwijt. In de loop van de zondag waren ook de andere winkeliers door hun voorraad heen. Om de enthousiaste spelers tegemoet te komen, organiseerde het Ravensburger demoteam zondagmiddag een veiling bij afslag van de demospellen. Hierdoor ging een aantal gelukkigen voor een zacht prijsje met een topspel naar huis.

Goed nieuws voor de liefhebbers. Het Puerto Rico kaartspel, de hit van Spiel 2003, wordt komend jaar ook in Nederland uitgebracht. De mensen van het Duivelsei doen hun best om een of meer prototypes naar de Ducosimbeurs van 6 december te halen. Als dit ze lukt, zou ik die dag zeker naar Utrecht komen.

Speciale gasten

De organisatie had een handvol speciale gasten uitgenodigd. Het is mij zonder moeite gelukt om Klaus-Jürgen Wrede, de auteur van Carcassonne, stelselmatig te ontlopen. Op de aangekondigde tijd heb ik de Carcassonnestand bezocht, maar kon er geen auteur vinden. De Italiaanse spelauteur Leo Colovini was makkelijker te vinden. In een eigen stand demonstreerde hij zijn spellen Clans, Shangrila en Alexandros. Op zondag maakte hij een uitstapje naar Identity Games, om daar zijn spellen te signeren.


Leo Colovini

De bekende illustrator Franz Vohwinkel had een eigen kraam op de marktplaats. Daar werd hij voornamelijk belaagd door Magicspelers, die grote stapels kaartjes lieten signeren. Hij verkocht ook luxe prints van zijn artwork, waaronder de cover van het bordspel Leeuwenhart. Zijn schilderijen waren nog veel mooier, Leeuwenhart in olieverf was een lust voor het oog.


Franz Vohwinkel

Michael Schacht was op zaterdag en zondag actief in de “party stand”, waar je zijn bekroonde kaartspel Coloretto met hem kon spelen. Helaas had de organisatie te weinig ruimte voor hem geregeld, met dank aan de Weerwolven van Wakkerdam. Dit spel werd aanvankelijk op één speeltafel gespeeld. De grote belangstelling van zowel kids als volwassenen leidde al snel tot een verbouwing van de stand, waarna drie grote groepen naar hartelust konden griezelen en elkaar beschuldigen. Door deze opschaling van Weerwolven kwamen de andere spellen in de "party stand" onder druk te staan. Aan Party Animals was niet veel verloren. Het was wel jammer dat Foodie en Coloretto ook in de knel raakten. Als je voor Coloretto een speciale gast uitnodigt, moet je die persoon ook een prettige werkplek geven.


Michael Schacht

's Avonds in het hotel hebben we Michael’s nieuwe bordspel Industria gespeeld. Dit is een geslaagd veiling- en verzamelspel, waarbij je de medespelers zoveel mogelijk geld probeert af te troggelen, maar je niet moet vergeten om zelf de belangrijke fiches te nemen (met name door de bonuspunten voor verbonden industrie en technologie). We speelden ook een prototype van een nieuw handelsspel, dat volgend jaar door Abacus wordt uitgebracht. Ook dit spel draagt de handtekening van Schacht: toegankelijk spelsysteem, korte speelduur en voldoende pit.

999 Games

999 Games introduceerde een fors aantal nieuwe spellen.

Carcassonne: De Burcht
Afgelopen vrijdag hebben ze in Duitsland 500 dozen door de drukkerij gejaagd, opdat men beloofde introductie inderdaad kon waarmaken. Zaterdag lagen de spellen en het bijbehorende decoratiemateriaal in Eindhoven. Dit spel is nog niet aan de winkels uitgeleverd, maar zal daar in de loop van november wel opduiken. Over decoratie gesproken, de entree van het beursgebouw werd opgesierd door een prachtige maquette van de vestingstad Carcassonne.


de nieuwe oogst van 999 en Phalanx

De Bruggen van Shangrila
Dit nieuwe spel van Leo Colovini is tegelijk met de Duitse versie geproduceerd. Helaas loopt 999 Games niet volledig in de pas met Duitsland. Volgens de Nederlandse regels eindigt het spel na het plaatsen van de twaalfde steen der wijzen. Volgens de auteur en de Duitse regels hoort het spel te eindigen nadat de elfde steen der wijzen in een dorp is geplaatst. Verder is de Nederlandse adviesverkoopprijs van 40 euro veel te hoog. De Duitse adviesprijs bedraagt nota bene 25 euro. Het is mij niet duidelijk waarom een ritje over de Autobahn en de A12 tot een opslag van 60% moet leiden. Nu weer even terug naar de inhoud: Shangrila is een geweldig tactisch spel, waarbij de spelers dreigen en bedreigd worden, profiteren van andermans zetten en steeds moeten kiezen uit de schaarse actiemogelijkheden. Dit spel is niet geschikt voor zachtzinnige spelers, je kunt elkaar namelijk vreselijk naaien en vastzetten.

Amon-Ra
Deze nieuwe Knizia was de volgende grote release van 999 Games. Dit is een schitterend bordspel over de bouw van piramides, waarbij geldmanagement de hoofdrol speelt. Dit geld heb je nodig om te bouwen en je medespelers af te troeven in de veilingen en bij het offer aan de god. Daarnaast is het van groot belang om veel machtkaarten te kopen. De hiermee te verdienen bonuspunten bepalen vaak wie het spel wint (de geluksfactor in dit spel). Thema, vormgeving en spelverloop sluiten aardig op elkaar aan. Een aanrader voor liefhebbers van het betere gezelschapsspel. Helaas zijn ook deze Nederlandse regels bewerkt door een te creatieve vertaler. Als meerdere spelers de meeste piramides aan één kant van de Nijl bezitten, krijgen ze volgens de Duitse regels allemaal vijf bonuspunten. Volgens de Nederlandse regels worden deze bonuspunten verdeeld en naar beneden afgerond. 

De Kolonisten van de Prehistorie
De Nederlandse versie van Abenteuer Menschheit werd veel gespeeld en gekocht. Het spel begint in Afrika, waar de nomadenstammen van de spelers hun trektocht over de wereld beginnen. Uit de aangrenzende gebieden halen de stammen hun grondstoffen: vuursteen, been, vlees of huiden. Met deze grondstoffen kun je met je nomaden andere continenten bereiken, waar je nieuwe stammen kunt stichten. Daarnaast kun je nomaden ook ontwikkelen in een viertal categorieën, waardoor ze bijvoorbeeld sneller kunt bewegen of waardoor je Neanderthalers en roofdieren (de "rovers") kunt verplaatsen. Als je bepaalde barrières in de ontwikkeling overwint, kun je zelfs Amerika en Australië bereiken. Je verdient onder meer winstpunten met je stammen en met sommige gebeurtenisfiches. Deze fiches zijn erg belangrijk. Je kunt er niet alleen winstpunten mee verdienen, maar vooral ook je medespelers hinderen (een woestijn i.p.v. een productiegebied met de waarde "8" is namelijk geen pretje). Het snel binnentikken van de toegankelijke fiches is belangrijk, waardoor dit spel het karakter heeft van een nomadenrace.


de Catanbus stopt overal

Andere nieuwe releases waren In de Ban van de Ring: Het Duel (een aardig tweepersoonsspel met een opgeplakt Midden-aarde etiket), In de Ban van de Ring: Trivia (een pittige Triviantkloon) en de al langer verkrijgbare kaartspellen Coloretto, Foodie, De Weerwolven van Wakkerdam en het onnozele Party Animals. Het lijkt helaas wel een trend, maar ook het regelboekje van het laatstgenoemde spel bevat een storende fout. Bij de tekst “Petits Fours” is een verkeerd plaatje afgedrukt.

Tien nieuwe spellen en (minstens) drie storende regelaanpassingen en/of -fouten, dit lijkt mij geen goede score. Helaas hield 999 Games dit jaar ook een andere slechte gewoonte in stand. De Catanuitbreiding Barbaren & Handelsheren werd al drie maanden geleden beloofd, maar was in Eindhoven nog steeds niet verkrijgbaar. Ik vind het merkwaardig dat 999 Games het enige spel met een gepubliceerde releasedatum niet kan uitleveren, terwijl een waslijst recentere spellen wel de beursdatum haalt. Slordig!

Phalanx Games

Zusterbedrijf Phalanx Games introduceerde het nieuwe kaartspel Borgia. Dit is een stevig spel, waarin de spelers via veilingen of berovingen kaarten verkrijgen, waarmee ze o.a. invloed verzamelen voor de verkiezing van een nieuwe paus. Aan het einde van elke ronde krijg je winstpunten voor geld, bepaalde speelkaarten en uiteraard voor het pauselijk ambt. Borgia valt helaas ook op door het vreemde taalgebruik in de Nederlandstalige spelregels. Tot voor kort had men de vervelende gewoonte om de begrippen “ronde” en “beurt” te verwisselen, waardoor de spelregels onnodig moeilijk verteerbaar waren. In Borgia bewandelt de vertaler een nieuwe weg. Een beurt heet nu een “fase” en de actieve speler wordt aangeduid met de lachwekkende term “faserende speler”. Helaas noemt hij een ronde nog steeds een beurt. Ze demonstreerden verder Engelstalige versies van het strategische bordspel Age of Napoleon. De aangekondigde prototypes van Revolution en Hector & Achilles heb ik niet gezien, maar dit kan aan mijn slechte timing (of kippigheid) hebben gelegen.

Op de Amerikaanse website Consimworld geeft Uli Blennemann een vooruitblik op de komende releases. Hector & Achilles wordt eind november verwacht, een maand later gevolgd door Revolution. In het voorjaar van 2004 komt Phalanx verder met drie spellen van Wolfgang Kramer: het bordspel Radja en twee kleine kaartspellen.

Ravensburger

Uiteraard ging de meeste aandacht uit naar Puerto Rico, waardoor de twee andere spellen enigszins ondersneeuwden. Lord of the Rings Labyrinth is een speciale Midden-aarde editie van "De betoverende doolhof". Uiteraard heeft dit spel met de schuivende muren thematisch weinig tot niets in Midden-aarde te zoeken, maar het beproefde spelsysteem is leuk genoeg om een nieuw publiek te vermaken. Het spelbord ziet er schitterend uit en ze hebben een paar extraatjes aan het spelsysteem toegevoegd. 


volle bak bij Ravensburger

Ravensburger presenteerde verder een speciale editie van Scotland Yard, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van deze klassieker. Het spel is nu verpakt in een blikken doos en bevat een aantal leuke gadgets, waaronder een baseball cap.

Lees verder in deel II van dit verslag.
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2003

 


Top