Agenda > Verslagen > Spektakel 2002

 


Spellenspektakel
XI
Beursgebouw Eindhoven 1-3 nov 2002

 

 

Afgelopen weekend was Eindhoven het domein van spelend Nederland. Het elfde Spellenspektakel lokte duizenden enthousiaste spelers naar het beursgebouw. Volgens de telling van de organisator heeft de beurs 14.000 bezoekers getrokken. Met name op zondag was dit goed te merken, de stands waren overvol en in de gangpaden was het soms lastig manoeuvreren. De drukte leidde gelukkig niet tot serieuze problemen, omdat de organisatie de zaal goed had ingedeeld. Dit succesvolle evenement heeft duidelijk de grenzen van het beursgebouw bereikt. Het wordt tijd voor een overstap naar een grotere zaal.

Het Spellenspektakel heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van een grote conventie voor spelfanaten naar een spellenbeurs voor de hele familie. In combinatie met de verhuizing naar het najaar heeft deze ontwikkeling geleid tot de stijgende populariteit. De "gewone" spellenconsument heeft geen behoefte aan een hal vol verkoopstands met exotische spellen, maar wil bij de start van het traditionele spelletjesseizoen kennismaken met leuke nieuwe gezelschapsspellen. Op het elfde Spellenspektakel was men daarvoor op de juiste plaats. De beurs was gevuld met prachtige stands, waar tientallen spelleiders de spelende consument op weg hielpen. In de marge hoorde je sommige spelfanaten zeuren dat er te weinig werd gestunt met de prijzen. Die mensen snappen blijkbaar nog steeds niet dat een Spellenspektakel iets anders is dan een verkoopspektakel. Als deze zeurpieten trouwens een beetje hadden opgelet en onderhandeld, hadden ze ook op deze beurs goede zaken kunnen doen. Andere zeurkousen bestempelden de beurs als een etalage van 999 Games. Natuurlijk was deze uitgever nadrukkelijk aanwezig, ze zijn immers verantwoordelijk voor een groot deel van de jaarlijkse spellenoutput. Als deze klagers met open ogen over de beurs hadden gewandeld, hadden ze zelf kunnen zien hoeveel verschillende uitgevers prominent aanwezig waren. Het Spellenspektakel is veel meer dan een 999 Games show.

De rode olifant

Jumbo heeft dit najaar de rechten verworven voor de Nederlandse editie van Villa Paletti. Het was de bedoeling om dit behendigheidsspel komend voorjaar te lanceren. In het Spellenspektakel Magazine was zoveel aandacht aan dit spel besteed, dat Jumbo zich verplicht voelde iets meer te leveren dan een presentatie van het Duitse origineel. Ze hebben keihard gewerkt om een kleine Nederlandstalige eerste oplage op de beurs te presenteren. Deze versie was op tijd beschikbaar en was een van de attracties in de Jumbostand.

Een andere attractie was de indrukwekkende presentatie van het nieuwe spel Squad Seven. Als je dit spel wilde spelen, moest je een donkere truck betreden. Daar vond je een tafeltje met speelkaarten, een pistool met plastic pijltjes, plaatjes van monsters aan de muur en een geluidsinstallatie waaruit onheilspellende muziek klonk. Vervolgens kon je aan de slag met een zenuwslopend reactiespel, waarbij je constant op een dwaalspoor wordt gezet. Deze opsomming klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is gewoon een leuk spel. Op dit moment kun je het alleen via internet bestellen. Als Squad Seven aanslaat, ligt het volgend jaar ook in de winkels.


zenuwslopende pret

De derde nieuwe titel was het Duitstalige bordspel Moderne Zeiten. Dit is een mooi uitgevoerd aandelenspel, waarbij aandelen worden geveild en later worden uitgespeeld om op het bord vooruit te komen. Je verdient winstpunten met geld, uitgespeelde aandelen en met fiches die je tijdens het spel hebt neergelegd. Van dit spel is een Nederlandse versie in de maak, die vermoedelijk komend voorjaar op de markt komt.

Ravensburger

Door een vertraging in de productie was het nieuwe Lord of the Rings kaartspel van Knizia niet leverbaar. Tijdens de beurs kreeg ik een demonstratie van de sympathieke marketing & product manager Roel Steinvoorte. Twee tot vijf spelers reizen door Midden-aarde. Speelkaarten met afbeeldingen uit de tweede LotR-film vormen het speelveld. De verschillende locaties worden door wegen verbonden. Op deze wegen krijgen de spelers speelkaarten, die verschillende karaktereigenschappen bevatten. Op een locatie wordt een bepaalde combinatie van eigenschappen gevraagd. Degene die de meeste kaarten met de gevraagde eigenschappenen heeft gespeeld, wint deze etappe. Hiermee verdien je winstpunten, alsmede een ring die je de volgende ronde tot startspeler maakt. Tijdens het eerste potje werd me duidelijk dat aan het ontwerp van deze licentietitel voldoende aandacht is besteed. Het is een interessant kaartspel, waarbij planning en kaartmanagement belangrijk zijn. Ik heb een prototype meegekregen en zal binnenkort een recensie schrijven. Het spel komt vermoedelijk in de tweede week van december op de markt.

In de stand van Ravenburger ging de meeste aandacht uit naar twee releases uit het voorjaar: Pueblo en Mexica. Vooral het eerstgenoemde spel trok veel belangstelling, mede dankzij een prachtige vergrote versie. Wat me verder opviel, was de inzet van de spelleiders. Een team van spellenclub Het Duivelsei heeft zich drie dagen lang ingespannen om de constante stroom belangstellenden aan het spelen te krijgen.

De bananenbar

Tijdens Spiel trok Cwali bezoekers met een charmant promotieteam in apenpakjes, in Eindhoven sloeg Corné van Moorsel deze stap over en probeerde hij ons rechtstreeks met bananen in zijn stand te lokken. Gelukkig heeft hij deze trucs niet echt nodig, op de inhoud zijn de spellen al interessant genoeg. In de stand kon je terecht voor het vlotte voetbalspel StreetSoccer en het nieuwe legspel ZooSim. Het laatstgenoemde spel was populair, de stapel kokers werd snel kleiner. Aan het einde van de beurs had hij niet meer dan 10 exemplaren over. Een tweede druk is inmiddels in de maak.

Phalanx Games

Uli Blenneman van Phalanx Games heeft zich de afgelopen week helemaal sufgeknipt om een speelbaar prototype van Nero te fabriceren. Nero is een strategisch bordspel waarbij vier opvolgers van deze beruchte keizer strijden om de macht in Rome. Nero is overigens geen wargame, maar eerder een uitdagend gezelschapsspel. De spelhandelingen worden gestuurd door speelkaarten met meerdere functies. Je kunt de kaarten onder meer gebruiken voor de versterking van je gevechtskracht en voor speciale acties. Als je die acties op het juiste moment inzet, kun je de tegenstanders onaangenaam treffen. Kaartmanagement speelt een belangrijke rol. In de vier spelfasen krijg je een beperkte hoeveelheid kaarten. Tijdens je beurten mag je er 1-4 uitspelen. Als je de kaarten te snel verspeelt, loop je aan het einde van een fase misschien achter de feiten aan. Zowel de cover als de overige afbeeldingen zijn schitterend uitgevoerd. Het spel wordt vermoedelijk eind november geproduceerd. De andere nieuwe titel Waterloo was wel volop verkrijgbaar.

Pin International

Deze nieuwkomer is gespecialiseerd in min of meer abstracte spellen, die opvallen door het prachtige spelmateriaal: een stevig houten spelbord en dito speelstukken. Ze hadden een indrukwekkende hoeveelheid spellen bij zich, waarvan ik tot op heden slechts één titel heb gespeeld. Cityscape is een spel voor twee tot vier spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een houten bord met een speelveld van 4 x 4 bouwkavels, 25 bouwstenen in vijf hoogtes en vier houders, waarin iedere speler met vier verborgen dobbelstenen zijn doelen aangeeft. In het geheim plan je de ontwikkeling van de stad vanuit jouw positie aan de speeltafel. Tijdens de individuele beurten probeer je de eigen plannen te verwezenlijken en die van de medespelers te frustreren. Hiervoor heb je uiteraard wat geluk nodig, maar moet je tevens anticiperen op de plannen van je medespelers. Al met al een lekker vlot gezelschapsspel.

Spiele aus Timbuktu

Dit is de bedrijfsnaam van de sympathieke Duitse spelauteur Michael Schacht. Hij is in Nederland bekend om zijn 999 Games spellen Isis & Osiris, Packhuys en het uitmuntende Kardinaal & Koning. Tijdens het Spellenspektakel moest hij af en toe opdraven voor handtekeningensessies, presenteerde hij een interessante expansie voor Packhuys en verkocht hij zijn eigen kaartspellen Mogul, Crazy Race en Station Manager. Ik heb alleen de eerste titel gespeeld en kan die iedereen van harte aanbevelen. Mogul is een zalig en vlot veilingspelletje, waarbij je moet toeslaan voordat de beurs crasht.


Timbuktu - de charmante helft

Samen met Ronald Hoekstra van Spelmagazijn heb ik verder het prototype van een nieuw kaartspel gespeeld. Tijdens Spiel 2002 organiseerde de uitgever Abacus rond dit prototype de actie "Ein Spiel sucht einen Namen", waarbij spelers een titel mochten bedenken. Wat de titel ook wordt, ik zal dit spel komend voorjaar zeker kopen. Het is een toegankelijk spel, waarbij je probeert zo mogelijk veel kaarten in maximaal drie kleuren te verzamelen (pluspunten). Als je met meer kleuren wordt opgezadeld, leveren de overtollige kleuren je minpunten op. Tijdens een speelbeurt mag je één kaart van de stapel trekken, die je vervolgens bij één van de aflegvelden legt. Op elk aflegveld is ruimte voor maximaal drie kaarten. In plaats van trekken, mag je ook alle kaarten van één aflegveld nemen en voor de rest van het rondje passen. Het is uiteraard de bedoeling om de verzameling van je medespelers te voorzien van ongewenste kleuren.

Identity Games

Deze uitgever had een vrij kale stand, maar trok ook zonder opvallende aankleding voldoende aandacht met de spellen Cartagena, TransAmerica en Willem Wever. De eerste twee titels zijn inmiddels bekend bij spelend Nederland. Laatstgenoemde is een quizspel voor 2-6 kinderen vanaf 8 jaar, dat is gebaseerd op het gelijknamige tv-programma van de NCRV. Door het beantwoorden van vragen probeer je als eerste het eindveld op het spelbord te bereiken. Zet het goede antwoord in en probeer de beste plek op het bord te veroveren door je actie- en pestkaarten slim in te zetten. De 600 vragen zijn verzameld door de redactie van het tv-programma. Je vindt vragen als: "waarom krimpen oude mensen? Hoe weet een pilletje waar de pijn zit? Wat eet een Nijlpaard en hoe werkt een raket?"

999 Games

Deze uitgever had dit jaar een aantal monumentale stands in het midden van de zaal opgebouwd. Deze stands waren sfeervol aangekleed en gedurende de gehele beurs gevuld met enthousiaste spelers. 999 Games heeft sinds enige tijd de gewoonte om die spelleiders in rare pakjes te hijsen. Dit leverde ook dit jaar een bijzonder schouwspel op. De Romeinse generaal Bobius Maximus stond dankzij zijn spannende minirok voortdurend in de belangstelling van de vrouwelijke bezoekers. Ik was overigens blij dat zijn neef Fallus Maximus dit jaar op een andere stand werkzaam was.


Bobius Maximus (gekuiste versie)

999 Games had in de weken voor de beurs al een lading nieuwe titels uitgeleverd, in Eindhoven werden we getrakteerd op Handel & Wandel (een expansie voor het Kolonisten kaartspel), Cheops & Alexander de Grote (een set met historische scenario's voor De Kolonisten van Catan), het bordspel Tyros en het veilingspel Magelaen. Voor een beknopte beschrijving van deze spellen verwijs ik je naar de pagina met releasegegevens.

Van Handel & Wandel is overigens slechts een kleine oplage geproduceerd. Deze set is ongetwijfeld snel uitverkocht. Een tweede grotere oplage wordt overigens binnenkort verwacht. De doos met historische scenario's ziet er prima uit, maar viel helaas ook op door de verkoopprijs. Dertig euro voor zo'n set is in mijn ogen een pittige prijs.

Vlak voor de beurs werd de komst van het zusterspel van Carcassonne aangekondigd. Het Duitse origineel en de Nederlandse vertaling waren op het Spellenspektakel niet te koop. Ik heb iemand horen beweren dat 999 Games de standhouders had verboden om de Duitse versie te verkopen. Dit lijkt me grote nonsens, het spel was in Duitsland vrij snel uitverkocht en wordt momenteel opnieuw geproduceerd. De Nederlandse versie is binnenkort verkrijgbaar.

In samenwerking met V&D had 999 Games een leuke verrassing voor de liefhebbers van Kardinaal & Koning: je kon bij V&D de gratis uitbreidingsset Het Vaticaan afhalen. Na het riviertje van vorig jaar opnieuw een sympathiek gebaar van deze uitgever!

Nog meer uitgevers

Op de beurs vond je stands van nog veel meer uitgevers. Splotter presenteerde de nieuwe spellen VOC, Cannes en Oraklos. Eagle Games pronkte met het spectaculair uitgevoerde bordspel Sid Meier's Civilization (de unplugged versie van het populaire computerspel). De Speelstijl had het nieuwe woordspel Taalslang. De Duitse uitgever Bambus demonstreerde het kaartspel Dr. Jekyll & Mr. Hyde en het bordspel Arabana-Opodopo (Kahuna voor 3-4 spelers). In hun stand kon je verder terecht voor een bouwspel van een andere Duitse uitgever. Kris Burm van Don & Co. had geen nieuw spel in de aanbieding, maar trok voldoende belangstelling met zijn uitmuntende reeks abstracte spellen voor twee spelers. Het vijfde spel in de Gipf-reeks is inmiddels ontworpen. Met een beetje geluk kunnen we er volgend jaar van genieten. Kris verklapte dat hij verder bezig is met spel voor meer spelers, dat bovendien - schrik niet! - is voorzien van een thema. Ik ben benieuwd waartoe dit zal leiden. De Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games had vooraf veel nieuws beloofd, maar leverde ter plaatse alleen het verzamelkaartspel A Game of Thrones. Dit spel is gebaseerd op de populaire boekenreeks van George R.R. Martin, A Song of Ice and Fire. De Belgische uitgever Lauwers presenteerde het kaartspel Arne. Dit spel is door een aantal Nederlandse recensenten slecht ontvangen. Ik zal het binnenkort eens proberen met de verbeterde spelregels.

Toernooien, demonstraties en spellenclubs

Het linker balkon was ook dit jaar gereserveerd voor talrijke toernooien. Naast de toernooien voor verzamelkaarters werd daar ook gestreden om het NK Kolonisten van Catan en het EK Bordspellen voor teams. De uitslagen vind je in de nieuwsrubriek van deze site. Het viel me op dat de toernooiruimte dit jaar goed was ingericht en aangekleed en bovendien werd beheerd door een zeer vriendelijke floormanager. Naast de toernooien in het beursgebouw organiseerde The Blue Troll 's avonds allerlei speciale Magictoernooien in de Holiday Inn. Dit was een leuk initiatief en ze leverden goed werk, maar als verstokte bordspeler had ik 's avonds graag meer vrije speeltafels in het hotel gezien.

Het rechter balkon was gereserveerd voor allerlei spellenclubs uit Nederland en België. Er waren maar liefst twee "speel-o-theken" (van Forum en TMG), waar het publiek van oude en nieuwe favorieten kon genieten. De miniaturenexperts van Sameo waren present met hun prachtige monster race. Ook de landelijke spellenvereniging Ducosim beheerde een stand, waar je allerlei leuke spelletjes kon spelen. Ze hadden daar het Sinterklaasgevoel al vroeg te pakken en trakteerden de bezoekers op een wagonlading kruidnootjes. De stichting Nederlandse Spellenprijs demonstreerde vijf van de zeven genomineerde spellen (999 games en Phalanx Games waren blijkbaar vergeten Medina en North & South te leveren). Zaterdag werd daar bekendgemaakt dat Cartagena de hoofdprijs had gewonnen, met één punt voorsprong op mijn grote favoriet Medina. Op vrijdag trok dit balkon nauwelijks bezoekers. Op zaterdag en zondag ontvluchtten honderden mensen de drukte op de beursvloer en was het ook boven een dolle boel.


The Bet

De Belgische spelauteur Johan François demonstreerde het prototype van zijn nieuwe bordspel The Bet. Het hoofd van deze sympathieke veelspeler (en gewaardeerd gastrecensent) zit blijkbaar vol goede ideeën, want ook dit spel lijkt me weer interessant. Door andere verplichtingen heb ik het zelf niet kunnen spelen, maar ik heb gelukkig wel een tijdje mogen genieten van het speelplezier van een paar andere spelers. In The Bet bieden de spelers via een veiling op karakters uit een western stad (sheriff, outlaw enzovoort). In de veiling bied je met fiches, waarvan de waarde afhangt van het beoogde karakter. Deze fiches ben je vervolgens kwijt. De karakters worden in een bepaalde volgorde op het bord geplaatst. Daarna worden goudstukken op een aantal speelvelden gelegd. Vervolgens vechten de karakters duels uit, waarbij de gevechtskracht door een pokerspel met speelkaarten wordt vastgelegd. Je kunt een duel vermijden door de uitdager af te kopen of een deal te sluiten. Na een duel krijgt de winnaar het goud van het aangevallen karakter. Na zeven rondes eindigt het spel en wint degene met het meeste goud.

Het elfde Spellenspektakel was een geweldige beurs. Ik heb me drie dagen kostelijk vermaakt. Het organisatieteam (Frank, Martijn, Bob, Michiel, Henk-Johan en al die andere bezige bijen in hun gele pakjes) verdient een groot compliment. Een bijzonder compliment gaat uit naar organisator Frank Eimers. In slechts drie jaren is het hem gelukt om een voorheen rommelig opgezette beurs op te waarderen naar een evenement van niveau. Je kunt merken dat het Spellenspektakel tegenwoordig daadwerkelijk wordt georganiseerd. 

Inmiddels heb ik vernomen dat organisator Frank Eimers niet meer voor 999 Games werkt. Ik hoop dat zijn opvolger minimaal hetzelfde niveau weet te halen en dat de organisatiegraad van de beurs niet terugzakt naar het amateuristische niveau van de vroege jaren negentig.

Erwin Broens
November 2002
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2002

 


Top