Agenda > Verslagen > Spektakel 2001

 


Spellenspektakel
X
Beursgebouw Eindhoven 2-4 nov 2001

 

 

Afgelopen weekend werd in Eindhoven voor de tiende maal een Spellenspektakel gehouden. Het was dit jaar goed te merken dat het spelen van spelletjes ook in Nederland aan populariteit wint. Na de nodige aandacht in kranten en op televisie lokte het Spellenspektakel dit jaar meer dan 10.000 bezoekers naar het Beursgebouw.

Het Spellenspektakel is vooral leuk door de mogelijkheid om tientallen oude en nieuwe spellen te proberen. Ook dit jaar was een leger spelleiders opgetrommeld om het publiek vlot aan het spelen te krijgen. Deze mensen zijn vrijwilligers, die zich in het algemeen voor een bescheiden onkostenvergoeding en een gratis spelletje meerdere dagen hebben ingespannen om het publiek een leuke beurs te bezorgen. Vooral sommige spelleiders van 999 Games moesten zich letterlijk in het zweet werken, omdat iemand het onzalige idee had opgepikt om ze in allerlei extravagante kostuums te hullen. Het lijkt me geen pretje om jezelf drie dagen lang in hetzelfde pak te moeten hijsen, nota bene in een warme en rokerige zaal met een slechte klimaatbeheersing. Ik wil op deze plek alle spelleiders een compliment maken: jullie inzet maakte het Spellenspektakel tot een groot succes.


Geconcentreerde spelleider in een charmant pakje

Met de huidige bezoekersaantallen komt de maximale capaciteit van het Beursgebouw snel in zicht. De zaal was volgepropt met stands, waardoor de looppaden vaak te smal waren. Hierdoor werden veel stands als alternatieve wandelroute gebruikt, hetgeen niet altijd even prettig was voor de daar aanwezige spelers. Het viel dit jaar ook op dat de facilitaire afdeling slecht was voorbereid op een beurs van deze omvang. De snackcorners waren moeilijk bereikbaar en konden de drukte nauwelijks verwerken. Je moest het vaak doen met lauwe drankjes en je kon ze opdrinken tussen de afvalbergen van je voorgangers. Het was een domme zet om de gebruikelijke Hot Dog verkoper pal naast een snackcorner te plaatsen, er was geen doorkomen aan. Verder werden op de drukke zaterdag veel spellenterrassen niet of nauwelijks schoongemaakt.

Grote en kleine uitgevers

999 Games en V&D hadden een leuke verrassing voor de fans van Carcassonne: De Rivier, een gratis Nederlandstalige uitbreiding met 12 nieuwe tegels. Deze set was gedurende de gehele beurs in grote hoeveelheden verkrijgbaar. De verdeling verliep hier een stuk beter dan een paar weken geleden in Essen.

999 Games had verder een paar nieuwe spellen in de aanbieding. De Hobbit is een simpel kinderspel over de avonturen van Bilbo in Midden-Aarde. Tolkien's fantasievolle wereld staat ook centraal in het nieuwe 2-persoonsspel de Zoektocht. Ik heb het nog niet gespeeld, maar heb weinig hoop op een positieve ervaring, gezien de grote hoeveelheid negatieve recensies over het Duitse origineel. De liefhebbers van Catan konden aan de slag met de eerste twee expansies voor het kaartspel. Die waren al beloofd in het voorjaar van 2000, maar lagen nu eindelijk in grote stapels op de fans te wachten. Op het Prikbord maakte iemand overigens melding van een vervelende productiefout: een van zijn doosjes bevat een verkeerde set kaarten. Het zusterbedrijfje Phalanx Games had een eigen stand, waar het nieuwe Nederlandstalige wargame North & South werd gedemonstreerd. Dit is een prachtig uitgevoerde bewerking van de klassieker A House Divided, een toegankelijke wargame over de Amerikaanse burgeroorlog.

Bij Ravensburger kon je onder meer twee nieuwe spellen spelen. Knizia's Lord of the Rings - het kaartspel is naar mijn persoonlijke smaak het enige interessante gezelschapsspel over Tolkien's Midden-Aarde dat dit najaar is uitgebracht. Verder demonstreerde het Spelkwartier de nieuwe editie van Shark. Dit is nog steeds een geslaagd en gemeen economisch gezelschapsspel, maar ik mis in deze uitvoering met name de regel dat één groep bedrijven geen onbeperkte koersstijgingen kan genereren.

Ook bij de "kleinere" uitgevers kon je kennismaken met interessante nieuwe spellen. De Belgische uitgever Don & Co presenteerde de spellen uit het Gipf-project: stuk voor stuk uitstekende 2-persoonsspellen, die wat mij betreft een groot publiek verdienen. Een van de trekpleisters was het nieuwe DVONN. Dit is een vlot en dynamisch spel waarbij je probeert om stapels met ringen onder je controle te brengen, zonder het contact met de cruciale DVONN-ringen te verliezen. De Duitse uitgever Bambus was onder meer present met het nieuwe bordspel Kanaloa. Dit spel sluit thematisch aan bij Kahuna en is ontworpen door dezelfde auteur. In dezelfde hoek vond je de Nederlandse uitgever Cwali, met de populaire bordspellen Morisi en Titicaca. Cwali demonstreerde verder een prototype van het nieuwe kaartspel Appels en Peren. Als je dit spel wist te winnen, werd je getrakteerd op een sappig stukje fruit.


Meander

Er waren dit jaar ook veel nieuwe uitgevers present. In een van de paviljoens lieten de makers van Meander hun metalen kogeltjes over het bord rollen. Dit smaakvol uitgevoerde puzzelspel trok veel aandacht. Aan de andere kant van de zaal vond ik een stand met het nieuwe legspel 4 Get It. Het is de bedoeling om langwerpige tegels op zo'n manier op het spelbord te leggen, dat je een vierkant met dezelfde of compleet verschillende kleuren vormt. Uiteraard probeer je tegelijkertijd je medespelers te hinderen.


4 Get It

Smir Belgium demonstreerde de prachtig uitgevoerde abstracte spellen van Gigamic. Een leuke verrassing was de aanwezigheid van de Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games. Ze hadden een piepkleine stand, waar je onder meer kon kennismaken met het nieuwe spelsysteem Vortex. Een van hun medewerkers gaf me wat informatie over hun plannen voor 2002. Dan verschijnt onder meer een nieuwe versie van Reiner Knizia's Vegas. De nieuwe titel is Maginor, het nieuwe thema is tovenaars en orakels. Het eerder aangekondigde bordspel Solaris is vermoedelijk definitief van de baan. Een andere nieuwkomer op het uitgeversfront was The Realm of Fantasy. Zij waren tot voor kort alleen bekend als postorderbedrijf, nu presenteerden zij Anera. Dit is een tactisch spelsysteem waarbij de spelers elkaar bevechten in een arena. Bij een volgende gelegenheid mag TROF wel iets meer aandacht aan de aankleding van de stand besteden. De pikzwarte achterwand met een klein logo kwam op mij niet uitnodigend over.

Clubs en spelontwerpers

Ook dit jaar waren de nodige spelverenigingen actief op het Spellenspektakel. De landelijke spellenvereniging Ducosim bemande een stand, waar je drie dagen lang allerlei nieuwe spellen kon proberen. Op vrijdag maakte Ducosim de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2001 bekend. 344 spelliefhebbers deden mee aan een verkiezing waarbij Machiavelli als grote winnaar uit de bus rolde. Ook de stichting TMG was prominent aanwezig, met een spel-o-theek en het internationale spellentoernooi EuropeMasters. De Nederlandse teams gooiden hier geen hoge ogen, de ereplaatsen werden bezet door spelers uit Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de Belgische Forum Federatie was een aanwinst. Deze organisatie demonstreerde vol enthousiasme tientallen gezelschapsspellen en maakte en passant promotie voor een eigen spellenbeurs op zondag 18 november. Ik heb dit jaar eindelijk eens meegedaan aan de Monster Race van de Amersfoortse miniaturenclub Sameo. Dit is een vermakelijk participatiespel met racende miniaturen, vleesetende planten en allerlei ander ongerief. Uiteraard heeft mijn racemonster het spektakel niet overleefd.


Drakenoog

Een andere leuke attractie was de stand waarin spelauteur Johan François zijn bordspel Drakenoog demonstreerde. Dit is een leuk tactisch spel, met een fantasy thema en de nodige interessante spelmechanismen. Gezien de enthousiaste reacties van het publiek, wordt het tijd dat een uitgever dit spel oppikt. Tijdens de beurs is Johan benaderd door medewerkers van een internationale spellenuitgever. Ik hoop dat deze belangstelling tot het gewenste resultaat leidt.

Het verkoopspektakel

Het viel me verder op dat de beurs was overladen met verkoopstands, die veelal dezelfde gezelschapsspellen verkochten tegen dezelfde verkoopprijzen. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom de organisatie dergelijke saaie en schaars ingerichte stands op de belangrijkste routes in de zaal heeft geplaatst. Wat mij betreft houden ze dergelijke stands volgend jaar buiten de deur en reserveren ze meer ruimte voor winkeliers die bereid zijn om spellen te demonstreren. Dit jaar wisten met name V&D, Het Spelkwartier, Toys R Us en Schellens Speelgoed zich positief te onderscheiden. Het draaide daar niet alleen om de verkoop, je kon er ook naar hartelust spelen. Hetzelfde gold voor de heren van The Blue Troll, die dit jaar meerdere leuke kleine Magictoernooien organiseerden. Een aanwinst was de stand met tweedehands spellen van 't Ezelsoor uit Amersfoort. Hier vond je tientallen klassiekers en andere oude spellen voor vriendelijke prijzen.

Het tiende Spellenspektakel was een geslaagde spellenbeurs, die met enig schaafwerk in de toekomst nog mooier en professioneler kan worden. Als de stijging van de bezoekersaantallen doorzet, groeien ze over een paar jaar uit het Beursgebouw. Als ik het goed heb begrepen, verhuist het Beursgebouw t.z.t. naar een nieuwe locatie. Hopelijk is die nieuwe zaal groot genoeg om een groeiend Spellenspektakel aan te kunnen (en heeft de facilitaire dienst van het Beursgebouw in de tussentijd een paar bijscholingen gevolgd).

Erwin Broens
November 2001
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2001

 


Top