Agenda > Verslagen > Spektakel 2000

 


Spellenspektakel
IX
Beursgebouw Eindhoven 3-5 nov 2000

 

 

In het verleden was het Spellenspektakel een bescheiden beurs, die met moeite zo'n 3.500 bezoekers naar Eindhoven wist te lokken. In 1999 leidde de samenwerking met het computerspellenblad Hoog Spel tot een verdubbeling van het bezoekersaantal. Dit jaar draaiden de computerspellen op een laag pitje, maar had men grote verwachtingen van de aantrekkingkracht van Pokémon. Afgelopen weekend bleek dat Pokémon terrein verliest, de verwachte massa kinderen kwam niet naar de beurs. Desondanks trok het Spellenspektakel meer bezoekers dan ooit tevoren. Deze mensen kwamen voor leuke spelletjes en niet voor de zoveelste rage. Een slordige 8.000 - 9.000 bezoekers hebben zich drie dagen kostelijk vermaakt met het beste dat de Nederlandse spellenuitgevers en -winkeliers te bieden hebben. Dit is een positieve ontwikkeling die nog veel moois voor de toekomst belooft.


een van de sfeervolle stands

De uitgevers

De grote Nederlandse uitgevers presenteerden hun nieuwste spellen in (meestal) sfeervolle stands. Een leger van vrijwilligers was opgetrommeld om de bezoekers zonder moeite aan het spelen te krijgen. Deze spelleiders hebben zich drie dagen volop ingespannen en hebben de beurs mede tot een succes gemaakt.

Ravensburger was dit jaar voor het eerst present. In een mooi uitgelichte stand demonstreerden zij het "kaartspel met het 3d-bord" Sky Runner. In een sfeervolle tent introduceerden zij Java, het nieuwe spel van het meermaals bekroonde auteursduo Kramer & Kiesling. Vooral bij Java was het constant dringen geblazen. Dit is op zich logisch, want de relatie met de populaire voorganger Tikal ligt er wel erg dik bovenop.

In tegenstelling tot voorgaande jaren stond Jumbo in een piepkleine en overvolle stand. Zo'n presentatie is een grote uitgever onwaardig; dit moeten ze volgend jaar beter verzorgen. Ze demonstreerden er verschillende spellen, waarvan de ratelende veilingklok van De Veilingmeesters van Amsterdam de meeste aandacht trok.

Bij Goliath ging de belangstelling vooral uit naar het nieuwe kaartspel Online (afleggen, verzamelen en pesten met een internetthema) en het abstracte denkspel Rolit. De stand was klein, maar wel smaakvol aangekleed.

999 Games kreeg veel klachten over de vage releaseplanning van 2000. De liefhebbers waren uiteraard teleurgesteld over de vertraagde productie van Steden & Ridders, de populaire expansieset voor de Kolonisten van Catan. Gelukkig waren er toch de nodige nieuwe releases te bewonderen. De grote trekpleister was Knizia's In de Ban van de Ring. De mooie stand waar dit spel werd gedemonstreerd, was drie dagen lang afgeladen vol. Dit spel was zo populair dat de spelers stonden te dringen om een vrije plek. De andere nieuwe titels waren: Kardinaal & Koning (mijn persoonlijke favoriet), Carcassonne (een uitstekend tactisch legspel), Attila (het "aandelenspel" over Germaanse barbaren) en Machiavelli (het listige bouwspel met de nodige gemene trekjes). De drie laatstgenoemde spellen werden gedemonstreerd in een verdomhoekje naast een van de snackbars. Dit was een kale en ongezellige stand, die absoluut geen sfeer uitstraalde. Uiteraard trokken de bezoekers zich dit niet aan en werd er naar hartelust gespeeld. Ik hoop dat Bruinsma de releaseplanning en de bestelling van standmateriaal volgend jaar beter op elkaar afstemt.

Kris Burm was present met zijn uitmuntende abstracte denkspellen, waaronder het nieuwe Zčrtz. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zijn eigen beurs te promoten. Dit evenement voor de liefhebbers van abstracte spellen heet "Het Andere Spel" en wordt dit jaar op 18 en 19 november in Antwerpen gehouden. Zie de website voor meer informatie.

Voor Belgische kwaliteit ga je naar Kris, voor simpele kost ga je naar Telar. Deze nieuwe Belgische uitgever presenteerde het bordspel Dalton City. Dit is een variant op Monopoly die zich afspeelt in een wild west setting. Het spel is inderdaad een stuk wilder dan Monopoly. Het barst van de "toevallige gebeurtenissen" en heeft een torenhoge geluksfactor. Als je van Monopoly houdt, is dit waarschijnlijk een leuk spel. Niet leuk is de vormgeving, zoiets lelijks heb ik sinds de jaren 70 niet meer gezien.

Cwali is de firmanaam van de eenmanszaak Corné van Moorsel. Deze Nederlandse spelontwerper toonde zijn nieuwe bordspel Morisi. Gelukkig sneeuwde hij niet onder in het geweld van de grote uitgevers en trok dit geslaagde tactische denkspel de nodige aandacht van spelers en kopers.

Ducosim

Deze landelijke spellenvereniging is na twee matige jaren weer uit het dal gekropen en profileerde zich deze beurs op grootse wijze. Ze bemanden twee spellenterrassen, waar ze van alles demonstreerden en de nodige toernooien organiseerden. Daarnaast was er een infostand, waar men kennis kon maken met het prachtige tijdschrift Spel! en men zich kon aanmelden als lid (om daarna meteen met 10% korting de nodige spellen aan te schaffen). Ten slotte werkten ze volop mee aan de alternatieve Spel van het Jaar verkiezing die onlangs op het Spellenforum is opgestart. Ducosim is weer een vereniging met toekomst (dat komt mooi uit met het 25-jarige jubileum in aantocht).

De computers

Na het vertrek van Hoog Spel (dit blad bestaat niet meer) bleek het voor 999 Games lastig om standhouders uit de computerhoek te werven. De "plugged" afdeling was dit jaar aan de kleine kant. Dit was echter geen probleem, want met dank aan Homesoft kon je een aantal leuke computerspellen spelen, waaronder Gift en Airfix Dogfighter.

Pokémon & Kippenkak

De aantrekkingskracht van Pokémon was minimaal, dit kaartspel is waarschijnlijk een gepasseerd station. Het Pokémonland had desondanks een positieve uitstraling. Deze hoek van de zaal was gevuld met leuke speelartikelen voor kleine kinderen. Als zij zich vermaken, komen de families naar de beurs en hebben we volgend jaar meer dan 10.000 spelers over de vloer! Een tip voor volgend jaar: zorg dat er meer leuke kinderspellen worden gedemonstreerd. Jakkiebak Kippenkak! is een mooie start, maar daar kan nog veel meer bij. Misschien kunnen 999 Games, Jumbo en Ravensburger volgend jaar een "Kinderland" sponsoren?

De winkels

De aanwezige spellenwinkeliers hadden in het algemeen een meer dan tevreden grijns op het gelaat. Het publiek was niet alleen aan het spelen, ze kochten ook de nodige spellen. Een van de nieuwe standhouders was Schellens Speelgoed uit Nuenen. Dit is een Top 1 Toys winkel die zich ook richt op spellen voor volwassenen. Deze winkel wordt geleid door een vriendelijk echtpaar, dat een aanstekelijk enthousiasme uitstraalt. Een andere nieuwkomer was Toys R Us, waar men pas op zondag begreep dat spelletjes beter verkopen als je ze demonstreert. Het spelkwartier uit Arnhem en Zwolle weet dit al jaren en was in vol ornaat aanwezig met twee verkoopstands en twee terrassen waar je allerlei spellen kon proberen.

Er waren ook een paar buitenlandse standhouders, waaronder een Brits bedrijf met fantasyspellen en -snuisterijen, de Duitse wargames specialist Fantasy En'Counter (met zeer interessante aanbiedingen) en The Second Games Galore, een Britse verkoper van tweedehands spellen.

Uiteraard waren de verkopers van Magic- en Pokémonkaartjes weer volop aanwezig. The Blue Troll presenteerde zich op professionele wijze met een stand op een toplocatie. De rest ging voor de goedkope oplossing en had een kraampje gehuurd op de inmiddels traditionele markt. Ik begrijp trouwens niet waarom die markt nog steeds "ruilmarkt" wordt genoemd. Hier zitten semi-professionele handelaren, die voornamelijk zijn gericht op het binnenhalen van pegels.

Miniaturen

De Britse uitgever Games Workshop demonstreerde o.a. de nieuwe versie van Warhammer, het populaire "fantasy miniature wargame". Ze organiseerden verder een schilderwedstrijd en de nodige andere demo's. De Amersfoortse Warhammerclub Sameo organiseerde een in eigen beheer ontwikkeld racespel met miniaturen. Ze hadden blijkbaar iets leuks bedacht, hun stand werd omringd door enthousiaste spelers. Er was verder een stand waar liefhebbers historische veldslagen simuleerden met hun miniaturen. De miniaturenhobby heeft weer een voet tussen de deur gezet. Laten we hopen dat deze trend zich voortzet en dat er komend jaar nog meer te beleven is voor de liefhebbers van dit genre.

Het negende Spellenspektakel was een zeer geslaagde spellenbeurs, die spelers in alle soorten en maten op hun wenken heeft bediend. 999 Games heeft eindelijk een concept gevonden dat aanslaat bij een breder publiek. Als ze deze lijn voortzetten, groeien ze volgend jaar uit het Beursgebouw en hebben we een Spektakel dat rijp is voor een van de grote zalen in het midden van het land.

Ik wil dit korte verslag besluiten met een woord van dank aan iedereen die de beurs tot een succes heeft gemaakt en vooral met een groot compliment voor de motor achter deze beurs: Frank Eimers, een nieuwe medewerker van 999 Games, heeft hier iets neergezet waaraan we nog jaren plezier kunnen beleven.

Erwin Broens
November 2000
 

Agenda > Verslagen > Spektakel 2000

 


Top