Agenda > Verslagen > Nürnberg 2000

 


Spielwarenmesse
Nürnberg - februari
2000

 

 

Vanaf donderdag t/m zondag heb ik met Michael Bruinsma en Danny van Altena van 999 Games de internationale speelgoedbeurs in Nürnberg bezocht. Dit is een enorme vakbeurs met bijna 2.800 standhouders uit alle delen van de wereld en een zaaloppervlakte van ongeveer 145.000 m2. De 12 zalen zijn gevuld met alles wat je in een speelgoedwinkel kunt tegenkomen, lego, kinderboeken, poppen, modeltreinen, hobbelpaarden, computerspellen, enzovoorts.

Gelukkig voor mij en de bezoekers van deze site waren ook de spellen goed vertegenwoordigd. In tegenstelling tot een publieksbeurs als Spiel in Essen is het in Nürnberg echter niet of nauwelijks mogelijk om die spellen daadwerkelijk te spelen. De stands zijn ingericht voor de ontvangst van inkopers en journalisten. De spellen worden gepresenteerd en kort uitgelegd, maar er is uiteraard geen ruimte voor een compleet spel.

Naast de kennismaking met nieuwe spellen, was de beurs vooral interessant door de ontmoeting met allerlei persoonlijkheden uit de spellenscène. Het gezelschap van de boys van 999 Games was op zich al aangenaam en leerzaam, maar leidde ook nog eens tot de ontmoeting met allerlei andere interessante mensen. Zo bezochten we een feestavond van Goldsieber, waar we onder meer hun nieuwe spellen konden spelen, dineerden we met de sympathieke mensen van Amigo en Carta Mundi, vermaakten we ons op de party van de SAZ (spelauteursgilde), waar Reiner Knizia zich een prima gastheer toonde, enzovoorts. Verder had ik ontmoetingen, gesprekken en/of koffiesessies met Knut-Michael Wolf (Spielplatz), Mik Svellov (Brett & Board), Alan Moon (o.a. Elfenland, Union Pacific), John Bohrer (Winsome Games), Jay Tummelson (Rio Grande Games), Martin Wallace (o.a. Lords of Creation, Weisse Lotus), Reiner Knizia (o.a. Ra, Eufraat & Tigris), Jean Vanaise (o.a. Minos, Shark), Peter Fenlon (ICE en Mayfair), Kris Burm (o.a. Gipf, Tamsk en Zertz), Corné van Moorsel (o.a. Isi) en Michael Schacht (o.a. Packhuys en Kardinal & König).

Het laatste nieuws

Over de nieuwe spellen kon je de afgelopen weken elders op Spelweb de nodige informatie vinden. Ik zal de eerder gepubliceerde overzichten hier niet herhalen, maar me beperken tot de laatste nieuwtjes en wijzigingen.

Het belangrijkste nieuws is ongetwijfeld het bordspel over "In de ban van de Ring" van Reiner Knizia. Ik was aanwezig bij een uitleg van het spelsysteem en een presentatie van een demoversie, maar mij is gevraagd hier inhoudelijk niets over te zeggen. Ik beperk me daarom tot de informatie uit een folder. Het is een uniek spel, dat is gebaseerd op scenario's die de verhaallijn van het boek volgen. De spelers "vechten" uiteraard tegen Sauron, maar lopen ook het risico gecorrumpeerd te worden door het kwaad. Het spelsysteem is voor een groot deel gebaseerd op samenwerking tussen de spelers. Het spel is overigens zo opgezet dat men in de toekomst zonder moeite nieuwe scenario's kan inpassen.

Speldoos

Kosmos toonde verder een model van een driedimensionale Kolonisten van Catan. Hier bestaan de zeskantige bordstukken uit prachtige plastic landschappen met kleine boompjes, bergen enzovoorts. Deze "Catan 3-D" verschijnt naar verwachting komend najaar. Meer nieuws uit Catan: in Duitsland wordt het bordspel t.z.t. voorzien van aangepaste introductieregels voor beginners. De Kolonisten van Catan wordt in Duitsland nog steeds goed verkocht. In een Top 20 van 1999 staat het op de vierde plaats (2 plaatsen hoger dan het actuele Spiel des Jahres Tikal!). Op de eerste plaats staat de Furby van Hasbro. Aangezien Kosmos in 2 maanden zo'n 100.000 Sternenfahrers heeft verkocht, zullen ze daar niet klagen over de resultaten.

999 Games zal in de loop van dit jaar Nederlandstalige versies van een flink aantal van de nieuwe Duitse spellen uitbrengen. De komende maand zijn ze nog druk bezig met de gevolgen van "Pokémania". Zodra de planning voor 2000 is afgerond, zal ik de relevante gegevens presenteren. 

Bij Schmidt Spiele speelde ik met Kris Burm zijn nieuwe denkspel "Zèrtz". Zoals gebruikelijk werd ik compleet afgedroogd. Ondanks de smadelijke nederlaag was het een mooie ervaring. "Zèrtz" is een origineel bordspel in een prachtige uitvoering. Helaas is de verschijning van het spel enigszins vertraagd door een probleem met het spelmateriaal. De kleuren van twee van de drie soorten kogels leken dermate veel op elkaar, dat de speelbaarheid van het spel in gevaar kwam. Dit probleem wordt uiteraard opgelost. Als het spel eind maart in de winkels ligt, is alles weer in orde.

Jumbo presenteerde "De Veilingmeesters van Amsterdam", inclusief de productieversie van de veilingklok. Het spelmateriaal is mooi geworden, de klok ziet er degelijk genoeg uit en ratelt als een bezetene. Op de Jumbostand kon je tevens een demo van het "Big Brother" spel bewonderen. Nu dit programma ook in Duitsland op TV komt, is de afzetmarkt blijkbaar interessant geworden. Het spel doet overigens op het eerste gezicht denken aan "Kleur Bekennen" c.q. "Black Box".

Martin Wallace van Warfrog had ook interessant nieuws. In oktober zal Warfrog twee nieuwe spellen uitbrengen in de zelfde professionele uitvoering als Lords of Creation. Het ene spel heet vermoedelijk "Way out West". Dit is een bouwspel in het Wilde Westen. De spelers bouwen banken, saloons etc. in verschillende dorpjes en handelen onder meer in vee. Het tweede spel, "Empires of the Ancient World", is een veroveringsspel in de stijl van Vinci. Het spelbord toont Europa in de klassieke oudheid. De spelers verdienen winstpunten door het veroveren van gebieden of door onderhouden van handelsbetrekkingen. Het gevechtssysteem werkt met speelkaarten en gebruikt een geavanceerde vorm van het bekende "steen, papier en schaar" principe.

Over Vinci gesproken, uitgever Descartes is eindelijk bezig met een verbeterde versie van de spelregels. Waarschijnlijk is het nieuwe regelboekje straks los verkrijgbaar voor de bezitters van de dramatisch slechte eerste versie.

Winsome Games komt in 2000 met maar liefst 4 nieuwe treinspellen. De details zijn me nog niet bekend, deze volgen zo spoedig mogelijk.

Tijdens de beurs bleek dat de vooraf verzamelde informatie op onderdelen verouderd bleek te zijn. De release van het bordspel "San Francisco" van Amigo is verschoven naar de late zomer van dit jaar, zodat we dit spel pas tijdens Spiel 2000 kunnen spelen. De naam van Alan Moon's bordspel over Australische Aboriginals is gewijzigd in "Wongar". De aanvankelijk geplande output van Queen Games blijft vooralsnog beperkt tot vijf titels.

Erwin Broens
Februari 2000 

Agenda > Verslagen > Nürnberg 2000

 


Top