Agenda > Verslagen > Noorderspel 2009

 


Noorderspel 2009

Groningen - 7 & 8 maart 2009

 

 

Dit weekend werd voor de tweede keer een tweedaagse versie van de spellenbeurs Noorderspel georganiseerd. Dit is een kleine en sfeervolle beurs voor liefhebbers van allerlei spelsoorten. In het verleden werd de beurs georganiseerd door Rabenhaupt, tegenwoordig zit er een bedrijf aan de knoppen. Deze nieuwe organisator heeft nog niet helemaal door hoe je spelers naar zo'n evenement lokt (getuige de onoverzichtelijke website en de ter plaatse onvindbare wegwijzers), maar in de zalen zelf was genoeg te beleven. Het nadeel van zo'n commerciŽle organisator viel op bij de voordeur, de entree is niet langer gratis. Aan de andere kant is 6 euro een fatsoenlijke prijs voor een dagje speelplezier.

De beurs werd gehouden in de Euroborg-vestiging van het Noorderpoortcollege, waar de opleidingen voor horeca en toerisme worden verzorgd. De opvallend keurige en zeer vriendelijke horecamedewerkers waren een meegeleverde bonus.


demonstraties van 999 Games

De belangrijke Nederlandse uitgevers waren present met demotafels vol bord- en kaartspellen. QWG Games demonstreerde onder meer het fonkelnieuwe bordspel Genua. 999 Games presenteerde recente favorieten als Dominion en Stenen Tijdperk. Bij The Game Master kon je terecht voor De Koningsburcht en Rotterdam. De vaste spelleiders van Ravensburger hadden een eigen spellendag in Leiden, zodat mensen van Rabenhaupt deze spellen mochten demonstreren.


de nieuwe versie van Genoa


Martyn F demonstreert Cities


samenwerken voor kids

In een aparte zaal vond ik tafels vol kinderspellen, waaronder de coŲperatieve titels van Zonnespel. Daar stonden ook speeltafels van Geode Games (met Krakow 1325 AD), Martyn F (met Cities en Wadi) en Boosterbox. Laatstgenoemde had de drukproeven van Black Stories bij zich. De Nederlandse editie van dit sfeervolle spel komt eind mei uit. Boosterbox denkt al na over andere versies van dit spelsysteem.

Een leuke attractie was de stand van de Duitse uitgever Eggert Spiele. In de loop van de zaterdag demonstreerde Peter Eggert daar een prototype van het nieuwe bordspel Sherwood Forest.


Change Horses

De spelers zijn struikrovers, die in Sherwood Forest koetsen overvallen. Deze koetsen worden begeleid door gewapende krachten. Deze gewapende begeleiders zijn vaak zo sterk, dat de spelers moeten samenwerken om de overval tot een succes te maken. In de basisvariant nodigt de actieve speler een medespeler uit om zich bij hem aan te sluiten op de gekozen hinderlaaglocatie. Als een passerende koets met succes wordt beroofd, wordt de buit over de deelnemers verdeeld (met een voordeeltje voor de initiatiefnemer). Deze buit bestaat uit winstpunten en een extraatje in de vorm van geld of een nieuwe rekruut.


Sherwood Forest (prototype)

De centrale hinderlaaglocaties zijn zeer lucratief, maar worden ook vaker bezocht door de sterke strijdmacht van de Sheriff. Je kunt jouw mannen ook inzetten op speciale locaties. Daar kun je een wapenkaart kopen, een rekruut werven, gedekte koetskaarten bekijken (om de route en de gevechtskracht te zien) of geld doneren aan de kerk (voor winstpunten). Ik heb als aandachtige toeschouwer alleen kennisgemaakt met deze basisregels. De regels voor gevorderden introduceren onderhandelingen en meer ruimte voor list en bedrog. Sherwood Forest wordt eind maart verwacht.


hier wordt vaker gespeeld

Noorderspel 2009 was wat mij betreft een geslaagd evenement, dat ik ook in de toekomst met plezier hoop te bezoeken. Een spellenliefhebber uit de noordelijke provincies mag deze beurs in ieder geval niet missen. Ook als je iets verder uit de buurt woont, zou ik volgend jaar een poging wagen.

Erwin Broens
Maart 2009 

Agenda > Verslagen > Noorderspel 2009

 


Top