Agenda > Verslagen > Noorderspel 2003

 


Noorderspel 2003

Groningen - maart 2003

 

 

De Groninger spellenvereniging Rabenhaupt organiseerde afgelopen zaterdag de spellenbeurs Noorderspel. Dit is een sfeervolle spellendag voor liefhebbers van allerlei spelsoorten. Omdat het de bedoeling is om veel mensen kennis te laten maken met alle aspecten van de spellenhobby, was de toegang opnieuw gratis. Dit had tot resultaat dat in de loop van de dag allerlei toevallige passanten, ouders met kinderen, maar ook de meer fanatieke spelliefhebbers de beurs bezochten. De beurs was goed georganiseerd, de zaal was overzichtelijk ingedeeld en waren voldoende evenementen om de bezoekers bezig te houden.

Rabenhaupt organiseerde toernooien voor De Kolonisten van Catan en Carcassonne, met ondersteuning van 999 Games. Het eerstgenoemde toernooi zorgde zoals gebruikelijk voor volle tafels. Carcassonne is blijkbaar minder populair als toernooispel. Net als in Amersfoort was ook nu de belangstelling bedroevend. Dit verbaast me enigszins, Carcassonne heeft immers pit genoeg om een interessant toernooi op te leveren. Naast de toernooien demonstreerde 999 Games ook diverse bord- en kaartspellen, waaronder het nieuwe 2-persoonsspel Ballonrace. Dit is een leuk spelletje, waarbij je meer moet plannen dan je op het eerste gezicht zou denken. Het spel is overigens alleen leuk als de houten blokjes in een redelijke verdeling uit de zak komen. Als je een ongelukkige combinatie van blokjes trekt, kan het spel vastlopen.

Ducosim verzorgde demonstraties van de nieuwste Duitse spellen, de "fun for 2" reeks van Ravensburger en een paar titels van Identity Games. Van de laatstgenoemden was vooral Clans populair. Het wordt tijd dat Identity Games de Nederlandse versie op de markt brengt. Uit de nieuwe Duitse oogst kwamen onder meer Bohn Hansa, Paris Paris, Coloretto en New England op tafel. Met name het luchtige kaartspelletje Coloretto sloeg aan. Dit lijkt me een passende kandidaat voor de kaartspellenseries van PS Games of 999 Games.

Elders in de zaal kon je terecht voor rollenspellen, historische veldslagen met miniaturen, een GO-toernooi, het Lord of the Rings verzamelkaartspel en tal van andere activiteiten. In een andere zaal werden evenementen rond Magic en Warhammer georganiseerd. Daar vond je ook het bordspel Daag Uit!, een partyspel waarbij de spelers rond bepaalde thema's hun tegenspelers moeten uitdagen. Dit spel is het resultaat van een project van aantal studenten van de Hanzehogeschool Groningen. In de foyer was ruimte gereserveerd voor diverse handelaren. De Duitse spellenwinkel Fantasy En'Counter verkocht Amerikaanse wargames en kaartspellen, alsmede een paar nieuwe Duitse titels. Bij WirWar kon je terecht voor Nederlandstalig speelplezier. In de Bring & Buy stand vond je tientallen klassieke gezelschapsspellen.

Noorderspel 2003 was een geslaagd evenement, dat wat mij betreft voor herhaling vatbaar is. Een spellenliefhebber uit de noordelijke provincies mag dit in ieder geval niet missen. Ook als je iets verder uit de buurt woont, moet je het volgend jaar toch eens proberen. Op deze sfeervolle spellenbeurs heb je immers de kans om de nieuwe spellen van het voorjaar te proberen.

Erwin Broens
Maart 2003 

Agenda > Verslagen > Noorderspel 2003

 


Top