Agenda > Verslagen > Ducosim

 


Ducosim Spellenbeurs

Amersfoort - 6 maart 2010

 

 

Zaterdag 6 maart organiseerde de landelijke spellenvereniging Ducosim zijn winterbeurs in Stadshal De Flint te Amersfoort. Deze spellenbeurs was met name om twee redenen interessant, ten eerste door de presentatie van veel nieuwe spellen van Nederlandse uitgevers, ten tweede door de jaarlijkse spellenveiling.

De Ducosim spellenveiling was in het verleden een lekkernij voor liefhebbers van bijzondere spellen. Tegenwoordig bevat de kavellijst naar mijn smaak te veel afdankertjes. Waardeloze troep van bijvoorbeeld Identity Games en Phalanx Games kwam deze keer in te grote hoeveelheden langs. Deze bagger uit de stoffige hoekjes van de uitverkoopbakken werkt niet sfeerverhogend. Daaraan konden zelfs de enthousiaste veilingmeesters niets veranderen. Gelukkig zorgden de kroonjuwelen van de kavellijst wel voor spektakel. Een ‘shrink wrapped’ editie van Alan Moon’s bordspel Elfengold ging weg voor maar liefst 115 euro.

De zaalindeling was helaas niet best. Het lijkt erop dat de grote tafels vol miniaturen steeds verder oprukken, waardoor de tafels met bordspellen veel te dicht op elkaar worden geplaatst. Je zit daar rug aan rug en kunt nauwelijks tussen de tafels door lopen. Dit zijn nota bene de tafels van belangrijke relaties (toonaangevende uitgevers) en bovendien de belangrijkste attractie voor de gemiddelde beursbezoeker. Je kunt het niet maken om deze speeltafels zo knullig neer te zetten. Belangrijke stands moeten herkenbaar en toegankelijk zijn. Terug naar de miniaturen. Het overgrote deel van deze tafels wordt niet gebruikt voor publieksvriendelijke activiteiten als demonstraties en participatiespellen. Bezoekers hebben hier dus helemaal niets aan. Het is onbegrijpelijk dat dergelijke tafels een groot deel van de beurszaal vullen. Beperk de miniaturen tot het podium en de eerste meters aan de voet van dit podium en gebruik de grote zaal om je publiek te vermaken. Daar moet het bij zo'n spellenbeurs immers om draaien. 

De Amersfoortse Spellenwinckel heeft in deze zaal ooit twee evenementen voor kinder- en familiespellen georganiseerd, waarop meer dan 800 bezoekers afkwamen. Het overgrote deel van deze bezoekers is nog geen Ducosimpubliek. Het wordt tijd dat Ducosim aandacht besteedt aan de spelletjesliefhebbers uit Amersfoort en omstreken. In deze stad zijn maar liefst drie speciaalzaken, waar je publiciteit voor deze Ducosimbeurzen kunt maken. Lijkt mij een kans voor open doel, schiet deze bal er dan eindelijk eens een keer in!

999 Games demonstreerde twee nieuwe titels, Fabrieksmanager en Brug naar de Hemel. Laatstgenoemde heb ik nog niet gespeeld, eerstgenoemde heeft mijn speeltafel al meerdere malen gehaald. Je bouwt een eigen fabriek met machines, pakhuizen en robots. Met arbeiders en energie laat je jouw fabriek draaien. Het is de bedoeling om het meeste geld te verdienen. De bedrijfswinst is het saldo van jouw omzet (de waarde van jouw productie of jouw pakhuizen) en de – stijgende – energiekosten. Het is ook zaak om voldoende arbeiders vrij te spelen, omdat je deze hard nodig hebt bij het bieden op de speelvolgorde en voor het bemachtigen en inzetten van nieuwe fabriekstegels. Een erg leuk en opmerkelijk vlot spel voor bieders en planners die niet vies zijn van rekenwerk. Een minpunt is de adviesverkoopprijs van 40 euro. Dit is een tientje duurder dan de Duitse editie. Dit vind ik een belachelijk prijsverschil voor een spel met taalneutraal spelmateriaal.

Quined Games presenteerde het nieuwe bordspel Chocolatl, dat pas in de loop van het voorjaar op de markt komt. Dit spel bemoeit zich met de geschiedenis van de Azteken, het volk dat 800-500 jaar geleden over Mexico heerste. De god Quetzalcoatl waakt over het voedsel van de goden, cacao. Iedere speler heeft een gelijke set met 13 biedkaarten (waarde 0-12), waarvan hij er één gedekt aflegt. Deze kaart doet niet mee en levert aan het einde bonuspunten op. Het is zaak om elke ronde jouw kaarten zo goed mogelijk in te zetten op de zes verschillende actievelden op het speelbord. Je zet op elke locatie twee kaarten in. Afhankelijk van de koppositie op het scorespoor worden de kaarten op verschillende manieren ingezet (dicht versus gedeeltelijk open, alle velden in één keer versus veld voor veld). Op het eerste actieveld krijgt de winnaar een speelfiguur die op latere actievelden gelijke standen breekt. De laagste bieder wordt de rest van de ronde opgezadeld met een aftrek van 1 biedpunt. Op het tweede veld bieden drie dobbelstenen winstpunten voor de hoogste bieders. Op het derde veld kun je een permanente of een tijdelijke biedbonus verdienen. Op het vierde veld bouwen de hoogste bieders aan een piramide, wat tijdens het spel en bij de eindtelling de nodige punten kan opleveren. Op het vijfde veld verdient de hoogste bieder pluspunten en de laagste bieder twee strafpunten. Op het zesde veld worden twee nieuwe biedkaarten aangeboden, waarmee je een lage kaart in jouw set kunt opwaarderen. Het derde en het zesde veld verdienen voldoende aandacht. Als een medespeler meerdere bonussen en sterke vervangende kaarten kan bemachtigen, zal jij het spel niet winnen. We hebben helaas een regelfoutje gemaakt, waardoor de speelbalans enigszins werd verstoord. Als ik het effect van deze vergissing wegpoets, resteert een vlot en erg leuk biedspel. Blind bieden op meer lekkernijen dan je kunt bemachtigen, dit deed mij meteen denken aan Morgenland. De eerste kennismaking met Chocolatl is mij goed bevallen. Dit spel staat hoog op mijn verlanglijstje.

Bij White Goblin Games had ik de nieuwe titels Rattus en Hotel Samoa verwacht, maar vond ik alleen Macao. Dit pittige bordspel met een innovatief actiemechanisme is mij goed bevallen, maar het gebrek aan sfeer en de gekunstelde mengelmoes van subsystemen landt niet bij iedereen even lekker. Ik heb Rattus en Hotel Samoa inmiddels wel gespeeld. Eerstgenoemde is een zalig pestspel, waarbij je zoveel mogelijk blokjes op het bord moet zien te houden. Laatstgenoemde is een leuk biedspel, waarbij je jouw hotelkamers probeert te vullen met rijke toeristen. Helaas zijn de regels van beide spellen van een matige kwaliteit: wollige zinnen, onduidelijke uitleg en de nodige taal- of tikfouten. Daar kun je op wachten, als je regels laat controleren door een eindredakteur (sic).

Spelgroep Phoenix demonstreerde Seeland, de nieuwe troef van Ravensburger. De respons van de spelers was positief. Voor een beschrijving verwijs ik je naar mijn preview.

The Game Master presenteerde het nieuwe bordspel Tobago. Deze licentietitel is afkomstig van de Duitse uitgever Zoch. De Nederlandse editie wordt in de loop van april verwacht. Voor een beschrijving verwijs ik je naar mijn recensie.

Erwin Broens
Maart 2010 

Agenda > Verslagen > Ducosim

 


Top