Agenda > Verslagen > Ducosim

 


Ducosim Spellenbeurs

Amersfoort - 16 mei 2009

 

 

De landelijke spellenvereniging Ducosim organiseerde zaterdag 16 mei voor de derde keer een spellenbeurs in de Amersfoortse Flint. Aan de ene kant was dit een geslaagd evenement voor de liefhebber van bord- en kaartspellen. Bekende en onbekende uitgevers/auteurs toonden en demonstreerden er opvallend veel noviteiten. Aan de andere kant laat Ducosim voor de bordspelende bezoekers steken vallen. De opmars van de tafels met miniaturen begint me steeds meer te verbazen. Dit zijn min of meer vooraf gevulde toernooien, waaraan de gemiddelde bezoeker van zo’n beurs helemaal niets heeft. Laat die mensen een eigen zaaltje huren! Op publieksbeurzen heb ik op miniatuurgebied alleen maar behoefte aan een combinatie van kleinschalige vlotte participatiespellen en enkele visueel aantrekkelijke grote veldslagen. Spektakel & participatie, de rest mag vertrekken!

Een andere bron van verbazing is de afwezigheid van vrije speeltafels. Als je op een Ducosimbeurs anno 2009 een spel koopt, kun je het pas spelen als je weer thuis bent. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van een vereniging die zijn leden en andere gasten een leuke dag wil bezorgen.

Genoeg gezeurd, over naar de interessantere zaken. The Game Master presenteerde deze beurs maar liefst drie noviteiten, waarvan alleen de uitbreiding van het bekroonde bordspel Cuba leverbaar was. Deze uitbreiding was snel uitverkocht, maar zal de komende dagen ongetwijfeld in de speciaalzaken opduiken.

Medio juni volgt het nieuwe bordspel Hotel Amsterdam. Het speelveld bestaat uit een raster van losse tegels, dat wordt omringd door een kanaal met een rondvaartboot. Elke tegel heeft twee kanten. De dagzijde toont keurige toeristische attracties, op de nachtzijde vind je de wilde kant van onze hoofdstad. Iedere speler plaatst in de loop van het spel zijn twee hotels op twee kruispunten van vier tegels. De actieve speler gooit een zwarte en een witte dobbelsteen (waarde 1-3). De som bepaalt de beweging van een rondvaartboot en de aanvoer van nieuwe toeristen. Met de witte steen verplaats je de burgemeester, die op het kruispunt waar hij stopt een tegel van nacht naar dag mag draaien. Met de zwarte steen doe je het omgekeerde met de nachtwachter. Als een tegel wordt omgedraaid vluchten de aanwezige toeristen naar een identieke attractie met de minste toeristen. Als je dit een beetje handig doet, eindigen ze naast jouw hotels. Je wint het spel zodra 12 toeristen naast jouw hotels staan. Hotel Amsterdam is een licht en lollig tactisch spel met een plaagelement en een toefje ‘Memory’.


Hotel Amsterdam

Opera is een pittig bordspel voor veelspelers, dat pas op Spiel 2009 zal verschijnen. Ik heb het spel niet gespeeld, maar wel een korte uitleg aangehoord. Het spel draait om het organiseren van opera’s in zes Europese steden. De spelers bemachtigen operahuizen in deze steden en vullen deze zalen met fiches van componisten. Deze componisten vind je ook terug op een waardespoor op het speelbord, waar hun steeds wisselende populariteit wordt bijgehouden. Het is uiteraard de bedoeling om de meeste winstpunten te verdienen, maar dit lukt je niet als je de geldstroom niet op orde houdt. Concentratie in weinig steden levert meer geld op, maar veel winstpunten verdien je door in veel steden aanwezig te zijn. De actiemotor bestaat uit meerdere rollenkaarten (een architect voor het bouwen van operazalen, een criticus om de populariteit van componisten te beïnvloeden, een impresario om componistenfiches te bemachtigen, een dirigent om de waarde van jouw opera te verhogen enzovoort). Aan het begin van een ronde bieden de spelers een blinde geldsom. Deze bedragen bepalen de speelvolgorde en het budget waarmee de spelers hun acties betalen. De uitputting van het budget heeft direct invloed op de speelvolgorde. Mijn vrienden (ervaren veelspelers en liefhebbers van stevige kost) hebben dit spel op de beurs gespeeld en waren positief. Opera heeft daarom mijn verlanglijstje voor Spiel gehaald.


prototype van Opera 

Op deze Amersfoortse spellenbeurs werd verder een prototype van het nieuwe bordspel De Slag om Amersfoort gepresenteerd. Dit spel wordt gespeeld op een plattegrond van de Keistad. Op dit bord verplaats je jouw speelfiguur langs verschillende bouwlocaties. De beweging wordt gestuurd door dobbelstenen. Op het veld waar je eindigt, mag je een gebouw kopen. Je hebt deze gebouwen nodig om de voorwaarden van jouw opdrachtkaartje te vervullen. De aldus gekochte gebouwen zijn vooralsnog niet veilig. Als een medespeler op bezoek komt, mag hij het gebouw overnemen. De Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum is een andere bron van ongerief. Je kunt jouw gebouwen beveiligen via zogenaamde ringproeven. Dan mag je tegen betaling een kennisvraag over de Amersfoorste geschiedenis beantwoorden. Dit Trivia-element vind ik het leukste onderdeel van dit spel. De Slag om Amersfoort wordt later dit jaar in eigen beheer uitgegeven.
Meer informatie: Slag om Amersfoort.


prototype van de Slag om Amersfoort

Ook A&KJ Productions is een beginnende uitgever die een spel in eigen beheer heeft uitgebracht. Nmbrs! is een kaartspel voor 2-8 spelers. Het spel bestaat uit 104 speelkaarten in vier kleuren (100 kaarten met de waarde 1-100 en vier jokers). In meerdere potjes leggen de spelers kaartreeksen op tafel. Het is ook mogelijk om bestaande reeksen uit te breiden. Hiermee verdienen de spelers winstpunten (die ook op de kaarten zijn aangegeven). Wie als eerste 100 punten bereikt, is de winnaar. Een reeks bestaat uit minimaal drie kaarten, waarvan de getallen een logische wiskundige reeks vormen (een tafel, kwadraten enzovoort), die is terug te rekenen naar een begin van 0 of 1. Je kunt de waarde van een reeks op allerlei manieren verdubbelen (verschillende of gelijke kleuren enzovoort).
Meer informatie: Nmbrs.

QWG Games had geen fonkelnieuwe spellen bij zich. Het ooit voor april aangekondigde Metropolys heeft een onbekende vertraging, Pandemie verschijnt eind mei of begin juni.

999 Games demonstreerde o.a. het nieuwe bordspel Le Havre, dat sinds een paar weken in de schappen ligt. Ook dit spel van Uwe Rosenberg lijkt bij de veelspelers in de smaak te vallen, maar door de forse speelduur zal deze titel de populariteit van voorganger Agricola niet evenaren.

Tijdens deze beurs werd verder het NK Bordspellen georganiseerd. Ik heb nog geen informatie over de volledige uitslag ontvangen. Ik volsta daarom met een foto van een van de teams. Deze speelse heren eindigden op de 14e plaats.

Deze kanjers werden gesponsord door Fouroaks. Hoe noemen we de heren dan? De vier eikels!

Erwin Broens
Mei 2009 

Agenda > Verslagen > Ducosim

 


Top