Agenda > Verslagen > Ducosim

 


Ducosim Spellenbeurs

Amersfoort - 13 december 2008

 

 

Zaterdag 13 december organiseerde de landelijke spellenvereniging Ducosim voor de eerste keer een spellenbeurs in Stadshal De Flint te Amersfoort. Sinds het midden van de jaren '90 was Ducosim vaste klant in de Jaarbeurs Utrecht, maar door een forse stijging van de huur- en andere lasten was een verhuizing onvermijdelijk. 

Deze eerste Amersfoortse editie trok helaas slechts een slordige 360 bezoekers. Deze decemberbeurs is altijd relatief rustig. Veder zal de afwezigheid van publiciteit in de Amersfoortse speciaalzaken ook niet hebben geholpen.

De Flint is een geschikte zaal voor een spellenevenement van deze omvang. Dit wisten we al dankzij de spellenbeurzen van Open Art en De Spellenwinckel. 

Ik ben te spreken over de combinatie van standhouders en de meeste speeltafels in één zaal. Dit komt de sfeer ten goede. Ik ben niet te spreken over de grote hoeveelheid miniaturentafels. Deze tafels worden meestal gebruikt door toernooispelers, die geen boodschap hebben aan andere bezoekers. Wat mij betreft zijn deze tafels alleen welkom (en dan uitsluitend op het podium) als de desbetreffende verenigingen zich daarnaast verplichten tot de organisatie van demonstraties en participatiespellen. Zo niet, dan huren ze maar een eigen zaal.

Voor de liefhebbers van bord- en kaartspellen was er weer genoeg te doen. De belangrijkste uitgevers demonstreerden hun nieuwe spellen, al dan niet met hulp van actieve spellenclubs als Roll the Dice en Spelgroep Phoenix. Je kon bijvoorbeeld genieten van nieuwe titels als Dominion, Age of Empires, Diamonds Club, Formula Dé, Krakow 1325 AD of Cities. Daarnaast waren er spelauteurs present, die onder meer hun nieuwste prototypes lieten testen. Ik heb zelf een leuk prototype van Chislaine van den Bulk gespeeld.

een beurs voor alle leeftijden
The Game Master
Chislaine in haar pretpark
Bring & Buy
Prachtige demo met miniaturen
Spelgroep Phoenix & Ravensburger
Louche types in Krakow
Overzicht van een mooie zaal

De mix van standhouders was deze keer niet optimaal, de bordspellen waren enigszins ondervertegenwoordigd. Leuk detail: de Amersfoortse Spellenwinckel was niet present, maar de Vlaamse Spellenwinkel stond er wel. Laatstgenoemde had weer enkele lekkernijen voor veelspelers bij zich.

De Bring & Buy-stand van Ducosim was deze keer een tikje kleiner dan normaal, maar wist menig bezoeker voor een zacht prijsje veel speelplezier te bezorgen.

Aan de catering wil ik niet teveel woorden vuilmaken. De koffie was smerig en de broodjes waren vreselijk duur. Ik had het niet verwacht, maar het kan dus nog slechter dan de Jaarbeurs. De volgende keer wandel ik wel naar een van de eettentjes om de hoek.

Deze rustige decemberbeurs markeerde een geslaagde overgang naar Amersfoort. De kinderziektes van deze verhuizing zijn gemakkelijk op te lossen, waardoor Ducosim zich ook in deze nieuwe zaal goed kan ontwikkelen. 

Erwin Broens
December 2008 

Agenda > Verslagen > Ducosim

 


Top