Agenda > Verslagen > Mega Gaming Day '99

 


Mega Gaming Day
Utrecht - november 1999

 

 

Zaterdag 13 november was de Expozaal van de Jaarbeurs Utrecht het domein van de tweede Mega Gaming Day, een spellenevenement voor de liefhebbers van miniature wargames. De beurs werd gecombineerd met de herfstconventie van Ducosim. Dit resulteerde in een prachtig evenement, dat ruim 1.400 bezoekers trok en waar nagenoeg alle spelsoorten vertegenwoordigd waren.

Prominent aanwezig waren de spelsystemen van Games Workshop. Op tientallen tafels waren duizenden prachtige miniaturen uitgestald en werd naar hartelust gespeeld. Warhammer Fantasy en 40K waren natuurlijk de grote trekpleisters, maar ook de "kleinere" spelsystemen kwamen aan bod. Zowel voor Bloodbowl, Necromunda als het nieuwe Mordheim werden meerdere toegankelijke demospellen georganiseerd. Een van de opvallende demo's was een bizar racespel met miniaturen, waarbij de spelers werden belaagd door een spervuur van min of meer onaangename "random events".


De miniaturenrace

Er waren meerdere teams van Games Workshop aanwezig, die niet alleen prachtige demo's verzorgden, maar ook een tipje van de sluier oplichtten en previews van allerlei nieuwe miniaturen en spelsystemen lieten zien. Er was ook ruimte voor een aantal grotere evenementen, waaronder een Battle of the Shops. In dit Warhammer Fantasy toernooi streden teams van allerlei spellenwinkels om de hoogste eer. Het toernooi is gewonnen door de spelers van het Spelkwartier. Een andere trekpleister was de Orange Orc Award, een schilderwedstrijd georganiseerd door Open Art Games.


Warhammer Fantasy

Al die wargames zijn niet alleen mooi door de miniaturen, maar zeker ook door de prachtige scenery (al die huisjes, kastelen et cetera). A&P uit Den Hoorn is de leverancier van miniatuur gebouwen voor diverse spelformaten (25mm, 15mm en 8mm). Zij zijn de distributeur van Miniatech scenery en toonden een deel van hun prachtig afgewerkte assortiment. 


Een prachtig kasteel

In de zelfde stand kon je terecht voor de historische miniaturen van The Foundry. Zij maken 25mm miniaturen van legers uit de klassieke oudheid en de meer recente geschiedenis. Deze miniaturen zijn uitermate geschikt voor de speciale "Ancient Battles" regelset van Warhammer. Je kon hier onder andere een praatje maken met Mark Farr, een van de ontwerpers van The Foundry.


Open Art Games & The Foundry

Ook op de door Ducosim bezette tafels werd naar hartelust gespeeld. Je kon daar terecht voor allerlei bordspellen, van klassiekers als De Kolonisten van Catan tot de nieuwste spellen van Spiel '99. Een van die nieuwe spellen was Stephensons Rocket van Reiner Knizia, dat in Nederland wordt uitgegeven door 999 Games. Dit is inhoudelijk een uitstekend spel met treintjes en aandelen, dat aardig aanleunt tegen het spelsysteem van Durch die Wüste. Rocket heeft echter een nadeel: als ze ooit een prijs uitreiken voor de slechtste spelregels, dan maakt dit spel een goede kans. Jeroen Doumen verzorgde een demo van een van zijn favoriete spellen, Babylon 5 Wars. Dit is een bord- annex miniaturenspel, dat veldslagen simuleert uit deze boeiende SF-serie. De inmiddels wereldberoemde spelauteur Corné van Moorsel was aanwezig met zijn indrukwekkende 2-persoonsspel Isi. In dit bordspel zoeken de spelers handelsinformatie om vervolgens handelsroutes bouwen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk routes te verbinden met de grootste stad op het bord. Welke stad de grootste wordt, is aan het begin van het spel nog onbekend. De steden groeien namelijk door ze met elkaar te verbinden.


Ook voor kaartspellen....

Ondergetekende (Flippo 1) en Henk-Johan Kwakkel (Flippo 2) demonstreerden Diskwars, het semi-collectible "flippo" wargame van Fantasy Flight Games. Dit is een toegankelijke veldslag met legers vol fantastische wezens die elkaar op allerlei manieren bestrijden. Het spelsysteem gebruikt geen dobbelstenen, hetgeen vooral bij afstandwapens leuke effecten creëert (laat een stapeltje "arrow-counters" van 30 cm hoogte vallen en hoop dat je vooral eenheden van je tegenstander raakt). Het spel bleek populair, de Duitse standhouder Fantasy En'Counter was snel door de voorraad heen. Goed nieuws voor Nederlandse spelers: PBM Express en Open Art Games krijgen binnenkort een grote lading Diskwars binnen en kunnen ongetwijfeld je locale spellenwinkel bevoorraden. 


Diskwars & Flippo 2

Door de drukte bij Diskwars heb ik eerlijk gezegd te weinig van andere activiteiten kunnen zien om hierover veel zinnigs te kunnen melden. De verzamelkaarters waren actief rond de gebruikelijke verkoopstands, in een Magictoernooi en natuurlijk bij de demotafels van Pokémon. Het viel me op dat dit laatste spel nogal "bescheiden" werd gepresenteerd. Ik had meer spektakel verwacht van de introductie van deze tophit uit Japan en the States.


Tevreden standhouders

De grote afwezige was 999 Games. Dat hun bordspellen niet of nauwelijks gespeeld werden, konden ze niets aan doen. Iemand binnen Ducosim was blijkbaar vergeten demospellen aan te vragen. Het heeft mij wel verbaasd dat niemand van 999 Games deze beurs heeft bezocht. Met 1.400 bezoekers is de Mega Gaming Day naar Nederlandse begrippen een grootschalig spelevenement, dat je volgens mij niet kunt negeren als je in november 2000 zelf een Spellenspektakel wilt organiseren. Volgens mij wordt het tijd dat alle partijen eens gaan nadenken over termen als "samenwerking" en "integratie".

Laat ik dit korte verslag besluiten met een woord van dank aan de volgende personen: Dennis & Miek van Open Art Games (de "geestelijke" ouders van de Gaming Day); Rabhin, Jeroen en alle andere Ducosimmers (die een miniaturenbeurs opfleurden met allerlei andere leuke spellen); Martin Ehlert (voor zijn mooie foto's); Rob de Bruidegom (vanwege zijn smaakvolle blonde kapsel); de mensen van Games Workshop, Sameo, De Spellenwinckel en alle anderen die de beurs tot een succes hebben gemaakt.


Artikel: Erwin Broens
Foto's: Martin Ehlert
November 1999 

Agenda > Verslagen > Mega Gaming Day '99

 


Top