Agenda > Verslagen > Ducosim feb. 2002

 


Ducosim winterconventie

Utrecht - februari 2002

 

 

Zaterdag 2 februari ging het nieuwe jaar van start met de winterconventie van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Ondanks het mooie weer en de aantrekkingskracht van een bruiloft in Amsterdam wist deze spellendag honderden spelers naar de Jaarbeurs Utrecht te lokken. Het was gezellig druk en er werd volop gespeeld.

De jaarlijkse spellenveiling wist zoals gebruikelijk de zaal te vullen. Veilingmeester Gerrit Dubbeldam startte trager dan normaal omdat aanvankelijk per 50 eurocent werd geboden. Na de eerste lading kavels stapte hij snel over op hele euro's en had hij zijn traditionele snelheid zo te pakken. De veiling bevatte gezelschapsspellen, computer games en klassieke wargames. Ook dit jaar werd er fors geboden. Sommige spellen leverden in de veiling meer op dan de gebruikelijke winkelprijs. De aanbieder van McMulti was ongetwijfeld tevreden: dit spel ging voor € 82,- over de tafel.

Corné van Moorsel (Cwali) presenteerde het prototype van zijn nieuwe bordspel Pretpark. De titel wordt binnenkort gewijzigd, het spel gaat namelijk niet over pretparken maar over dierentuinen. Iedere speler is de manager van een dierentuin en probeert veel bezoekers te lokken met interessante attracties. Die attracties vind je op langwerpige tegels. De tegels bevatten ook wegen, die je passend moet aanleggen. Deze tegels worden geveild, waarbij de spelers blind moeten bieden. Met iedere attractiesoort kun je bezoekers lokken, als je tenminste de meerderheid in deze soort bezit. Als een medespeler later een betere attractie aanschaft, lopen je bezoekers weer weg. Als je met behulp van de wegen op je tegels een afgesloten gebied kunt maken, krijg je een extra bezoeker die je medespelers niet kunnen weglokken. Sommige tegels activeren een puntentelling. Dan krijg je geld voor het aantal bezoekers en moet je de onderhoudskosten betalen (het aantal landtegels in je dierentuin). Als je slecht hebt gepland, kan deze telling je faillissement inluiden. Mijn eerste indruk is positief: een vlot spel met een lekkere mix van planning en interactie.


Een grote dierentuin: veel bezoekers, hoge kosten!

Spellenclub Het Duivelsei verzorgde demonstraties van Mexica, het nieuwe spel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Dit is een geslaagd bordspel, waarbij je schaarse actiepunten inzet om de meerderheid in zo mogelijk waardevolle districten te verkrijgen. Het spel viel in de smaak, deze tafels waren constant bezet. Winkelier Speldorado verkocht het spel voor een zeer scherpe prijs (€ 30,-) en was snel door zijn voorraad heen.

De conventie stond verder in het teken van kaartspellen, voornamelijk van het verzamelbare soort. TMG bemande een spel-o-theek, waar je populaire spellen kon lenen en spelen. Er waren demonstraties en toernooien van GIPF en de andere abstracte 2-persoonsspellen van Kris Burm. Uiteraard kon je in de grote zaal ook terecht voor grootse veldslagen met prachtig beschilderde miniaturen.


Erwin Broens
Februari 2002 

Agenda > Verslagen > Ducosim feb. 2002

 


Top