Agenda > Verslagen > Ducosim feb. 2001

 


Ducosim winterconventie

Utrecht - februari 2001

 

 

Zaterdag 4 februari werd dit nieuwe spellenjaar ingeluid met de winterconventie van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Ondanks de sneeuw wist deze spellendag ruim 600 spelers naar de Jaarbeurs Utrecht te lokken. Het was gezellig druk en er werd volop gespeeld.

De spellenveiling

De jaarlijkse spellenveiling was zoals gebruikelijk een grote publiekstrekker. Onder de ervaren leiding van veilingmeester Gerrit Dubbeldam kwamen in een rap tempo ruim 230 kavels onder de hamer. Door zijn vlotte stijl en de nodige interactie met de zaal wist Gerrit de bezoekers van begin tot eind te boeien. De veiling bevatte een mix van gezelschapsspellen, computer games en klassieke wargames. Oude Avalon Hill spellen gingen weg voor pittige prijzen (bijv. Titan voor f 105,-), het spektakelstuk was Alan Moon's collectors item Elfenroads (de voorvader van Elfenland). De nieuwe eigenaar van dit spel moest f 170,- op tafel leggen.

Nieuwe spellen

Cornť van Moorsel (Cwali) presenteerde het prototype van zijn nieuwe bordspel Titicaca, dat pas op Spiel 2001 officieel wordt uitgebracht. Dit is een strategisch bordspel op een los spelbord met verschillende zeszijdige landtegels en 15 meren. De landtegels worden na een biedronde bezet door de spelers. Degene met het hoogste bod mag als eerste een nederzetting bouwen. Je markeert het gebied met een nederzetting. Op deze landtegel kun je een landje stichten. De grens van je land geef je aan met houten staafjes. Je kunt je nieuwe landtegel ook laten samengaan met een aangrenzend land, mits de gebiedsoort waarop jouw speelstuk staat nog niet in dat andere land voorkomt. Je verdient winstpunten door de controle over een of meer gebiedsoorten in een land.


Titicaca

Meander is een spel van denkwerk en zwaartekracht voor twee personen. De spelers vullen samen het spelbord en maken daarmee routes naar de overkant. Iedere speler heeft vijf metalen kogels, die je via de uitgestippelde routes naar de overkant moet zien te krijgen. Nadat de stukken zijn geplaatst, zet de eerste speler het volle bord schuin. Zijn kogels rollen het bord op, waarna de zwaartekracht haar werk doet. Daarna doet de andere speler hetzelfde. Het is de bedoeling om meer ballen aan de overkant te krijgen dan de ander. Het spel is ontworpen door Justus van Oel. Tijdens de conventie demonstreerde hij het spel met behulp van een indrukwekkend groot demonstratie-exemplaar.


Meander (foto: De Speelstijl B.V.)

Met Henk-Johan en Eric demonstreerde ikzelf het nieuwe Age of Empires verzamelkaartspel. In 4 epochen probeer je jouw volk naar een hogere beschaving te leiden. Je begint met een dorp, verzamelt grondstoffen, rekruteert militaire eenheden en ontwikkelt nieuwe technologieŽn. Er zijn vier manieren om het spel te winnen: vernietig de stadskern van je tegenstander, jaag zijn burgers over de kling, verzamel vijf relikwieŽn of bouw een wereldwonder. Je speeldeck bevat minimaal 90 kaarten die volgens een bepaalde sleutel over de epochen zijn verdeeld. Het is een leuk spelsysteem, waaraan helaas ook twee nadelen kleven. Je hebt allereerst een hele berg fiches nodig om allerlei zaken te registreren (worden niet meegeleverd). Verder zijn bepaalde interessante kaarten alleen te vinden in de boosterpacks. Je kunt het spel overigens prima spelen met de kant en klare starterdecks.


Age of Empires

Er was verder ook een demonstratie van een aantal ecologische (?) bordspellen, maar door het drukke programma heb ik daar verder niets van gezien. Hetzelfde geldt voor veel andere interessante activiteiten voor bord-, kaart- en miniaturenspelers.

999 Games

Het heeft jaren geduurd (en ik weet uit persoonlijke ervaring dat er regelmatig om is verzocht), maar eindelijk presenteerde 999 Games zich op een Ducosimconventie in de hoedanigheid van spellenuitgever. Ze organiseerden een voorronde voor het EK Kolonisten van Catan en demonstreerden daarnaast de nodige andere eigen spellen. Met deze presentatie is 999 Games een aanwinst voor de conventies. Ik hoop dat ze dit in de toekomst zullen herhalen.

Standhouders

De conventie werd zoals gebruikelijk opgefleurd met aantrekkelijke verkoopstands uit binnen- en buitenland. Naast de gebruikelijke verkopers van losse kaartjes, kon je onder meer terecht bij de Duitse winkel Fantasy En'Counter (o.a. de nieuwste Avalon Hill titels), Realm of Fantasy (miniaturen en verzamelkaartjes, waaronder Age of Empires), The Joker (veel Duitse gezelschapsspellen) en een stand met bijzondere tweedehands spellen.


Erwin Broens
Februari 2001
(Ik weet het.... ik kan nog steeds niet fotograferen). 

Agenda > Verslagen > Ducosim feb. 2001

 


Top