Agenda > Verslagen > Ducosim feb. 2000

 


Ducosim winterconventie

Utrecht - februari 2000

 

 

Zaterdag 26 februari werd dit nieuwe spellenjaar op passende wijze opgestart met de winterconventie van de landelijke spellenvereniging Ducosim. Ondanks het mooie weer wist deze spellendag 500 spelers naar de Jaarbeurs Utrecht te lokken.

Twee weken voor deze spellendag bleek dat het bestuurslid conventiezaken met onmiddellijke ingang zijn taken had opgegeven. De rest van het bestuur moest in een kort tijdbestek zien dat ze een fatsoenlijke conventie van de grond kregen. Op de dag zelf bleek dat hun inspanningen resulteerden in een meer dan geslaagd evenement.

Demonstraties en een verkoopspektakel

Op tientallen tafels werden de bezoekers onder deskundige leiding vermaakt met de nieuwste spellen uit binnen- en buitenland. In de Irenezaal stonden de spelleiders van de vereniging het Duivelsei garant voor het spelplezier. De foyer stond in het teken van een professioneel opgezette "speel-o-theek" van de stichting TMG. In een dik boek kon je alles nalezen over de aangeboden spellen, waarna je zelf kon kiezen wat je wilde spelen. Ervaren spelleiders zorgden vervolgens voor een heldere uitleg. Dit bleek een prima initiatief! De Irenezaal was grotendeels gevuld met miniatuurspellen. Natuurlijk was Murphy's Heroes weer actief, daarnaast liet de Amersfoortse Warhammerclub Sameo van zich spreken met de nodige demo's c.q. toernooien.

Het ware spektakelstuk was natuurlijk de jaarlijkse spellenveiling. Onder de ervaren leiding van showmaster Gerrit Dubbeldam kwamen in minder dan tweeënhalf uur ruim 200 kavels onder de hamer. Met zijn flitsende presentatie wist Gerrit de bezoekers van begin tot eind te boeien. Hij wist zelfs de meeste obscure spellen te verkopen en besloot de veiling zonder onverkochte kavels (een unieke prestatie!). De veiling bevatte een geslaagde mix van gezelschapsspellen, computer games en klassieke wargames. Met name de oudere Avalon Hill spellen gingen weg voor pittige prijzen, in tegenstelling tot de afgelopen jaren.

Nieuw, nieuwer, nieuwst

Tijdens de conventie kon je uiteraard ook kennismaken met aantal fonkelnieuwe spellen. De beheerder van de website Thrasher's Axis & Allies toonde een exemplaar van het fonkelnieuwe Axis & Allies: Europe. Dit zusterspel van de klassieker speelt zich af in Europa en is geschikt voor vier spelers. Opvallend waren vooral de prachtige gedetailleerde miniaturen. Naar verwachting is het spel in de loop van de komende weken in Nederland verkrijgbaar. 

Ik had een prototype van Kardinal & König meegenomen. Dit nieuwe bordspel van Michael "Packhuys" Schacht wordt in de loop van het voorjaar uitgebracht door 999 Games. Dit is een bordspel voor 3-5 spelers over macht en invloed in Europa anno 1200. In dit spel bouw je kloosters in verschillende Europese landen en zend je kardinalen naar de hoven van die landen. De kloosters en de kardinalen worden vertegenwoordigd door houten blokjes resp. staafjes. Je mag de kloosters en kardinalen in een land plaatsen als je de juiste kaarten hebt (het aantal kardinalen wordt overigens beperkt door de hoeveelheid kloosters). Per beurt mag je drie kaarten spelen, waarmee je twee speelstukken (klooster en/of kardinaal) in één land mag plaatsen. Het is van belang je kaarten zo te sparen dat je veel acties in de belangrijke landen kunt uitvoeren. Het spel kent twee momenten waarop de score wordt geteld, in het midden en aan het einde. Vooral de eindtelling is belangrijk, want dan verdien je mogelijk veel punten met je kardinalen. Het is daarbij zaak de meerderheid aan kardinalen te bezitten in zoveel mogelijk naburige landen. Kardinal und König is een prachtig en verfijnd spel, dat slechts 45 minuten duurt.

Corné van Moorsel demonstreerde een prototype van Morisi, een bewerking van zijn tactische 2-persoonsspel Isi. De (belangrijkste) wijzigingen voor 3/4 spelers zijn: 

  • je speelt met je eigen kleur huisjes i.p.v. neutrale huisjes; 
  • je mag routes bouwen op zelfde plaats als een tegenstander, maar dat kost extra grondstoffen; 
  • eindscore: je hoeveelheid huisjes in de drie (!) grootste steden, plus 4 punten voor elke stad waar je minstens 1 huisje hebt. Als je je huisjes voor het eind opmaakt, win je direct.

Gerard Mulder had nieuws over het kaartspel Wortelboer (dat tijdens Spiel '99 razendsnel was uitverkocht). Een Amerikaanse uitgever wil het spel in een professionele uitvoering op de markt brengen. Daarbij wordt het thema compleet veranderd: de "lieve" konijntjes worden vervangen door de strijdlustige Mongolen van Genghis Khan (dat is misschien wel passend voor zo'n "gemeen" spelletje).

Standhouders

De conventie werd zoals gebruikelijk opgefleurd met aantrekkelijke verkoopstands uit binnen- en buitenland. Naast de gebruikelijke verkopers van losse kaartjes (tegenwoordig naast Magic ook met Pokémon), kon je terecht bij de Duitse winkel Fantasy En'Counter (met honderden bijzondere Amerikaanse en Duitse producten), de Tolkienwinkel (boeken, spellen en andere boeiende Tolkien artikelen), PBM Express (heel veel Pokémon merchandise), de Spellenwinckel (met stuntprijzen voor een aantal Games Workshop spellen), etc.


Erwin Broens
Februari 2000 

Agenda > Verslagen > Ducosim feb. 2000

 


Top